Instalacja LPG do Kangoo 1,6

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Instalacja LPG do Kangoo 1,6

Postprzez przemox wtorek, 18 lutego 2014, 22:46

Witam jestem świeżo upieczonym posiadaczem zwierzaka, a dokładnie kangoo 1.6 z 2006 roku. Autko ma służyć głownie do dojazdów do pracy i dlatego zależy mi na dużej ekonomii, a niestety nie posiada ono instalacji LPG którą właśnie chcę założyć. Najpierw chciałbym zapytać bardziej doświadczonych posiadaczy na ile cenią sobie LPG we własnych wozach?? Jak te silniki znoszą gazowanie?? Czy jest sens przy pojemności 1.6 zakładać gaz??? A jeżeli tak to czy mógłbym prosić o jakieś wasze propozycje dotyczące zakładów LPG w okolicach Krakowa? Przeglądałem kilka stron i różne oferty ale chętnie posłucham waszych propozycji. Ktoś może rozpoznaje na tych zdjęciach swojego kangura?

http://www.lpghouse.pl/galeria/renault- ... obowe,7148

Tutaj na forum przeczytałem nt. instalacji:

viewtopic.php?f=82&t=10083

i tak jak napisał jeden z rozmówców, że instalatorzy wciskają najdroższe instalacje a tego chciałbym jednak uniknąć (ostatnio mam spore wydatki). Z drugiej strony nie chcę też brać pierwszej lepszej i potem dokładać do remontów.

Rocznik 2006 to Kangoo I. Przeniesione do właściwego działu (admin/mod)
przemox
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Instalacja LPG do Kangoo 1,6

Postprzez Lucass środa, 19 lutego 2014, 10:36

Nie podpowiem nic co do zakładu, bo mój niedługo po założeniu mi gazu znikł, ale ze swoją instalacją nie mam żadnych problemów, więc i kontaktów z zakładami brak. To jakaś prosta sekwencyjna instalacja Autogaz Centrum (polska).
Silnik przejechał na niej jakieś 110 tysięcy praktycznie bez żadnej ingerencji prócz wymian filtrów i regulacji na samym początku. Zaczynają się powoli pojawiać objawy wskazujące na konieczność regeneracji/wymiany wtrysków, ale po takim przebiegu to norma.
Czy jestem zadowolony? Za każdym razem jak podjeżdżam pod dystrybutor, a zwłaszcza jak idę do kasy :lol:
Po zmianie stylu jazdy spalanie spadło mi z 8,6-9 do 7,6-8l/100 km, więc jak nietrudno policzyć 100 kilometrów kosztuje mnie ciut powyżej 20 zł.

Nie ma się co zastanawiać.
Zakładaj zbiornik toroidalny pod podłogą, a zamiast pełnowymiarowego zapasu kup dojazdówkę.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez maciek7777 wtorek, 25 lutego 2014, 12:28

Super instalacja do kangura z silnikiem 1.6 16 v zapytaj speca od gazu za ile wyceni Tobie taki oto zestaw.
Kilka problemów na początku jazdy na gazie
1. wyczyść przepustnice
2. wymień swiece
3. u mnie poszła do wymiany 2 sonda lambda ciągle swiecił check wykazujący błąd sondy
do tej pory przejechalem jakieś 50 tys. km i nic sie nie dzieje.
Trzeba pamietać o regularnej wymianie filtrów co 15.tys km na prv mogę podać koszty takiej instalacji
ogólnie tak jak wspomniał Lucass
Lucass napisał(a):Nie ma się co zastanawiać.
Zakładaj zbiornik toroidalny pod podłogą, a zamiast pełnowymiarowego zapasu kup dojazdówkę.
Załączniki
CCF20140225_00000.jpg
CCF20140225_00000.jpg (53.13 KiB) Przeglądane 182 razy
Kangoo PRIVLAGE 2007
1.6 16V - LPG STAG 300 PREMIUM
CB UNIDEN PRO 520 XXL +SUNKER ELITE 115
maciek7777
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez rango środa, 19 marca 2014, 14:58

Ta firma z linku który podałeś to LPG House w którym sam też zakładałem gaz. Nie jest to moje auto, ale zakład sprawdzony.
rango
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam