Kilka spostrzeżeń nt. kabli Janmor RB25.
Kabelki najtaniej kupić na Allegro, tudzież, w którymś ze sklepów internetowych. I tak ceny wynoszą odpowiednio: sklep w realu: 75-90zł; sklep producenta (
http://www.janmor.pl/): 71zł+wysyłka; Allegro: 56zł+wysyłka.
Ja kupowałem na Allegro od sprzedającego: cashman1 i zapłaciłem 56+7zł.
Kabelki wyglądają ładnie, niebieskie przewody, czarne końcówki, miłe w dotyku, elastyczne.
Kłopot pojawił się w momencie ich montażu. Oryginalne kable miały końcówki osłaniające gniazda z twardej gumy i były sztywne. Podłączenie trawało sekundę z jednej strony i dwie sekundy z drugie.
Inaczej jest z kablami Janmor. Końcówki są z gumy, która jest zbyt miękka i i ugina się przy próbie docisku. Uniemożliwia to szybki i pewny montaż. O ile montaż na świecach 2,3,4 jest w miarę łatwy to na świecy nr 1 (stojąc przodem do samochodu) jest wielce problematyczny - męczyłem się kilka minut. Akurat ta świeca jest położona "głębiej" i do dzisiaj nie wiem czy kabel prawidłowo złapał świecę.
Od strony głowicy (to chyba jest głowica

) końcówki kabli Janmor są rozwiązane tragicznie. Złącza nie są umieszczone centrycznie względem osłony. To znowu jest wina wykorzystanej miękkiej gumy. Aby zamontować kable z tej strony musiałem zsunąć gumową osłonę, włożyć złacze i ponownie przesunięcie osłony tak, aby zabezpieczyc połaczenie przed wilgocią.