Amortyzatory i sprężyny przód wersja Pampa

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Amortyzatory i sprężyny przód wersja Pampa

Postprzez LeszekKangoo niedziela, 17 kwietnia 2016, 21:33

Witam,
Mój Kangur (wersja Pampa) ma dość nisko zawieszony przód - prawdopodobnie sprężyny są już wyeksploatowane. Z zazdrością patrzę na wersję 4x4 - chodzi o wysoki prześwit przedniej części auta. W związku z powyższym chciałbym Was zapytać czy mógłbym zastosować sprężyny i amorki od wersji z silnikiem diesla aby podnieść przód? Z pewnością silnik diesla jest cięższy. Niestety ceny amorków i sprężyn do wersji 4x4 są wysokie. Nie wiem też czy części od zwykłych kangurów pasują do Pampy czy muszą być dedykowane wyłącznie do tej wersji. Czy miał ktoś przygody z podwyższaniem kangura?
Renault Kangoo Pampa 1.4 + LPG 1999 r.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Amortyzatory i sprężyny przód wersja Pampa

Postprzez Stiopa niedziela, 17 kwietnia 2016, 21:39

Pampa ma chyba takie samo zawieszenie jak 4x4.
Kangoo I 1.2 8V 60KM '98r
Jedyny MV941 z takim zderzakiem :D

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Stiopa
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass poniedziałek, 18 kwietnia 2016, 18:25

Pampa ma zupełnie inne zawieszenie niż 4x4.
Ma podobne zawieszenie do zwykłego dwułapca, ale inne jest mocowanie stabilizatora do wahaczy (nie wiem jak z mocowaniem do podłogi), siłą rzeczy inne wahacze i inne McPhersony.
Najprawdopodobniej springi od zwykłego dwułapca podejdą, bo nigdy nie widziałem springów tylko do Pampy w żadnej ofercie. Jeżeli szukasz twardszych, to bierz do 1,6 lub 1,9D. Być może od 1,5 dCi. W każdym razie nie od 1,2.
Na prześwit jak w 4x4 jest tylko jedna metoda. Zakup 4x4. ;) Do czego jednak nie namawiam z różnych względów.
Podniesienie przodu tak, żeby miało to ręce i nogi, jest niestety niewykonalne bez rzeźbienia McPhersonów. Z braku jakichkolwiek zamienników niestety... :( Zgłębiałem temat jakiś czas temu. Odpuściłem.
Jeżeli masz nisko przód, to może sprężyny są popękane i wystarczy je wymienić, by odzyskał dumę 8-)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez LeszekKangoo czwartek, 21 kwietnia 2016, 12:02

Niestety będę musiał wymienić amortyzatory z przodu bo są już wyeksploatowane. Teraz się zastanawiam jakie pasują do Pampy.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass piątek, 22 kwietnia 2016, 11:56

Obawiam się, że od Pampy.
Możesz napisać do Masaccia lub Drucika. Obydwa od dawna nieaktywni, ale Drucik ostatnio się objawił. Może będą coś wiedzieć w temacie.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez LeszekKangoo środa, 6 lipca 2016, 15:53

Dziękuję wszystkim za rady. Zakupiłem amortyzatory dedykowane do zwykłej wersji Kangoo oraz sprężyny od diesla - mimo, że posiadam benzyniaka 1.4. Zarówno amorki jak i sprężyny KYB. Wszystko jest już zamontowane na aucie - efekt? -samochód stoi dosyć wysoko - około 5/6 cm prześwitu pomiędzy oponą a krawędzią błotnika (około 2 tygodnie po wymianie). O to mi chodziło. Mam nadzieję, że moje doświadczenie komuś pomoże. Pozdrawiam.
LeszekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam