Cieknący płyn chłodniczy z lewej strony

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Cieknący płyn chłodniczy z lewej strony

Postprzez agentusek niedziela, 26 lutego 2012, 22:19

Lucass napisał(a):90% pompa.
Termostat jest po akumulatorowej stronie bloku.

Dzięki, za pomoc. Dzis przeglądałem komorę silnika, bardzo ciężko wydłubać ten termostat.
Z pompy nie widać wycieków. Z chłodnicy też nic nie leci. Przejechałem się dzisiaj, temperatura na środkowej kresce po kilku km, ogrzewanie działa, płyn w zbiorniku nie szaleje tylko rozpłynął się po czeluściach rurek, jak ręką odjął. Martwi mnie że chłodnica zimna i to piszczenie w okolicach rozrządu. Czy ciepły czy zimny, sucho czy mokro - piszczy. To może być cisza przed burzą. Czy u mnie tez są dwa obiegi wody, mały i duży (przy dużym dopiero termostat pcha wodę na chłodnicę)?. Jakby nie było to zagęszczam ruchy i oddaje na wymianę pompy. To tylko odwlekanie nieuniknionego i tłumaczenie że to na pewno nie pompa...
Jeszcze raz dziękuje za pomoc.
żółty, helios 1,5 Dci;5-cio osobowy; 2004r; 60,00 kW w dowodzie.. a na szafie 152kkm i wciaz przybywa...
Z uzytkowanych 126p bis; nissan micra; polonez; astra F; mitsubishi Lancer chyba Torbacz najlepiej sie spisuje.
agentusek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass poniedziałek, 27 lutego 2012, 08:53

Jeżeli po kilku dniach pod okolicą pompy pojawił się wyciek, do tego popiskuje (pewnie nieszczelne łożysko pompy) to IMHO jest wskazówka aż nazbyt jasna.
Brak ewidentnego wycieku spowodowany jest tym, że póki co jest on na tyle mały, że przy krótszych postojach płyn osiada na gorącym bloku i odparowuje. Ale to do czasu.
Czarny scenariusz jest taki: zaciera się łożysko pompy, ścina ząbki paska rozrządu, rozrząd idzie się paść razem z połową zaworów i tłokami.
Jeżeli masz termostat ( a masz na pewno) to tak jak większość silników spalinowych masz dwa obiegi. Duży otwiera się (przy sprawnym termostacie) w określonej temperaturze, po zagrzaniu silnika. Dlatego zimna rura i chłodnica zwłaszcza teraz przy umiarkowanych temperaturach nie musi oznaczać niczego niepokojącego, chyba że termostat się w ogóle nie otwiera. To już może dawać objawy przegrzania, a więc gotowania płynu.
Możesz spróbować potrzymać silnik na 2000 rpm przez jakieś 10 min na postoju. Powinien się wtedy rozgrzać do temp otwacia obiegu. Jeżeli dalej będzie zimna rura to termostat też do wymiany. Ale na pompę się szykuj tak czy owak.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez aleksandra sobota, 28 kwietnia 2012, 10:32

Piękna pogoda..weekend a ja mam problem z kangurem :(... wszystko było ok, w środę wróciłam do domu, zaparkowałam i patrzę a tam coś leciutko kapię -wcześniej tego nie było -pomyślałam że to z klimy , z racji tego że następnego dnia wyjechałam dopiero dzisiaj przyszłam do auta patrzę pod autem plama no i leciutko nadal kapie po lewej stronie ,otwieram maskę a tam brak płynu chłodniczego, dodam jeszcze że nic wcześniej nie kapało i we wtorek płyn był ale od kilku miesięcy było go mniej trochę nad min (pisałam już o tym w innym wątku)...wlałam wody do zbiorniczka do max -odpaliłam auto i szybko ubyło wody ale było 1,5cm powyżej min i tak było cały czas przez dobre 15minut aż temp powolutku doszła do połowy i już się nie zwiększała...cały czas pod autem w tym miejscu kapało ... potem zgasiłam silnik i po 5 minutach już zbiornik był prawie pusty no i wciąż leciutko kapie... nie wiem czy to kwestia jakieś nieszczelności, wężyka ,pompy wody czy chłodnica lub coś poważnego ;/;/ mam nadzieję że jakoś dojadę do mechanika ...zastanawiam się czy nie wlać znowu tej wody i po prostu kawałek się nie przejechać żeby sprawdzić jak podczas jazdy czy szybko ubywa czy nie...
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez xbastardx sobota, 28 kwietnia 2012, 10:39

Skoro kapie cały czas, to połóż się pod autem i spróbuj zlokalizować. Teraz możesz wlać zwykłą wodę, ale przed zimą cały płyn trzeba bedzie wymienić.
Kangoo 1,2 8V b+g, 2000 rok
xbastardx
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez aleksandra sobota, 28 kwietnia 2012, 10:50

Ja na "wodzie" chce tylko dojechać do mechanika ;)... cały czas w jednym miejscu to kapie -bardzo po woli co 4 sekundy kropelka być może jak całe zleci to już nie będzie kapać -zobaczę jutro ...po lewej stronie siedziąc na miejscu kierowcy prawie przy końcu zderzaka patrząc na szerokość -patrząc na lampe to tak na środku -końcu lampy -taka mniej więcej lokalizacja...w środę też bardziej na środku trochę również kapało ...a dzisiaj na środku tak z 2 razy kapnęło i już więcej nie przy końcu zderzaka ..dodaje załącznik z czerwoną kreską , która mniej więcej pokazuje to miejsce ;D;D
Załączniki
1138_1.jpg
1138_1.jpg (8.83 KiB) Przeglądane 235 razy
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 28 kwietnia 2012, 10:56

Oby to był tylko pęknięty dolny (EDIT: albo i górny) wąż lub nieszczelne połączenie węża z króćcem chłodnicy.
Bo wymiana całej dziurawej chłodnicy trochę Cię pociągnie po kieszeni.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez aleksandra sobota, 28 kwietnia 2012, 11:05

Mam nadzieję ..bo to tak nagle się stało ... a ile taka wymiana chłodnicy?... jeszcze chce sprawdzić poziom oleju na wszelki wypadek czy oby go nie przybyło=woda się też tam przedostaje no ale skoro kapie pod autem no mam nadzieję , że nie... a mam jeszcze pytanie apropo "pompy wody" czy ona również za taki wyciek może być odpowiedzialna i czy znajduje się gdzieś w okolicach tej lewej strony i czy to jest owa pompa , którą wymienia się przy okazji rozrządu czy mylę pojęcia ...
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez xbastardx sobota, 28 kwietnia 2012, 13:30

Rozrząd masz po prawej stronie. Najprawdopodobniej jest tak jak pisze Lucass.
Nowa goła chłodnica od 150zł.
Ostatnio edytowano sobota, 28 kwietnia 2012, 13:31 przez xbastardx, łącznie edytowano 1 raz
Kangoo 1,2 8V b+g, 2000 rok
xbastardx
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 28 kwietnia 2012, 13:30

Pompa jest pod obudową rozrządu napędzana paskiem rozrządu więc ją jako przyczynę możesz wyeliminować. I oczywiście najłatwiej ją wymienić przy okazji wymiany rozrządu. Przy awariach pompy cieknie po prawej stronie.
Ten wyciek raczej też nie ma nic wspólnego z olejem. Po prostu układ chłodzenia jest nieszczelny, ale na szczęście poza obrębem bloku silnika.
I jeszcze jedno - miejsce kapanie nie zawsze odpowiada dokładnie miejscu wycieku. Czasem płyn sobie lubi spływać po różnych instalacjach, a kapie tam gdzie już nie ma po czym płynąć. Najlepiej obmacać dokładnie węże i połączenia pod kątem wilgoci w kolorze płynu i słodkawym smaku ;)
A ile?
A nie wiem :mrgreen:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez Lucass sobota, 28 kwietnia 2012, 18:19

Post pod postem, ale specjalnie bo przypomniało mi się coś ważnego. Na górnej krawędzi niektórych chłodnic pod mocowaniem (u mnie pod lewym - od kierowcy) jest korek odpowietrzający. Być może jest niedomknięty albo nieszczelny.
zawór.jpg
zawór.jpg (32.46 KiB) Przeglądane 227 razy
zawór 2.jpg
zawór 2.jpg (31.81 KiB) Przeglądane 227 razy
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam