Zacinajacy sie szyberdach - Prosze o rade

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez KiK piątek, 7 lipca 2006, 10:11

spajk napisał(a):dzieki za info. teraz mam dylemat co z tym zrobic ? Jedno chyba jest pewne nigdy wiecej Renaulta !!! Dziekuje serdecznie i pozdrawiam

Tomek

Tomek, a ja powiem tak: miałem Clio, teraz mam Kangoorka ... następne też będzie z rombem na przedzie :D

Nie załamuj się, jak juz przyjedziesz do Łodzi to daj znać - popatrzymy co da się zrobić i postaramy się naprawić zwierzaka ... za browarka ;)

A jak już sie rozpisuję to jakoś nie bardzo pasuje mi to orzeczenie niemieckiego ASO. Wg twoich wcześniejszych informacji dach sie zacina w taki sposób jakby brakowało w pewnym momencie prądu. Jeżeli diagnoza postawiona przez serwis byłaby prawdziwa to:
    po pierwsze: w momecie zatrzymania dachu przy wciśnietym przycisku byłoby słychać głośniejszą pracę silniczka [prąd dochodzi więc silniczek pracuje, ale że coś stawia opór to się w nim "mieli"]
    po drugie: zacinałby ci się zawsze w tym samym miejscu i zawsze w ten sam sposób
    po trzecie: jak ustalili przyczynę :?: :?: Ktoś to w ogóle rozbierał czy tylko oglądali z wierzchu :?:

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!
Łubu dubu, łubu dubu, niech nam żyje Prezes i jego Pomocnik naszego klubu, NIEEECH ŻYYYJEEE NAM!

Postprzez spajk piątek, 7 lipca 2006, 10:34

Witaj Kuba

Jeszcze raz duze dzieki za informacje. Tak dla wiadomosci wszystkich ktorzy maja Kangoo z takim dachem. Patrzylem tu i owdzie za informacjami na ten temat. Podobno to jest bardzo czesty problem z tymi dachami. Podobno rownie czesto jest to zupelnie prozaiczna ktory polega na wylamanych plastikowych elementach. Renault nie chce ich sprzedawac osobno i liczy na wymaine kompletnych dachow za horendalne ceny. Znalazlem opis samodzielnej naprawy takiego dachu. Tylko musze sprawdzic czy faktycznie te opisane czesci sa takze u mnie zepsute. Jesli tak to koszt zakupu tych elementow to okolo 85 €. Z tym ze ja szczerze mowiac nie mam zbyt duzego doswiadczenia w takich naprawach. Jesli sie to potwierdzi to przy pobycie w Lodzi chetnie skorzystalbym z twojej pomocy w naprawie i mylse ze browarki z mojej strony bylyby napewno (pewnie nie tylko) Przesylam tez linka gdzie gosc opisuje jak naprawial wlasnie taki dach i mysle ze moze to kiedys komus byc przydatne. Tak wiec sprawdzam teraz co faktycznie jest uszkodzone a pozniej bezdiemy radzic dalej.

Serdeczne pozdrowienia dla Kuby i wszystkich forumowiczow
przesyla
Tomek

Oto link:http://www.zwinsch.gmxhome.de/Anleitung/Montageanleitung.html
Kangoorek 1.4 Greenmetalic - its fantastic
spajk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MK piątek, 7 lipca 2006, 11:30

Pozwolę sobie poprawić aby link działał: :oops:
http://www.zwinsch.gmxhome.de/Anleitung ... itung.html
bo to ciekawa zdobycz serwisowa :) :idea:
Ostatnio edytowano piątek, 7 lipca 2006, 11:30 przez MK, łącznie edytowano 1 raz
Pozdrowienia Marcin
CLIO 3 1,6 16v 128KM GORDINI 2012r. - LPG STAG
Kangoo II 1,5dCi 115KM PRIVILEGE+ TomTom Edition 31.XII.2010r. srebrny
Porzuciłem akordeon, a szkoda.
Focenie wciąga!!! Jestem szumofobem i maniakiem ostrości!!!
Nikon D7100 Nikon D50

CHEVROLET SPARK M300 LS 1,2 16v 85KM 2010r. - LPG STAG - BYŁ!!!!
MK
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gavel piątek, 7 lipca 2006, 11:30

No to nieźle przycinają w tej Polsce skoro cały szyber tutaj 6200 a u Niemców 1000 euro :)
Zawsze możesz kupić u siebie i przywieźć do Polski - za robocizne zapłacisz tutaj mniej :lol:

Ale i tak najpierw sprawdź dokładnie co się stało - może uda Ci się naprawić własnymi środkami. Opis naprawy w tym linku który podałeś wygląda ciekawie - na pewno Ci pomoże. Choć w Kangoo nie mam szyberdachu to z chęcią bym sobie przeczytał opisy do tych zdjęć lecz niestety z język nie ten :(
Kangoo 1,5 dCi, 80 KM, wiśnia, klapa

Mandaryna by Gavel
Gavel
Vice Kangoomistrz 2009
Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez Lucass piątek, 7 lipca 2006, 21:52

O kurza d...! No to ładnego mi stracha napędziliście z tymi szyberdachami 8O . Ale mam nadzieję, że właściwa konserwacja tj smarowanie prowadnic i w miarę częste usuwanie brudu i przyklejonych do smaru much pomoże w zapobieżeniu awariom. Nawiasem mówiąc jeśli coś sie zepsuło na pewno da się naprawić, nie trzeba od razu wymieniać całości jak chciałyby zwykle ASO. No bo przecież prościej jest wymeinić cały silnik niż dociekać dlaczego w nim stuka, no nie? :wink:
Niestety w temacie naprawy jeszcze nie mogę pomóc bo taki dach mam raptem od wczoraj i jeszcze nie zdążyłęm go rozebrać. Ale moje majsterkowiczowskie instynkty już ręce do niego ciągną. A ten link - ekstra. Najważniejsze są zdjęcia a z tekstu też można próbować coś wyciągnąc - ja, ja Volkswagen... :wink:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez spajk poniedziałek, 10 lipca 2006, 10:19

Witam drodzy forumowicze :D

Wiec problem z moim dachem jest tak mysle nerazie zalatwiony. Ale opisze wam to pokoleji ku przestrodze dla potencjalnych pechowcow. Jak wam wczesniej opisalem dach zacinal sie przy otwieraniu i zamykaniu czasem stawal aby za pare sekund znow isc dalej. Bylem w serwisie i dowiedzialem sie ze naprawa kosztuje 2000 € i nalezy wymieniac tylko calosc gdyz nie ma pojedynczych elementow. Zreszta koszty w Polsce sa podobne. Wkurzylo mnie to niesamowicie i zaczalem przegladac internet. Okazuje sie ze jest to bardzo czesta przypadlosc w Kangoo i wielu ludzi juz zaplacilo frycowe za taka naprawe. Wychodzi nato jednak iz wcale nie musi byc tak drogo. Okazuje sie ze powodem awarii takiego dachu moga byc najczeciej dwie rzeczy. Albo zlamany plastik posuwajacy sie na prowadnicy albo wybity nit w jednym z zamocowan. Znalazlem fajnego linka z informacjami na temat takich przypadlosci. Tego linka zamiescilem dla was w poscie wczesniej. Przyszedl do mnie kumpel i zaczelismy naprawe. Odkrecilismy trzy srubki i odrazu bylo widac ze wybity jest nit z jednej strony. Dokladnie tak jak na poisie w wyzej zamieszczonym linku. Wyciagnelismy tego nita zastepujac go innym stabilniejszym i skrecilismy dach. Czas trwania naprawy okolo 20 minut a naklad winansowy to piwko dla kumpla za pomoc. Bioroc pod uwage kosztorys z zakladu i faktyczna wage usterki wychodzi mi nato ze albo w Renault pracuja oszusci albo ludzie bez pojecia. Skoro w renomowanym warsztacie Renault mistrz zakladu mowi ze nalezy wymienic caly dach robi mi oficjalny kosztorys na 2000 € poczym okazuje sie ze nawet laik potrafi to naprawic sam w 20 minut to takie wnioski mozna z tego wyciagnac. Mam straszna ochote w jakis sposob tym panom podziekowac za probe oszukania mnie na taka kwote. Dobra rada do wszystkich - Jesli wam sie cos takiego zdarzy nie wierzcie serwisowi bo skasuja was na grube tysiace. Chwala temu gosciowi ktory opisal jak to mozna samemu naprawic porobil zdjecia i zamiescil w internecie. Wrazie gdyby ktos mial problemy z tlumaczeniem tego linka sluze pomoca. Mam nadzieje ze moj dach bedzie teraz juz chodzil bez problemu. Pozdrowionka dla wszystkich i dziekuje za wszystkie rady.
Tomek

PS: Wlasnie sobie czytalem stare posty i trafilem na watek o "Torbie kangura" Co to wlasciwie jest ? Jesli jest to spis napraw i uzytecznych rad to propopnuje wklejcie tam post o naprawie dachu. Aha no i zdradzcie jak miec dostep do tego klubu ? :D :D :D
spajk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez KiK poniedziałek, 10 lipca 2006, 10:31

spajk napisał(a):PS: Wlasnie sobie czytalem stare posty i trafilem na watek o "Torbie kangura" Co to wlasciwie jest ? Jesli jest to spis napraw i uzytecznych rad to propopnuje wklejcie tam post o naprawie dachu. Aha no i zdradzcie jak miec dostep do tego klubu ? :D :D :D

Jak z nami pobędziesz jeszcze chwilkę to się sam przekonasz co kangoorza torba skrywa i czym ona w zasadzie jest :D

Co do ASO ... cóż, kiedyś pisałem, że na szkoleniach pracowników ASO uczą jak znaleźć odpowiednią instrukcje i co przeczytać by coś wymienić. Myślenia raczej się tam nie uczy. Zresztą przecież myślenie w takiej sytuacji to strata masy pieniędzy dla koncernu.

Nota bene, podczas wymiany dachu usuneliby felernego nita i zastąpiliby nowym, z tym tylko, że ani oni ani Ty byście nie wiedzieli co tak naprawdę było przyczyną :?

Kuba
www.pomozlence.pl/aukcja.html
Czarny XX Super Blackbird '01
Granatowy C8 2,2 '03
Czerwony Kangoorek 1,4 `99 ... już ex
KiK

Postprzez kavka poniedziałek, 10 lipca 2006, 10:42

ze albo w Renault pracuja oszusci albo ludzie bez pojecia.

I jedno i drugie :wink:
Fajnie że udało Ci sie uporać z usterką za tak niewielkie pieniądze . Ja wiedziałem że Kangoorek to takie zwierze że da się je rozebrać i złożyć bez problemu :wink: Za to go lubie :wink:
Obrazek
kavka
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gavel poniedziałek, 10 lipca 2006, 12:08

Gratuluje udanej naprawy :)
Nie ma to jak naprawić coś w aucie samemu i przy tym zaoszczędzić kilka złotych (w tym wypadku euro) :)
Kangoo 1,5 dCi, 80 KM, wiśnia, klapa

Mandaryna by Gavel
Gavel
Vice Kangoomistrz 2009
Vice Kangoomistrz 2009

Postprzez spajk poniedziałek, 30 października 2006, 10:47

Witam moi drodzy

Wiec tak wydawalo mi sie ze sprawa z moim dachem wyjasnila sie i wszystko bedzie dzialac. Niestety zlamala sie plastikowa czesc ktorej nieda sie zamowic oddzielnie i niestety nalezy w normalnym wypadku wymienic caly dach ....
Jednakze sa ludzie ktorzy postanowili aby Renault nie zarobil ponad 6000 PLN za moim zdaniem wyzyskowna polityke cenowa. Jakis czas temu wyslalem wam linka o jednam Panu z Niemiec ktory mial podobny problem z dachem sam wykonal pasujace czesci wszystko opisal i wpuscil w forum. Wlasnie ten gosc w sobote wykonal dla mnie druga czesc (ktorej nigdzie nie mozna pojedynczo kupic) i wymienilismy to sami z jak narezie swietnym skutkiem. Ten facet sam zaprojektowal wykonal i zainstalowal wszystko. Obiecalem ze niedlugo przetlumacze cala ta instrukcje naprawy dachu z niemieckiego na polski wraz z kontaktem na tego goscia w razie gdyby ktos z was mial podobny problem. Wystarczy przeliczyc koszt naprawy w Niemczech takiego dachu to okolo 2100 €. Nadmieniam ze jest to zlamany plastik ktorego nigdzie i nikt pojedynczo nie sprzedaje. Po zamowieniu tej czesci u tego Pana koszt wyniesie 85 € plus koszt wysylki oraz okolo 90 min pracy dla w miare normalnie utalentowanego hobby mechanika. Wiec widac ze jest roznica. Gosciu ten poswiecil czas na to aby to wszystko opracowac w duzym stopniu niezgadzajac sie z taka polityka Renault aby wyciagac z ludzi tyle kasy za niedorobki produkcyjne. Chwala za to ze sa jeszcze tacy ludzie.

Pozdrawiam
Tomek

PS: Mam nadzieje ze nie bedziecie miec nic przeciwko jesli przetlumacze wam ten opis naprawy i dolacze do Forum.
spajk
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam