Witam ja mam równierz pompe wspomagania elektryczna (1.9 Dti 2002r), miesiac po zakupie auta zaczeły sie problemy z pompa , a mianowicie zaczeło palic bezpiecznik... a na koniec stopiła sie kostka od kabli z pompy do bezpieczników.
Po wyjęciu pompy okazało sie ,że wirnik silnika elektrycznego jest zepsuty a szczotki ponadkruszane... (
moja stara pompa była jak nowa ,a ta kupiona też jak nowa , są to pompy zębate, niezniszczalne,zadnych oznak zuzycia pompy brak, poprostu silnik sie zurzył) , po 2 dniach zamagań w poszukiwaniu udało mi sie znalesc cała pompę u elektryka z serwisu renault ( oczywiscie po znajomosci) , pompa była sprawna , tylko silniczek był troszke niebardzo , dwie szczotki były zawieszone bo było tam duzo brudu i musiałem przetoczyć wirnik... , po zakuciu silniczka w miejkscach zakucia dekielków pomalowałem farbą oraz pozalepiałem starannie silikonem silnikowym ( pamietajcie silnik musi byc szczelny , bo jak nie to cuda się beda działy , zapiecze sie łozysko albo szczotki się zawiesza ), od dołu silnika jest tez małe łożysko które lubie sie zapiec gdy silnik jest nieszczelny i wtedy silnik sie spali napewno , umnie na szczescie łozysko było dobre...
naprawe pomy robiłem samodzielnie , poprostu miałem szczęście ,że natrafiłem na częsci ostatnio gdzieś na allegro widziałem ,że typek serwisouje pompy ,i również może wysłać poszczególne czesci takie jak szczotki do silnika , łożysko silnika itp... trzeba by poszukac
Mam nadzieje ,że ta informacja sie komus przyda...

wtedy jeszcze nie korzystałem z forum... była to pierwsza powazna naprawa w moim kangurku , autko mam niecałe 1.5 roku... pozdrawiam wszystkich
aha i moje pytanie , czy pompy elektryczne wszystkie są takie samne w kangoo , czy są jakies rodzaje , bo ja mam kangoo 1 ,czy w kangoo 2 jest taka sama pompa? , tak pytam z ciekawosci...

skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak

Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...