Szyba uchylna - jak, gdzie i za ile?

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Szyba uchylna - jak, gdzie i za ile?

Postprzez zbysios poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 08:59

Witam
Po ostatnim weekendzie spędzonym za kółkiem kangurka i narzekaniu pasażerów z tylniej kanapy na temperaturę stwierdziłem, że coś muszę zrobić w kwesti dotlenienia wnętrza.
Niestety klimy nie założę (och ta kaska;), szyberdachu też nie chcę ;) więc została tylko możliwość zmiany szyb w drzwiach przesuwnych na uchylne.
W związku z tym pytanie może ktoś z szanownych klubowiczów/ek coś takiego już robił i może mi podpowiedzieć jak sie do tego zabrać, co jest potrzebne i za ile lub podać namiary na firmę/serwis który może coś takiego zrobić (ASO raczej z oczywistych czytaj finansowych względów odpada :).
Z góry dziękuję za wszelkie informacje.

Pozdrawiam
zbysios
zbysios
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PanKot poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 13:57

Oczywiście, że w SAO to się nie opłaca ale poszukaj na szrotach. W ubiegłym roku jak szukałem tylnej szyby ogrzwanej to przy mnie odbywała się transakcja sprzedaży całych drzwi przesuwnych.
Poszły za 350zł więc sama szyba z uszczelkami nie powinna być droższa niż 200 zł.
Mam tylko jedne drzwi przesuwne i w nich uchylną szybę. Jest to jakieś rozwiązanie ale nie spodziewaj się rewelacyjnego wietrzenia przez tę szybkę. Ona odchyla się na jakieś 3-4 cm.
Lepsze rozwiązanie mam z drugiej strony, tam gdzie nie ma drzwi mam szybę przesuwną - o, to, to jest luksusowe wietrzenie.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zuwik poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 14:50

Uchylną szybkę zamontuje każdy (mi montował lakiernik), polecam te z wczesnych Kangoorów (bardziej podoba mi się montaż - bez widocznych zaślepek), pasują do drzwi z szybką stałą, a nawet do drzwi bez szybki :wink: (specjalne przetłoczenia gdzie ciąć). Cena powinna być niższa niż 200PLN, ale na szrocie nie koniecznie będą chcieli sprzedać samą. Poza tym jak po dzwonku szukałem drzwi to były same bez szyb, bo "nam się potłukły" jak powiedział pan szrotowiec.
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 15:59

Żuwik-przestań chodzić z procą! :lol:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez zbysios poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 21:03

A co z demontażem obecnie zainstalowanej na stałe szyby. czy po takim procederze trzeba też kupic nową uszczelkę do szybki uchylnej. Pytam, bo nie wiem czy gra warta swieczki ;) Koszty: szyba +uszczelka +demontaż +montaż i zrobi się kwota około 600 -700 zł, a za taka to wolę cieszyć się z zakupu np. radyjka i/lub tylniej półeczki).
Zuwik - nie widziałem takich bez zaślepek -czy masz jakieś fotki lub link co by obejrzeć jak to wygląda.
zbysios
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez zuwik poniedziałek, 29 sierpnia 2005, 22:38

Nie bój się, żeby 700 PLN na to wydać, to 500 musiałbyś zgubić :wink: Stała jest klejona, kwestia wygrzania i odklejenia I think. O szybki spytam u nas jak będę w okolicy sklepiku. Zdjęcie z kołkami wyślę na maila, bo skopał mi się prog do obróbki, a nie chce mi się teraz reinstallki robić :wink:
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez loocky wtorek, 30 sierpnia 2005, 13:32

Widziałem swego czasu taką na allegro poszła za 108 PLNów plus przesyłka kurierska za 28PLNów.
loocky
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam