1.2 16V Traci moc na zimnym silniku

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: 1.2 16V Traci moc na zimnym silniku

Postprzez Lucass poniedziałek, 25 listopada 2013, 17:00

Sprawdziłeś cewki tzn. co zrobiłeś? Bo jeżeli tylko odłączałeś którąś na pracującym na wolnych obrotach silniku i nie gasł, to może nie wystarczyć.
U mnie (ten sam silnik i rocznik) dokładnie taki sam objaw już dwukrotnie oznaczał awarię którejś cewki właśnie. Jeżeli jakimś cudem masz jeszcze fabryczne Sagemy z jasnym kapturkiem to na pewno to.
Szarpanie silnika wydawałoby się to potwierdzać. Jeżeli do tego charakterystycznie "pyka z wydechu", to już na 100%
Ja w swoim najpierw próbowałem metody opisanej wyżej, ale bez sukcesów. Dopiero podmianka kolejno cewek na jedną nową pozwalała na trafienie w tą uszkodzoną.

Zaworów nie ruszaj. Są hydrauliczne korektory.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez kori poniedziałek, 25 listopada 2013, 17:16

Witam
Cewki są dwie beru i dwie denzo sprawdzane przez podmianę na sprawną i przez pomiar rezystancji.
Pozdrawiam
kori
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kynio68 poniedziałek, 25 listopada 2013, 22:16

Lucass,

widzę, że bronisz godności samochodu z zamiłowania. To ładnie z Twojej strony. Też myślałem kiedyś o Kangoo w samych superlatywach. Polecałem nawet Renault jako porządną markę, bo byłem pod wrażeniem bezawaryjności mojego pierwszego Kangoo. Niestety, trzeba też umieć spojrzeć na rzeczy racjonalnie. Łamiące się popychacze zaworów, które dokręca się kluczem z dynamometrem zgodnie z siłą wskazaną przez producenta nie świadczy dobrze o samochodzie. Ale to banał, o którym wspomniałem po prostu przy okazji, gdyby ktoś szarpnął się na podobną naprawę, po to, żeby uważał, bo taki popychacz kosztuje czterdzieści parę złotych, ale złamanie go może opóźnić pracę. Problem jest wtedy, gdy mechanik zdejmuje kolektor i okazuje się, że wszystkie zawory mają luzy, bo gniazda się wypaliły, a samochód ledwo parę kilometrów przejechał. A czytałem właśnie tutaj, że ktoś ma, a może miał (bo może już pozbył się samochodu) podobny problem przy Clio, bodajże.
Wiem, że to może mało romantyczne podejście, bo forum zdaje się ma gromadzić miłośników Kangoo, więc dodam, że, gdyby nie ta fatalna wada, o którą postarał się na pewno jakiś agent obcego koncernu, to samochód uznałbym za genialny.
kynio68
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass wtorek, 26 listopada 2013, 09:39

kori napisał(a):Witam
Cewki są dwie beru i dwie denzo sprawdzane przez podmianę na sprawną i przez pomiar rezystancji.
Pozdrawiam
Generalnie ta kontrolka sygnalizuje niesprawność układu przeciwdziałającego nadmiernej emisji spalin. Więc jeżeli świeci/miga, to albo z jakichś powodów ta emisja jest za wysoka, albo któryś z czujników nawala.
Na wszelki wypadek sprawdź pochłaniacz oparów paliwa. Czy korek jest dobrze wciśnięty itd. Możesz też sprawdzić czy elektrozawór pochłaniacza (w korku) jest w porządku. Rezystancja pomiędzy jego stykami powinna wynosić 26+/-4 Ohmy
Jeżeli to wszystko nie pomoże, to może to być wina sondy lambda. Ale zamiast stawiać pasjansa, prościej byłoby podpiąć CLIPa i sczytać błędy.

@ kynio68 - Nie twierdzę, że kangoo to samochód idealny. Mało tego, wiem że ma sporo wad, bo występują one w znacznej ilości egzemplarzy.
Staram się jedynie podchodzić do pewnych spraw bez emocji i racjonalnie - jak sam sugerujesz. Jeżeli więc jakaś usterka wystąpiła (bo zgodnie z jednym z praw, jeżeli coś tylko może się zepsuć, to na pewno się zepsuje), ale raz, to na pewno nie będę stawiał tezy o celowym działaniu czy innej teorii spiskowej.
Abstrahując od tego, czy sama naprawa była wykonywana w sposób właściwy. Mechanicy, którzy przyznają się do własnych błędów są gatunkiem wymierającym.
Oraz od tego, że to samochód używany. Nie wiadomo przez kogo i nie wiadomo jak...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Postprzez pchlistosc środa, 8 stycznia 2014, 10:09

Dzień Dobry

świeci mi się na żółto kontrolka spalin w kangoo 1.2 16v 2004 r.
Dwa tygodnie temu zaspawałem tłumik końcowy (miał dziurę) czy to moze być przyczyna ?
Jeżeli nie to podpowiedzcie co ?
Jeżeli chcesz wykonać ozonowanie lub skorzystać z usługi pranie tapicerki samochodowej Wrocław. Zapraszam :-)
pchlistosc
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez slay środa, 8 stycznia 2014, 12:04

Doprowadzenie do prawidłowego stanu samochodu nie będzie przyczyną świecenia błędów.
Sprawdź wtyczkę i przewody do sondy. Może podczas spawania, demontażu tłumika za bardzo szalałeś z wydechem ;)
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez pchlistosc środa, 8 stycznia 2014, 12:15

slay napisał(a):Doprowadzenie do prawidłowego stanu samochodu nie będzie przyczyną świecenia błędów.
Sprawdź wtyczkę i przewody do sondy. Może podczas spawania, demontażu tłumika za bardzo szalałeś z wydechem ;)

tłumik spawałem 3 tygodnie temu, błąd wyszedł teraz (raz kontrolka świeci podczas jazdy, raz nie)
Jeżeli chcesz wykonać ozonowanie lub skorzystać z usługi pranie tapicerki samochodowej Wrocław. Zapraszam :-)
pchlistosc
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass czwartek, 9 stycznia 2014, 09:20

Bez sczytania błędów to loteria.
Moze być sonda, może być cewka, może być zawór pochłaniacza oparów...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Lucass

Poprzednia strona

Powrót do Pytam