awaria wentylatora

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

awaria wentylatora

Postprzez jurekkiler środa, 5 stycznia 2011, 16:32

witam. Jak w temacie - awaria wentylatora. Cos się zawiesilo bo jadac mialem nadmuch ustawiony na ostatnia maxymalna pozycje i wylaczajac silnik tak zostalo. Nawet wylaczajac zaplon ciagle dmucha. Na kazdym biegu tak samo - maxymalny nadmuch. Nawet wyciagajac kluczuk, nadal dmucha. Musialem odlaczyc aku. Probowalem odlaczyc to bezpiecznikiem ale tez nic (obydwa oznaczone wnetylatorkiem, pomiedzy bezpiecznik od radia). Co moglo sie stac? Czy jest jakis inny sposob aby odlaczyc ten nadmuch bez odlaczania aku?
jurekkiler
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: awaria wentylatora

Postprzez Szumak środa, 5 stycznia 2011, 22:37

Masz gdzieś zwarcie.
Otwórz kratkę w podszybiu i wyjmij wtyczkę z wentylatora, następnie lepiej przyjrzeć się elektryce nim coś się nieodwracalnie popali.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez slay środa, 5 stycznia 2011, 23:41

Poszukaj zwarcia w panelu sterowania i w wtyczce (lubi się przypalać).
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez michalxtreme czwartek, 6 stycznia 2011, 10:03

Nie wiem czemu dopiero teraz zauważyłem tego posta. Za dużo łyskaczy chyba :D wczoraj było. :D Potwierdzam słowa Slay'a. Sam tego doświadczyłem jak padł mi bezpiecznik termiczny. Zauważyłem wtedy ponadtapiane kable przy wtyczce. Na szczęście nie przepalały się jeszcze i zwarcia nie robiły ale był to już początek. A i przy pokrętłach też coś mogło się zesmażyć. Sprawdzaj wszystko po koleji. I przy okazji sprawdź też czy termiczny się nie sfajczył. Wymiana banalnie prosta i koszt nie porównywalnie mniejszy do całej kości.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Powrót do Pytam