1.5dci zapalona lampka "świece żarowe"

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: 1.5dci zapalona lampka

Postprzez Pabloss środa, 17 grudnia 2008, 18:19

U mnie ciężej pali tylko rano jak jest poniżej zera.Jeżeli temperaturka jest plusowa ,to kangurek zapala bez problemu.Lampka świeci się jednak światłem ciągłym przez cały czas.Może to jednak świeczki?Jak można je sprawdzić?
Renault Kangoo 1.5 DCI 65KM 2006 był:)
Renault Kangoo 1.5 DCI 90KM 2012 jest:)
Pabloss
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio środa, 17 grudnia 2008, 18:48

Ohmomierzem
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Pabloss niedziela, 21 grudnia 2008, 11:30

Świece zostały sprawdzone na tzw.przejście,czyli zwykłą kontrolką,podpiętą do zacisku alternatora .Żarówka świeciła ,wiec świeczki grzeją .
Pabloss
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio niedziela, 21 grudnia 2008, 16:11

Pabloss napisał(a):Żarówka świeciła ,wiec świeczki grzeją .
Sprawdziłeś tylko czy napięcie dochodzi :idea:
Can go. Kangoo
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Pabloss wtorek, 23 grudnia 2008, 19:32

Prawdę powiedziawszy to nie ja sprawdzałem,tylko mechanik,który stwierdził ,że jest ok.
Pabloss
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez sliz sobota, 27 grudnia 2008, 01:05

Ja również mam problem z lampka od świec :/ Pierwszy raz zapaliła mi się jakoś wrzesień/październik, przejechałem jeszcze jakieś 200m, zgasiłem silnik na 10min, i pojechałem dalej. Poza zapaloną lampką nie było wtedy żadnych innych objawów. Potem kontrolka przez długi czas nie dawała o sobie znać, więc nie przejmowałem się tamtym razem. Aż tu ostatnio przy bardzo niskim stanie paliwa momentalnie drastycznie spadła moc, i zapaliła się lampka od świec. Zajrzałem do instrukcji: (Grzanie świec (diesel), woda w paliwie, usterka układu elektrycznego/elektronicznego) i z tego wywnioskowałem ze pewnie się zwierzak zapowietrzył, i trzeba mu polać. Dostał 10l na bp, podniosło się 2 kreski, ustało na 1 dzień.. Dostał do pełna na lotosie, chwile był spokój aż tu znowu.. Myślicie ze faktycznie się zapowietrzył, przejedzie trochę i mu przejdzie? Czy powinienem się wybrać na komputer? Auto pali ok 6.7l, cały czas w mieście, co chwila gaszone i odpalane (taki zabójczy dla silnika charakter pracy), silnik dCi 80km, 2004r, przebieg 65k.
Obrazek
srebrzysty Alize 2004 80km
Obrazek
sliz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez sliz niedziela, 4 stycznia 2009, 00:21

pojezdzilem i lampka przestala sie zapalac, wydaje mi sie ze mialem szczesie i w moim przypadku zwierzak sie tylko zapowietrzyl :D
srebrzysty Alize 2004 80km
Obrazek
sliz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez pavca środa, 14 stycznia 2009, 21:03

No i niestety od dzisiaj jestem nieszczęśliwym posiadaczem zapalonej lampki "świece żarowe" :( Ale po kolei, tydzień temu wymieniłem olej i tego samego dnia ni z tego ni z owego, w czasie jazdy silnik mi zgasł :( i zaświeciła się kontrolka silniczka ? Po zatrzymaniu normalnie odpalił i pojechałem dalej. Po kilku dniach sytuacja się powtórzyła. Ale dzisiaj po zatankowaniu do pełna Ultima diesel z dodatkami zimowymi :) po przejechaniu ok 50 km zapaliła się kontrolka świec ?
Jak myślicie, czy powodem zapalenia się kontrolki może być olej, albo paliwo ? Czy od razu jechać na kontrolę świec i wykasowanie błędu w komputerze ?
Kangoo Alize 1.5 dCi 82kM - Pierwszy i nie ostatni :)
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, aż znajduje się taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on to robi !
pavca
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio środa, 14 stycznia 2009, 21:07

Wyczyść EGR
Can go. Kangoo
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Pabloss środa, 15 kwietnia 2009, 18:32

Witam! Po dłuższej przerwie i jeździe z lampką mogę powiedzieć ,że po przejechaniu 40 tyś z zapaloną lampką dalej jeżdżę:),a tak serio to zauważyłem,że po wykasowaniu błędu auto rano zapala normalnie, do czasu kiedy po przejechaniu kilkuset kilometrów znów nie zapali się lampka.Późniejsza eksploatacja samochodu jest bez zarzutu.Samochód zapala normalnie i nigdy nie gaśnie w czasie pracy.Przyzwyczaiłem się już do tego porannego niedomagania,co nie znaczy ,że mi to nie przeszkadza.Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? I ,czy można samemu skasować ten błąd?
Pabloss
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam