Pompa wspomagania

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Pompa wspomagania

Postprzez Szumak piątek, 22 czerwca 2012, 09:29

Do tego jest stosowny dział, gdzie informujemy o warsztatach.

Dalsza cześć przeniesiona do właściwego wątku. /MOD
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez miodzio środa, 4 lipca 2012, 10:23

Również wymienilem przed chwilką oryginalną-2005-na regenerowaną-niestety nie załącza się bo nie ma masy na przekaźniku-jeśli zrobi się styk na przekaźniku pompa działa-co to może być za przyczyna? I czy ona pracuje cały czas przy załączonym zapłonie czy tylko gdy obracam kierownicą(czujnik jakiś to reguluje?) bo jeśli pracuje cały czas podam sobie nap. do tego przekażnika i będzie chodzić tylko czy tak można?

Po przewertowaniuy forum widzę,że moje problemy pochodzą od przekaźników,gdyż poza awarią wspomagania klima również przestała działać-czynnik jest,wentylator się załącza,spężarka również sprawna (po podaniu nap.wchodzi) a oprócz tego zmiana świateł jest bardzo długa co ktoś już wytłumaczył także złym działaniem przekaźników więc od czego zacząć usuwanie problemu?

Połączono posty. /MOD
miodzio
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez edpawel środa, 4 lipca 2012, 11:19

Witam ja mam równierz pompe wspomagania elektryczna (1.9 Dti 2002r), miesiac po zakupie auta zaczeły sie problemy z pompa , a mianowicie zaczeło palic bezpiecznik... a na koniec stopiła sie kostka od kabli z pompy do bezpieczników. :o
Po wyjęciu pompy okazało sie ,że wirnik silnika elektrycznego jest zepsuty a szczotki ponadkruszane... ( moja stara pompa była jak nowa ,a ta kupiona też jak nowa , są to pompy zębate, niezniszczalne,zadnych oznak zuzycia pompy brak, poprostu silnik sie zurzył) , po 2 dniach zamagań w poszukiwaniu udało mi sie znalesc cała pompę u elektryka z serwisu renault ( oczywiscie po znajomosci) , pompa była sprawna , tylko silniczek był troszke niebardzo , dwie szczotki były zawieszone bo było tam duzo brudu i musiałem przetoczyć wirnik... , po zakuciu silniczka w miejkscach zakucia dekielków pomalowałem farbą oraz pozalepiałem starannie silikonem silnikowym ( pamietajcie silnik musi byc szczelny , bo jak nie to cuda się beda działy , zapiecze sie łozysko albo szczotki się zawiesza ), od dołu silnika jest tez małe łożysko które lubie sie zapiec gdy silnik jest nieszczelny i wtedy silnik sie spali napewno , umnie na szczescie łozysko było dobre... naprawe pomy robiłem samodzielnie , poprostu miałem szczęście ,że natrafiłem na częsci ostatnio gdzieś na allegro widziałem ,że typek serwisouje pompy ,i również może wysłać poszczególne czesci takie jak szczotki do silnika , łożysko silnika itp... trzeba by poszukac :D

Mam nadzieje ,że ta informacja sie komus przyda... :D wtedy jeszcze nie korzystałem z forum... była to pierwsza powazna naprawa w moim kangurku , autko mam niecałe 1.5 roku... pozdrawiam wszystkich
aha i moje pytanie , czy pompy elektryczne wszystkie są takie samne w kangoo , czy są jakies rodzaje , bo ja mam kangoo 1 ,czy w kangoo 2 jest taka sama pompa? , tak pytam z ciekawosci... 8-)
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez czarek0402 środa, 4 lipca 2012, 17:45

No i ja się podłączę...co się robi z pompą wspomagania,oprócz popatrzenia na stan oleju?Jakiś przeglądzik co jakis czas typu jak z zaworem EGR?Kiedy wymiana oleju?Jaki olej?Szczotki?Coś przesmarować?Odpowiedzi typu...nic...jeździ się...jak padnie,to dopiero wtedy rób,też mogą być. :roll:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass czwartek, 5 lipca 2012, 08:11

Oleju się nie wymienia. Dolewa się w miarę potrzeb.
np Mobil ATF 220
W ramach profilaktyki można od czasu do czasu przejrzeć silnik pompy, ale z tym sporo zabawy. Chyba lepiej poczekać na pierwsze objawy choroby.
Ale nie na agonię ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez miodzio czwartek, 5 lipca 2012, 08:30

Wciąż poszukuję dobrego elektryka,który przywróci mi napięcie na przekaźnikach bo teoretycznie sprawna klima nie chce się załączać a teraz również nowa/po regeneracji/ pompa wspomagania -połączone na krótko wszystko działa lecz załączone normalnie już nie-POMOCY!!!

Uzupełnij dane w profilu dotyczące Twojej lokalizacji. To pomoże w udzieleniu Ci pomocy. /MOD
miodzio
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez edpawel czwartek, 5 lipca 2012, 15:13

To czy chcesz sprawdzac silnik pompy , czy aż po objawach to zależy od ciebie , zalezy też kiedy był ostatnio serewisowany silnik, napewno upewnij sie czy silnik jest szczelny i czy niekapie zaduzo wody na niego z nadkola ,można też sprawdzić przweody olejowe z pompy do maglownicy (ja musiałem zakuwać nowe przewody bo były strasznie pordzewiałe...) , mozna tez zdjać silnik i otworzyc górny dekielek i poprostu sprawdzic szczotki , czy niema bródu , gdy silnik bedzie odkręcony od pompy pasowało by sprawdzić czy wirnik sie lekkkko obraca , bo może być łożysko brudne albo zniszczone (łozysko od dołu silnika) :D

Pamiętaj gdy rozbierzes silnik, potem musisz go bardzo szczelnie złozyc , bo inaczej po krótki czasie znów go będziesz serwisował :o

pozdrawiam :)
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam