Wymiana czujnika prędkości

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wymiana czujnika prędkości

Postprzez drabik niedziela, 28 sierpnia 2011, 11:48

Cześć!
Jestem zupełnym świeżakiem, niecały tydzień temu zanabyłem Kangurka z 98 roku, 1.9D z problemem w pakiecie. Nie działa prędkościomierz, wygląda na to, że czujnik ma zaśniedziałe styki (lub jednego z nich po prostu nie ma), dwa kable są nasadzone "luzem", jeden - wogóle niepodłączony... Krótko mówiąc - zdecydowałem się wymienić rzeczony czujnik, tylko nie wiem, jak się do tego zabrać; wlazłem pod auto i przekonałem się, że dostęp do czujnika skutecznie utrudnia łapa skrzyni biegów. Czy czujnik wyciąga się "siłowo" (próbowałem go ruszać, ale jedyne co, to minimalnie się kiwa), czy muszę odkręcać łapę skrzyni (jeśli tak, to czy trzeba podeprzeć skrzynię, czy też nie obnizy się ona po odkęceniu łapy)... Próbowałem, ale opadły mi z lekka łapy...
Pozdrawiam
Krzysiek
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Wymiana czujnika prędkości

Postprzez Szumak niedziela, 28 sierpnia 2011, 12:50

No przydałoby się problem obejrzeć, bo nie wiem jak 1.9 jest zabudowany. Czasem w wiele pozornie niedostępnych miejsc dostaniesz się zdejmując koło i odkręcając nadkole.
Jakby co to mam koziołki gdybyś chciał podeprzeć silnik.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez drabik niedziela, 28 sierpnia 2011, 14:26

Wygląda, jakby ze skrzyni wychodziły dwa czujniki, jeden do góry (na wysokości mechanizmu różnicowego - stawiam, że to ten, tak?) a drugi na lewą stronę samochodu - od czego on może być???
W łapie skrzyni biegów są dwa otwory naprzeciw siebie na wysokości właśnie owego czujnika - czy służą do jego odblokowania?
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak niedziela, 28 sierpnia 2011, 15:17

Od góry nad kołem zamachowym powinien być czujnik impulsowy, z boku skrzyni włącznik światła cofania - ten ostatni łatwo zweryfikować organoleptycznie. Plastikowe wtyki we wszystkich czujnikach są hermetyczne, z blokadą w postaci zapadki, trzeba je dokładnie obejrzeć by się zorientować gdzie należy ścisnąć lub podważyć śrubokrętem.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez branio niedziela, 28 sierpnia 2011, 19:05

drabik napisał(a):W łapie skrzyni biegów są dwa otwory naprzeciw siebie na wysokości właśnie owego czujnika - czy służą do jego odblokowania?
tak
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez drabik niedziela, 28 sierpnia 2011, 22:20

No to się udało - nie bardzo wiem, jak można jednocześnie od dowolnej strony zwalniać zapadki i wyciągać czujnik. Dostał od spodu parę razy i wylazł, pokazując zakres swojej elektrycznej destrukcji. Włożyć nowy nie było tak trudno jak go podłączyć, ale się udało. Męczył mnie ten brak licznika prawie przez tydzień... Zostało do pełnego limitu wymienić: filtr powietrza, końcowy tłumik i świece żarowe... I dzięki za podpowiedzi!
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam