Spadek mocy Kangoo 1.4 RN 1998

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Spadek mocy Kangoo 1.4 RN 1998

Postprzez Lucass poniedziałek, 11 października 2010, 13:30

Zawory kiedy regulowałeś?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez WojtekKangoo piątek, 17 grudnia 2010, 22:29

Witam.
Zawory....Hmmm nie regulowałem ale raczej będe musiał się tego podjąć już o nich myślałem ale czy to będzie to???Wymieniłem cewkę (jedną) pospawałem tłumik (ugżęzłem w błocie i jak mnie wyciągali to zachaczyłem o coś w ziemi) filtry wymienione świece przewody WN filtry (oleju paliwa [powietrza) niby troszkę lepiej ale nic z tego myślałem jeszcze nad komputerkiem bo przeważnie dzieje się to gdy jest wilgotne otoczenie (opady deszczu odwilż itd)może się rozszczelnił lub coś?Kompresja też może być słaba przez zawory ale boje się tego że jak rozbiore to się okaże że zawory mają nadżerki gniazda ponadp[alanie tłoki latają jak kij we wiadrze itd. ogulnie to SZMELC a nie silnik mimo to że odpala na styk i oleju nie łyka za dużo .A może uszczelka między "garami"?
Ale kicha progi się sypią i wielkie dziuryyyyyy się pojawiły!!!
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez michalxtreme sobota, 18 grudnia 2010, 09:40

Miałem w moim dokładnie to samo ale u mnie powodem był kat. Jest to najprawdopodobniej to co pisze Szumak. Wal pod komputer i sprawdź te zawory.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez WojtekKangoo sobota, 18 grudnia 2010, 17:32

Ok!
Jak będe miał troszeczke wolnego czasu to pojade podpiąć mego"Bałwanka" pod kompa.A co do ostatniego postu kolegi to ja katalizator mam usunięty.Dzisiaj rozmawiałe z jednym gościem co miał podobne objawy w skodzie i u niego przyczyną była uszczelka od kompa jak była wilgoć to silnik szalał i chodził jak chciał.Jeździł też na kompa i to kilka razy i nic to nie dało.Sam poszedł po pomysł do głowy i całego kompa odpioł wyczyśćił z zewnątrz i przejechał lakierem kilka razy aby go uszczelnić i objawów uprzykżających życie nie ma od roku.Ale puki co to jak reanimować kangoo to dokładnie a nie po łebkach.A co do zaworów to chyba gdyby były rozlegulowane to chyba miał by problemy z odpalaniem i "serduszko" jego by chodziło dziwnie.A u mnie pali na raz a auto teraz stoi pod chmurką.Silniczek chodzi ładnie.Więc czy oby to zawory ale dla profilaktyki to wezme się za nie.Mam tylko pytanie co spędza mi sen z powiek czy paseków rozrządu jest kilka rodzai do mojego motoru bo na kturejś z zakładek ktoś tam pisał że do danej pojemności widział 2 rodzaje tych pasków?!
Pozdtrawiam i życze wytrwałośći w tych śniegowych zaspach.
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez michalxtreme sobota, 18 grudnia 2010, 20:48

Nie jestem specem ale to chyba zależy czy jest klima czy nie ma jej. Do klimy musi być chyba dłuższy.Myślę, że sam tego nie będziesz robił więc problem z głowy masz. Mechanik sam dobierze odpowiedni.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme

Postprzez WojtekKangoo niedziela, 19 grudnia 2010, 21:28

Wiesz kolego z tymi "mechanikami" to jest różnie.Ja już na jednym z moich postów opisywałe co taki to "mechanik" (raczej ślusaż) może zrobić z silnikiem bo sam się przejechałem a co do klimatyzacji to ona jesty chyba napędzana paskiem od osprzętu silnika a nie od rozżądu?Ale co tam i mechanik też człowiek ma prawo się pomylić z tym że niekture pomyłki drogo kosztują. :P :o

Tak po koleżeńsku, radzę zaprzyjaźnić się ze słownikiem ortograficznym. :) Są mechanicy i "mechanicy". /Pozdrawiam, MOD
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 20 grudnia 2010, 09:24

Paski bywają różne. Wystarczy, że różni się o 1 ząbek i... ZONK :( . Miewają też różne szerokości, o czym sam miałem się okazję przekonać ;)
Idealnie jest mieć na wzór. ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez WojtekKangoo poniedziałek, 20 grudnia 2010, 13:34

Mam też taką wątpliwość co do owego rozrządu.Może jak mechanik mi wymieniał to popełnił jakiś błąd.Nie wiem jak by się zachowywał silnik przesunięty o 1 ząbek.Kolega miał taki przypadek w peugocie i też brak kompresji, długo kręcił silnikiem i spalanie większe.Wydaje mi się że u mnie nie jest przesunięty bo odpala na raz.Co do kompresji to pierścienie może się zapiekły ale nie daje głowy bo oleju nie bierze.
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez tato poniedziałek, 20 grudnia 2010, 21:11

Jeżeli słabnie w momencie gdy potrzeba przyspieszenia to może mało paliwka dostaje. Filterek zabrudzony i większej ilości paliwka nie przepuści :? Miewam takie przypadki z moim kangoorem. Mimo, że diesel to też paliwa "używa". ;)
tato
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez WojtekKangoo wtorek, 21 grudnia 2010, 13:15

Koledzy filtry wymienione na nowe.Tak jak pisałem wcześniej njczęściej dzieje się to gdy jest wilgoć.W książsce jaką posiadam piszą o kontrolce ale tylko w dziale diesel a w benzynce nic.Czytałem jeszcze o kontrolce czerwonej od awarii układu wtrysku ale to nie ta kontrolka chociaż może być powiązanie.
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam