Witam!
Podłączę się pod temat bo jakiś czas temu pojawił się w moim samochodzie podobny problem. Sprawa wygląda tak, że podczas rozpędzania się w pewnym momencie auto zaczyna dosłownie całe wibrować, dodatkowo na nierównościach słychać delikatne stukanie. Po ostatniej wizycie u mechanika zostały wymienione: sworznie wahaczy, wszystkie tulejki na wahaczach oraz łączniki stabilizatorów - wymiany te spowodowane były zużyciem się owych elementów, i miałem nadzieję, że pomogą również na wspomniane wibracje i odgłosy, tak się jednak nie stało.
Auto po wymianie nadal wpada w wibracje oraz nadal słychać stukanie

Kangoo ostatnio więcej czasu stoi niż jeździ więc ciężko jest mi cokolwiek powiedzieć, jednak mam wrażenie, że wibracje zaczynają się przy pewnej prędkości (ok 20-30km/h) i po osiągnięciu wyższej prędkości ustają(ok 40km/h). Dodatkowo wydaje mi się, że:
1. wpadanie w wibracje jest niezależne od biegu na jakim w danej chwili jadę, dotyczy tylko kwestii przyspieszania
2. WYDAJE mi się, że na biegu jałowym przy ww. prędkości nic nie wibruje itp, jednak dochodzą odgłosy pukająco-stukające

W poniedziałek jadę do mechanika żeby szukał dalej, ale może ktoś z Was coś mi podpowie, gdzie szukać i czego? Ja obstawiam półoś lub którąś z poduszek silnika -czy prawidłowo?
pozdrawiam
Jakub
Pozdrawiam Jakub.
Renault Kangoo 1.4 '99.