Buuuuczace wspomaganie

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Buuuuczace wspomaganie

Postprzez Lucass piątek, 12 czerwca 2009, 07:54

Tak. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez panbaryla piątek, 12 czerwca 2009, 18:14

Jestem już po zabiegu. Oczywiście okazalo sie, że 2 szczotki byly zawieszone. Syf ktory osadza sie w srodku pochodzi z wycierajacych sie szczotek. Najlepiej jest wyjac wirnik i przedmuchac sprezonym powietrzem. Nadmienie, że nowa pompa to koszt od 1500 do 2000 + robota. Mnie dzisiejsza operacja kosztowala 230 bo kupilem sobie przy okazji komplet solidnych kluczy ;)
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez hubal czwartek, 20 maja 2010, 13:23

wyglada na to ze masz za malo plynu albo juz prawie wcale go niemasz
hubal
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez hubal niedziela, 23 maja 2010, 12:47

Pompa została wyjęta, nadmienię ze nie trzeba wykręcać jej razem z mocowaniem, gdyż wystarczy odkręcić opaskę mocującą , popuścić przewód metalowy i gumowy.
Płyn trzeba spuścić albo zlać.
Pompę mamy już wyjętą, teraz zabieramy się za demontaż. Jest tam opaska ( kołnierz ) z aluminium mocowana na 4 śruby typu torx co trzyma razem zbiornik, pompę i silnik. U mnie niestety opaska pękła i do tego dwóm śrubą trzeba było łebki obciąć ze względu na korozje ( aluminiowy kołnierz dorobiony został u ślusarza z metalu )
Mamy już silnik osobno ( uwaga na plastikowe sprzęgiełko łączące napęd silniczka z pompą, żeby się nie zgubiło )
Rozebranie silniczka zalecam osobą ze zdolnościami manualnymi i wyczuciu w rękach bo bardzo łatwo o ścięcie owych zaprasowanych nazwę to blaszek. Zalecam dobrać się od spodu silnika bo tam mamy szczotkotrzymacz wiec od góry ktoś miałby problem potem z wsadzeniem wirnika. Było by to niemożliwe po prostu. Po zdjęciu dekla dolnego wyjmujemy szczotkotrzymacz i kompresorem wydmuchujemy pył który się tam nagromadził, u mnie dodatkowo zawieszone były 2 szczotki wiec zostało ich mocowanie wyczyszczone i przesmarowane, ot tyle. Potem w odwrotnej kolejności należy wszystko złożyć. Komuś kto ściął te blaszki od dekla polecam zaspawanie punktowe spawarką migomat na bierząco schładzajac miejsce spawu.
hubal
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez panbaryla poniedziałek, 13 czerwca 2011, 08:01

panbaryla napisał(a):Jestem już po zabiegu. Oczywiście okazalo sie, że 2 szczotki byly zawieszone. Syf który osadza sie w srodku pochodzi z wycierajacych sie szczotek. Najlepiej jest wyjąc wirnik i przedmuchać sprężonym powietrzem. Nadmienię, że nowa pompa to koszt od 1500 do 2000 + robota. Mnie dzisiejsza operacja kosztowała 230 bo kupiłem sobie przy okazji komplet solidnych kluczy ;)

Hehhehe... ale jaja. Prawie w rocznicę znowu to samo. Tym razem po rozebraniu tylko silnika i solidnym wyczyszczeniu wspomaganie nie chodzi, silnik brzęczy jak by ale nie kręci. A może ja coś nie tak sprawdzam. Szczotki są nierówno zużyte tzn 1 jest bardzo krótka a pozostałe 3 długie, może to tego wina? Komutator jest już raczej sfatygowany. A może warto zainwestować w tą pompę - http://www.czescisamochodowe.biz.pl/p/p ... angoo.html Czy ktoś z Was korzystał z usług tej firmy?
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez panbaryla czwartek, 16 czerwca 2011, 08:29

Co się okazało. W mojej pompie ten plastikowy element który jest pomiędzy silnikiem a głowicą całkowicie się wyrobił dodatkowo końcówka od głowicy się ułamała. Pewnie głowica padła. Dałem sobie spokój z samodzielna naprawą i kupiłem za 500 całość z 12 miesięczna gwarancją w powyższej firmie.
Jedyne co mnie martwi to nadal coś buczy przy skręcaniu. Sprawdziłem to nie nowa pompa
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez panbaryla czwartek, 18 sierpnia 2011, 07:42

Dodatkowe pytanko. Jak Wam wiadomo dodatkową przyczyną jest woda która leje się na pompę nawet przy sprawnym/pełnym nadkolu. Czy jest jakiś myk aby temu zapobiec? Wymiana plastików nadkola na jakieś inne a może jakaś magiczna przeróbka?

Pzdr
panbaryla
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia strona

Powrót do Pytam