Problem z odpalaniem i spalaniem 1.9D

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Problem z odpalaniem i spalaniem 1.9D

Postprzez yamakashi1 poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:12

Witajcie :)

W moim 1.9 d65 (najprostsza pompa bez elektroniki Lucas)miałem te objawy z szarpiacym silnikiem przy zapaleniu na zimno i po staniu całonocnym :) do tego biały (siwy ) dym za samochodem i po przegazowaniu ustawał :) . Rozwiązaniem było wymiana jednej świecy bo nie grzała i ciągnał mi lewe powietrze z uszczelki filtra paliwa (widoczne bąble w wężu igielitowym od filtra do pompy).

Co do spalania (spalał mi miedzy 7-9litrów na trasie do 90km/h)problem leżał głębiej :) Jestem elektronikiem samochodowym i posiadam Clipa okazało się że problemy były 2 :
1.Zawór przyśpieszacza kąta wtrysku (pierwsze lał i do tego zatarł się ) wymieniłem na regenerowany i sprawa zamknięta.
2.Przy gmeraniu w ustawieniach kompa okazało się że mam zablokowany czujnik obciążenia silnika na 80procent, objawiało się tym że miał kopa ale nonstop podawała pompa dużo paliwa i jak jechałem z góry bez naciskania pedała gazu dawał tyle samo paliwa jak bym jechał pod górę z wcisniętym pedałem do dechy:) Pomogła nauka czujnika i po sprawdzeniu w kompie naciskając pedał gazu czujnik wskazywał w przedziale od 5procent do 90procent :)

Po tych dwóch zabiegach spalanie spadło do ok 5litrów na trasie do 100km/h (często jeżdzę z krk do włocławka więc sprawdzone ) :D a po mieście max 7 bierze :)))

Więc podjedź sobie do elektronika z clipem który potrafi go obsłużyć i niech Ci sprawdzi poprawność działania tych 2 rzeczy :)
Czterołapny Błękitek z klekoczącym serduchem 1.9 64 źrebiaki :D rok 1998 )
yamakashi1
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez MaciekR4 poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:26

yamakashi1 napisał(a):1.Zawór przyśpieszacza kąta wtrysku (pierwsze lał i do tego zatarł się ) wymieniłem na regenerowany i sprawa zamknięta.

a to to akurat niezły wynalazek i schodzi podobno w sklepach jak przysłowiowe "świeże bułeczki" - tam gdzie robię zakupy do auta, podobno nie ma ilości jakiej by nie zamówili i tak sprzedadzą...
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez DyniX poniedziałek, 2 stycznia 2012, 22:44

a gdzie to ustrojstwo sie znajduje moze w nim tez szukac przyczyny...
Mam nadzieje ze Clip wyjasni mi troche co mu jest nie tak no i ten cieknacy wtrysk bo to mnie niepokoji..
1.9 D Express - 65km, 2001
DyniX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MaciekR4 poniedziałek, 2 stycznia 2012, 23:03

na pompie wtryskowej...od przodu (od strony reflektora)...idzie do tego metalowa rurka jakby oplatająca pompę i wiązka z 2ma kabelkami od wtyczki na pompie...

jak będziesz wykręcał, to uważaj żeby nic nie zgubić i nic żeby nie wpadło w dziurę po tym...
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez DyniX wtorek, 17 stycznia 2012, 21:36

po serwisie autka ,uszczelnieniu wtryskow jakby lekko polepszylo sie odpalanie autka przy ujemnych temp lecz niestety nadal ma problem i wiem ze cos z silnkiem jest nie tak, zastanawia mnie jeszcze sprawdzenia cisnienia w silniku bo byc moze ono jest niewlasciwe,mial ktos z tym do czynienia i jakie sa ewentualne koszta? Bo chyba ciezkie palenie moze byc tym spowodowane jesli sie nie myle..
DyniX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez DyniX niedziela, 5 lutego 2012, 12:35

witam kangurowiczow
niestety moje podboje z torbaczem nie ustaly a przy obecnych temp otoczenia nawet sie podwoily :/ niestety samochod zostanie jutro scholowany do warsztatu i spedzi tam pare dni przy dokladnemu badaniu silnika...niestety nie ma opcji poniewaz samochodu nie mozna uruchomic :/ krecenie rozrusznikiem wyladowuwuje akumulator mimo w pelni naladowanego aku..temp wygrala z moim skoczkiem. Fakt raz udalo mi sie go uruchomic pare dni temu lecz na garazu w pracy jak postal 10h i podlaczylem go do akumulatora Lublina i udalo sie lecz na jeden dzien..:( a teraz jak by tego bylo malo nie zapala mi sie kotrolka od swiec zarowych... mam nadzieje ze to bezpiecznik lecz nie moge go zlokalizowac w bezpiecznikach w komorze silnika czy znajduje on sie poza ta skrzynka? Moze ktos wie..bo bez swieczek nawet nie mysle o odpaleniu i zostaje cholowanie...Niestety wynika z tego ze mam naprawde niesprawny silnik i wymaga on szczegolowego sprawdzenia :( I jeszcze jedno pytanie, przygasanie swiatel ,zegarow pracy nawiewow po uruchomieniu silnika moge zawdzieczac alternatorowi? Jakies zle ladowanie czy jak? dodam iz problem ustaje po kilku minutowej pracy silnika.Pozdrawiam
DyniX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez czarek0402 niedziela, 5 lutego 2012, 13:16

Silnik F8Q,F9Q to bedzie bezpiecznik o nominale 70A,powinno być w silniku pod pokrywą obok akumulatora,z lewej 5 bezpieczników małych(3 na górze,2 na dole) i z prawej 7 bezpieczników dużych(3 na górze i 4 na dole),ten to rząd tych 3 dużych bezpieczników,pierwszy z lewej,tuż za tymi 3 małymi na górze,takie mam dane.
viewtopic.php?f=78&t=9194&p=110099#p110099

Z tym przygasaniem świateł to raczej alternator,tak miałem w innym samochodzie,po dodaniu gazu,po chwili,wzbudzał się i normalnie świeciły.U mnie wymiana szczotek,regulatora,łożysk,złożenie jednego z dwóch pomogło na jakiś czas,skończyło się na nowym używanym,kolega Podmiejski z forum miał taki chyba podobny problem,poszukaj wątku o alternatorze parę tygodni do tyłu.
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez DyniX niedziela, 5 lutego 2012, 13:27

widzialem te bezpieczniki
dwa pierwsze sa kolo siebie chyba 80A ,za nim jest chyba wlasnie jeden 70A i kolejny jeszcze jeden duzy , za nimi dwa male 15A czy to ktorys z tych odpowiada za swiece ? bo sa jeszcze glebiej duze bezpieczniki ale do nich nie zagladalem te na gorze wydaja sie nieprzepalone a a jakiejkolwiek reakcji na desce rozdzielczej od swiec brak...musialo sie to stac niedawno bo ostatnio wszystko dzialalo, przez te mrozy za bardzo nie moge dojsc co jest nie tak, czy jest mozliwosc ze podczas odpalanie poprzez kable z Lublina z o wiele mocniejszym aku przepalilem np przekaznik swiec zarowych i dlatego nic nie pokazuje....ehhh widze ze rachunek w warsztscie bedzie nieco wyzszy...
DyniX
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez SpeccarGliwice czwartek, 3 kwietnia 2014, 19:58

Witam serdecznie , nasz zakład zajmuje się taka kompleksową przeróbka pomp....koszt kompleksowej przerobki 1300zł
po przeróbce kangoorki łażą naprawde nieżle.polecam

[WYMODEROWANO DANE ADRESOWE - Reklama na forum dozwolona jest tylko w formie dopuszczonej przez Regulamin
§14
Zabrania się publikowania treści reklamowych i komercyjnych w sposób oczywisty nakłaniających do kupienia czegoś, skorzystania z określonych usług bądź usługodawców oraz zamieszczania linków do takich treści, poza przypadkami opisanymi w §15.
§15
Dozwolona jest reklama własnych przedsięwzięć użytkowników forum umieszczona w podpisie i/lub własnym profilu w postaci linków do stron www oraz poprzez umieszczenie ogłoszenia w dziale „sprzedam”, pod warunkiem zgodności z pozostałymi postanowieniami Regulaminu.
Dozwolona jest reklama podmiotów branży motoryzacyjnej nie będących członkami Klubu w postaci ogłoszenia w dziale „sprzedam” określającego profil działania firmy i dane kontaktowe, pod warunkiem zgodności z pozostałymi postanowieniami Regulaminu. (admin/mod)]

Serdecznie zapraszamy....
SpeccarGliwice
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez slay czwartek, 3 kwietnia 2014, 20:25

Odgrzebać post z przed dwóch lat żeby zrobić sobie reklamę Obrazek
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw