blokada drzwi

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez karlo333 wtorek, 22 sierpnia 2006, 11:32

Właczylem tą funkcje-wielkie dzieki za informacje ,naprawde bardzo sie to przyda.
karlo333
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Nie działajaca blokada drzwi pasażera.

Postprzez Wyspiarz czwartek, 19 marca 2009, 23:11

Przyłączam się do w/w postu bo nie znalazłem odpowiedzi bezpośrednio pasującej do mojego przypadku, być może słabo szukałem .
Stan początkowy następujący:
Pali się kontrolka nie zamkniętych drzwi.
Drzwi boczne pasażera po stronie wlewu nie dają się mechanicznie zablokować.
Mimo wduszeniu przycisku blokady, drzwi można otworzyć z zewnątrz.

Po zdjęciu osłony wewnętrznej drzwi -wypiąłem kostkę zamka centralnego (blisko wlewu paliwa) ale nic się nie zmieniło,
nadal drzwi od środka nie można zablokować.
Nie zależy mi na korzystaniu z blokady centralnej ,chcę jedynie by drzwi z zewnątrz nie dały się otworzyć.

1/ Czy wypęcie linki z klamki zewnętrznej uniemożliwi otworzenie drzwi z zewnątrz?
2/Jak bez pomocy serwisu zdiagnozować przyczynę palenia się kontrolki otwartych drzwi?

kangoo:RN rok 2000 .
RN 1,9 D rok 2000 Right-hand drive.
Wyspiarz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: blokada drzwi

Postprzez mumin piątek, 20 marca 2009, 09:11

Więc w zasadzie sprawy mają się tak. Jeśli padł ci czujnik otwartych drzwi lub uszkodził się jego kabel to centralka widzi że drzwi są otwarte i ich po prostu nie zamyka. A z racji siłownika manualnie to trudno wykonalne. Sprawdź czujnik na słupku na dole.
PoZdRo MuMiN Obrazek

SILESIA Bus4Rent - Wypożyczalnia busów 9-cio osobowych

Szkolenia i doradztwo w zakresie BHP
WYPOŻYCZALNIA BUSÓW 9-CIO OSOBOWYCH
mumin
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Wyspiarz piątek, 20 marca 2009, 21:47

mumin napisał(a):Więc w zasadzie sprawy mają się tak. Jeśli padł ci czujnik otwartych drzwi lub uszkodził się jego kabel to centralka widzi że drzwi są otwarte i ich po prostu nie zamyka. A z racji siłownika manualnie to trudno wykonalne. Sprawdź czujnik na słupku na dole.

Ad 2/ Sprawdź czujnik na słupku na dole.?
Nie wiem co rozumiesz pod pojęciem "słupek"?
Czy w pkt.1/ rozumuję poprawnie?
Wyspiarz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass sobota, 21 marca 2009, 19:46

Po mojemu to to o czym pisze mumin jest na drzwiach :P Takie trzy (chyba trzy... :roll: ) styki trafiające na odpowiadające im blaszki w czarnej plastikowej obudowie na tylnej powierzchni środkowego słupka, dokładnie na wysokości klamki. Do kontroli przewody i w drzwiach i w słupku. Albo styki do przeczyszczenia.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Wyspiarz niedziela, 22 marca 2009, 18:19

Dziękuję biorę się za sprawdzenie.
Wyspiarz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Trzeci piątek, 27 marca 2009, 18:09

Witam
podobny problem z moimi lewymi rozsuwanymi drzwiami. Padły tzn. nie reagują na komendę z kluczyka, jak również z przycisku wewnętrznego zamykania.Są głuche. Powinny się zamykać w momencie otwierania wlewu paliwa-nic z tego. Można je mieć zamknięte za pomocą wciśnięcia przycisku lub otwarte po wydłubaniu do góry przycisku. Poza tym wszystkie drzwi reagują prawidłowo. Zamykają sie automatycznie po ruszeniu samochodu, działa sygnał otwartych drzwi, działa alarm . Ale drzwi za mną są głuche na moje zaklęcia i prośby. Byłem w trzech zakładach rozkładają ręce. Sugerowali wymianę sterownika blokady drzwi.Potwierdził tą diagnozę były autoryzowany zakład w Międzyborowie. Zadzwoniłem do ASO w Warszawie. Jest za 470 PLN...
Postanowiłem w częściach używanych w Koninie. Przysłali za 100. Podpiąłem i nic. Po staremu.
Ukierunkujcie mnie proszę na dalszą drogę życia z kangurem.
Trzeci
1,6/16V gwiezdny pył, Alize 2003
Trzeci
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass piątek, 27 marca 2009, 19:05

Pisałem o tym dwa posty wyżej... :roll:
Jeżeli nie działają tylko te drzwi, to przyczyn szukałbym raczej w drzwiach, a nie w sterowniku. Trzeba zdjąć tapicerkę zajrzeć co w trawie piszczy, może jakiś przewód się przetarł/złamał/urwał. Możesz wcześniej miernikiem sprawdzić czy w czasie gdy inne drzwi się zamykają do styków na słupku dochodzi również napięcie. Jeśli tak to bankowo drzwi. Jeśli nie, szedłbym po przewodach w kierunku centralki.
Jeżeli dojdziesz do wniosku, że to jednak wina drzwi, sprawdź siłownik tzn podaj nie na niego napięcie i masę.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Trzeci niedziela, 29 marca 2009, 17:33

Lucass napisał(a):Pisałem o tym dwa posty wyżej... :roll:
Jeżeli nie działają tylko te drzwi, to przyczyn szukałbym raczej w drzwiach, a nie w sterowniku. Trzeba zdjąć tapicerkę zajrzeć co w trawie piszczy, może jakiś przewód się przetarł/złamał/urwał. Możesz wcześniej miernikiem sprawdzić czy w czasie gdy inne drzwi się zamykają do styków na słupku dochodzi również napięcie. Jeśli tak to bankowo drzwi. Jeśli nie, szedłbym po przewodach w kierunku centralki.
Jeżeli dojdziesz do wniosku, że to jednak wina drzwi, sprawdź siłownik tzn podaj nie na niego napięcie i masę.

Siłownik chyba działa, bo jak odłączyłem na moment zasilanie i założyłem klemy ponownie ,siłownik zadziałał tak, że spowodował zapadniecie się czarnego przycisku pod szybą. Na stałe. Żeby otworzyć drzwi, trzeba wydłubać ten przycisk.
Za tylnym kołem pod wlewem paliwa jest kostka z której dynda 10 cm kawałek białego przewodu. Co za czort. Spróbuję się dobrać do tej kostki, tylko ręce mam za krótkie. Ale póki co pójdę za Twoją radą i zrobię strip tease tych drzwi.Dzięki za szybką odpowiedź. Nawiasem mówiąc w poprzednich 2 skoczkach nie znałem słowa naprawa.Gatunkowo dobre roczniki..

Trzeci
1,6 16V gwiezdny pył na Alicji ur.2003
Trzeci
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass niedziela, 29 marca 2009, 18:36

Ta kostka to właśnie centralka od zamka. Nie powinno z niej nic zwisać.
Zacząłbym od odnalezienia drugiej końcówki tego białego kabla. Pewnie w wiązce idącej do drzwi (słupka)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam