Wymiana foteli na "młodsze"

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Wymiana foteli na "młodsze"

Postprzez drabik niedziela, 24 czerwca 2012, 00:21

No nic - we wtorek się do niego (blacharza) wybieram... Taki raczej uczciwy, zaufany i z tych, co to się starają... Zobaczymy co powie. Przesunięcie z mojego punktu widzenia jest istotniejsze nawet niż wydłużenie siedziska, a przynajmniej sporo to powinno poprawić - na razie nogi mam ugięte kompletnie "nie anatomicznie" - w kolanie prawie pod kątem prostym i to samo kostka... Poprostu masakra! Więc zacznę od tego. A dziś wybieram się do Castoramy po coś gumogąbkopodobnego pod wykładzinę podłogi... Bo pięta szału dostaje...
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak niedziela, 24 czerwca 2012, 08:27

Zobacz też w NORAUTO - widziałem ostatnio sporo różnych mniej lub bardziej uniwersalnych dywaników do samochodów, może coś dobierzesz.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez drabik niedziela, 24 czerwca 2012, 10:58

No właśnie coś zrealizowałem - przywiozłem z Castoramy miękką otulinę do rur, rozciąłem, pociąłem i dałem pod wykładzinę. Dalej na środku jest dość głupie wygarbienie... hmmm... właśnie pomyślałem, że może własnie na nie zostawię sobie wolne miejsce - i tak tam nie trzymam nogi...
Zobaczymy co z tego wyjdzie w praniu... Jeżdżeniu znaczy...

Po kolejnych poprawkach jest na razie nieźle... mam nadzieję, że się otulina pod wykładziną ułoży, wyciąłem z niej pas na wysokości wzmocnienia podłogi, tak, żeby wyrównać poziom wykładziny a w newralgicznych miejscach owa otulina jest podwójna. Być może wytrzyma do przyszłej wiosny, na razie "komfort podpiętowy" jest odczuwalny. Teraz tylko uporać się z fotelem... A właśnie - pod obydwoma fotelami wychodzą z podłogi wielostykowe niebieskie nie wpięte w nic kostki... Od czego mogą być? No i mniejsze, te podejrzewam są od sygnalizacji pasów? Kontrolki jednak na desce żadnej nie widziałem...

Połączono posty. /MOD
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 25 czerwca 2012, 08:47

Pod fotelem kierowcy powinny być dwie kostki. Jedna od napinacza pirotechnicznego pasów (powinna być w coś wpięta, bo napinacze to chyba był standard), a druga do sygnalizacji niezapiętego pasa kierowcy. Kontrolka zapięcia pasów w niektórych skoczkach była w obudowie wyświetlacza radia, w nowszych w zegarach.
W prawym fotelu powinna być kostka napinacza pasów i również powinna być wpięta. Poszukaj odpowiadających kostek wychodzących z foteli. Jeżeli ich nie ma to mogło coś być grzebane*...

* - czyli był bity, odpaliły napinacze i poduchy, a temu co go wyciągał nie chciało się zakładać nowych, więc po prostu nie wpiął kostek, a kontrolki pasów i poduszki zamordował.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez drabik poniedziałek, 25 czerwca 2012, 10:54

Jako, że wszystko na tym świecie jest możliwe, to pewnie i to; zwłaszcza, że skoczek ma wymienioną przednią szybę... Potem będę patrzył, choć może czasami lepiej się nie stresować... Czyli kostka niezapiętego pasa jest tą większą, pod obydwoma są mniejsze...
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass wtorek, 26 czerwca 2012, 15:37

Zapewne. Choć w kangurach nie ma reguł ani aksjomatów.
Ot, taka marka i model... :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez wladek wtorek, 26 czerwca 2012, 22:05

Witam mam uczciwy, niezniszczony fotel kierowcy i oryginalne gumy pod nogi ;) Mogę zrobić zdjęcia
wladek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez drabik środa, 27 czerwca 2012, 20:22

Witajcie!
No to sprawa wygląda następująco: wyściółka pod wykładziną podłogi jakoś się ułożyła; nie jest to być może rozwiązanie idealne, ale napewno lepsze niż trzymanie stopy i pięty niemal na gołej blasze. Ciut wygodniej i bardziej miękko jest.
Fotel dostał się w łapy znajomego blacharzo - mechanika. Został przymocowany do podstawy przez wyglądające solidnie szyny z profili zamkniętych o grubości ścianki 2mm i wysokości 2 cm. Przez to fotel wprawdzie nieco podjechał do góry ale też i zwiększył się zakres jego przesuwu o 17 cm, czyli tyle, ile dzieliło go od skrajnego wysuniętego położenia do siedziska tylnej kanapy. Siedzę wprawdzie wyżej, ale też i dalej od kierownicy no i jest poprostu lepiej. Na dodatek w razie czego mam możliwość usunięcia szyny i powrotu do fabrycznych ustawień, czyli jest dobrze.
Przy okazji wymienił mi łożysko w przednim prawym kole - wyło potępieńczo a w wozie hałas był porównywalny z gnającym na łeb, na szyję starym tramwajem. Teraz upajam się ciszą :mrgreen:
Następny w kolejności jest centralny zamek, sterowany na wybitnie kapryśną podczerwień. Na forum znalazłem instrukcję montażu sterownika "na radio", ale nie bardzo wiem, czy przy okazji muszę wywalić podczerwień (wyrzucić diodę?), która straszy, wystając z takiego zniszczonego "grzybka" obudowy lampy sufitowej.
Acha - mam pytanie: czy wszystkie skoczki wyposażano przynajmniej w poduszkę kierowcy? Mój jest z 98 roku, wyposażony w chyba pierwszą oferowaną kierownicę
Obrazek
To nie moje auto, ale kierownica taka sama, którą zamieniłbym najchętniej na jakąś taką bardziej przyjazną oku. I tylko pytanie: czy ta klapka to taka sobie zaślepka, czy kryje się za nią poducha?
Pozdrawiam
Krzysiek
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez wladek środa, 27 czerwca 2012, 21:23

Witam jak dla mnie ta klapka to taka sobie zaślepka, gdy jest poduszka to jest napisane AIR BAG ;)
wladek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Masaccio czwartek, 28 czerwca 2012, 16:16

To kiera bez poduchy, pewnie dla tego nie masz podpiętych kostek pod fotelem. O ile wiem to w Polsce kangoo od początku produkcji miało poduszkę kierowcy, ale to nie znaczy, że w innych krajach też tak było.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam