Brak reakcji przy zapalaniu

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Brak reakcji przy zapalaniu

Postprzez Szumak czwartek, 15 września 2011, 15:38

Mechanikowi chodziło o kable zasilające pompę paliwa (brak bzzzzt). Trzeba złożyć kanapę i podnieść wykładzinę podłogi bagażnika pod kanapą by dostać się do pokrywy... niemniej jednak nie ma to wpływu na rozrusznik, który powinien kręcić nawet "na sucho". Sprawdź tą masę, lewa strona komory silnika pod nadkolem.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez zuczek czwartek, 15 września 2011, 18:14

viewtopic.php?f=78&t=8203
Miałem podobny problem poczytaj.
http://www.grcb.pl http://www.akzp.pl http://gabaryty.szczecin.pl

żółte 1,5 dCi ALIZE 2003r ,ALBRECH 6890+ALAN 9+densei EC2002
Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie.

http://roszek-rogowiec.fm.interia.pl/index.html
zuczek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez dominik3000 wtorek, 11 października 2011, 07:29

Ostatnio to przerabiałem . Objawy podobne i to była masa silnika. Plecionka miedziana od spodu auta w okolicach pompy wspomagania. Taśma była,ale sypała się w rękach. Po wymianie śmiga wszystko OK. Koszt materiału to taśma pleciona uniwersalna 12,5 pln + odkręcenie i zakręcenie dwóch śrubek.
1.5 dCi
dominik3000
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez TomekCh środa, 14 grudnia 2011, 20:41

Miałem właśnie ten sam problem. Przyczyną była skorodowana plecionka od masy silnika. Koszt naprawy 10 zł za plecionkę od malucha. Po zdjęciu koła i odchyleniu kawałka nadkola plecionka wyszła w dwóch kawałkach.
Problem został zdiagnozowany dzięki forum :)
TomekCh
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez 006 poniedziałek, 21 maja 2012, 15:25

Czy jednym z objawów skorodowanej/przerwanej plecionki jest słabe świecenie świateł mijania i kierunkowskazów? Niestety, dzisiaj stojąc na światłach zauważyłem, że przygasła deska rozdzielcza, i silnik jakby miał wyższe obroty. Zgasiłem, żeby sprawdzić czy po ponownym odpaleniu będzie dalej tak samo. Niestety ponownie już nie odpalił. Ściągając samochód na pobocze, zauważyłem, że kierunki i światła przygasły. Sprawdziłem klemy przy aku, przeczyszczone. Niestety śpieszyłem się do domu i samochód został. Teraz szukam co mogło spowodować tą awarię.
Kangoo 1,9D 1999r. F8Q630
006
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez strzala88 wtorek, 22 maja 2012, 13:01

Sprawdź czy nie masz jakiś luźnych kabli, od masy, albo któraś z wtyczek nie jest odpięta, przepatrz wszystko dokładnie, zacznij od najprostszych rzeczy, zajrzyj w bezpieczniki, wyczyść klemy, poszukaj czy jakiś kabel się nie przetarł. Ewentualnie możesz jeszcze zdjąć rozrusznik i sprawdzić stan szczotek, może się tak zdarzyć, że przy awarii rozrusznika będzie się on kręcił razem z silnikiem, rzadko się to zdarza, ale jest to możliwe i wtedy szybko skończą się szczotki, albo po prostu mogły się najzwyczajniej zużyć, czasami tak nagle i zdarza się, że nie wydaja żadnego dźwięku miałem taki przypadek w Audi A3.
strzala88
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak wtorek, 22 maja 2012, 15:46

Opisz dokładnie co się dzieje przy próbie odpalenia silnika.
Światła raczej nie przygasają od zużytych szczotek rozrusznika, albo akumulator nie podaje prądu albo masa zerwana - z naciskiem na masę.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez 006 wtorek, 22 maja 2012, 18:53

Jutro kolega pomoże przyprowadzić mi samochód do domu. Obejrzę dokładnie samochód i dam znać co się stało.
006
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez 006 środa, 23 maja 2012, 13:55

Samochód przyprowadzony. Podczas odpoczynku na parkingu stwierdził, że przez chwile będzie działał, przekręciłem kluczyk, koło liczników kontrolki zaświeciły się normalnie jasno. Akumulator był za słaby żeby odpalić samochód, ale pożyczyłem kablami prąd od kolegi i odpalił bez problemu. Przejechałem kilka kilometrów i problemy zaczęły się na nowo. Kontrolki koło liczników przygasły, światła i kierunkowskazy zaczęły świecić tak, że prawie nie było ich widać, elektryczna pompa wspomagania przestała pracować, opuszczone szyby(elektryczne) z ledwością się podniosły. Jakoś dałem radę zajechać na parking pod blokiem. Zdjąłem przedni zderzak w poszukiwaniu plecionki/masy silnika- plecionka nie jest przetarta, nie ma ubytków, jest elastyczna, ogólnie wygląda całkiem ok. Wyjąłem teraz akumulator i przyniosłem do naładowania. Masa akumulatora również wygląda normalnie, żadnych ubytków.
Macie jakieś pomysły co to może być? Może jakiś przekaźnik? Jeśli tak, to jak sprawdzić który? Może padł alternator? Ale tak nagle, bez żadnych oznak? Do tej pory aku było naładowane i samochód palił bez problemu. Do piątku mam czas na nareperowanie, w sobotę jak się nie uda to idzie do mechanika. Jeśli macie jakieś pomysły walcie śmiało.

Z góry dzięki za podpowiedzi.
006
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez smi3szny środa, 23 maja 2012, 16:13

Sprawdz czy nie zgubiłeś pasek alternatora.... Miałem identyczny problem ale w megance. Poprostu się jakoś zsunał. Silnik działał dopóki był prąd w akumulatorze... Później działo się dokładnie to samo co Tobie. Brak wspomagania, przygasające kontrolki i światła aż do momentu kiedy zgasł... Z kabli odpalał, ale po odłączeniu kabli niedługo gasł bo się prąd w aku skończył.
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam