Witam wszystkich.
Po 9 latach używania mojego kangoora 1.5dci 2003 48kW ABS , postanowiłem pozbyć się drażniących stuków w skrzyni biegów głównie słyszalnych przy ruszaniu z jedynki bez dodawania gazu. Lubię mieć sprawne auto wiec dmuchając na zimne zdecydowałem się na remont / wymianę. Specyficzna skrzynia ( wybierak od dołu, szeroki rozstaw mocowania, prędkościomierz ze skrzyni itp. ) no wreszcie się znalazła w okolicach Krakowa w firmie … na ta chwilkę to nie ma znaczenia. Przy okazji wymienione sprzęgło, gdyż na zimno popuszczało przy ruszaniu. Auto odbieram, jedynka ciężko wchodzi ale mniejsza z tym, 2,3 … 4 bieg jadę ok. 70-80km/h odpuszczam gaz i czuje podwójne uderzenie, dodaje gazu i to samo, bawiąc się gazem dodając i odpuszczając auto zamienia się w wielką trzęsącą się bryłę , jakby cos było luźne. Szybko zawracam, wsiadamy z mechanikiem, pokazuje mu … on nie znając tego auta wcześniej, nie jest przekonany ze to wada, zwracając uwage, że ta firma specjalizuje się w skrzyniach do francuzów. Mam 3 miechy gwarancji, na razie jestem w pierwszym m-c. Szlak mnie trafia, że zachciało mi się zmieniać bo uważam, że to jakiś zużyty ale umyty lub spaprany złom. Jadąc gdzieś na 4 po mieście w średnim nateżeniu ruchu to stukanie jest wręcz irytujące.
Tu zwracam się do użytkowników tego cudeńka czy mają właśnie taką przypadłość? Na 2 i 3 biegu tez jest ale na wyższych obrotach, na 4 w całej rozciągłości, na 5 znika całkowicie czyli tak jak przez 9 lat na starej skrzyni.
Jestem z Krakowa wiec jak tylko ktoś ma jakiś pomysł podjadę i zaprezentuje skrzynie „ po remoncie”
z góry dziękuje za pomoc.