ponownie kntrolka świec

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: ponownie kntrolka świec

Postprzez smi3szny poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 20:49

Lucass napisał(a):Olej czarny to jest po kilkuset kilometrach. Zwłaszcza w dieslu. Ale jeśli nie wiesz kiedy był zmieniany to zmień. W normalnych warunkach co 10-15 kkm

Nie wiem kiedy był zmieniany... Wg. mnie jakieś 8-9 kkm... Lepiej wymienie... Może uda się w weekend :)
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez smi3szny środa, 4 kwietnia 2012, 14:47

Długo oczekiwane zrzuty

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Są to błędy które wykazał CLIP po regeneracji wtrysków. "Spece" nie odłączyli akumulatora :( Błędy zostały wszystkie wykasowane. Przy ostrzejszej jezdzie jeszcze mi się zapala STOP plus kontrolka świec plus czerwona kontrolka silnika z napisem stop. Foto wrzucałem stronę lub dwie wcześniej ;)
Dziś lub jutro podłącze się znów i zobacze co się nowego pojawiło. Screeny znów wrzucę
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass środa, 4 kwietnia 2012, 19:15

No to kilka podstawowych błędów układu wtryskowego :?
Jeżeli wyszły po regeneracji wtrysków to ukłony dla tego, kto to robił :mrgreen:
Kontrolki zapalające się po wykasowaniu błędów nie wróżą dobrze.
Ciekawe co wyjdzie po ponownym podłączeniu CLIPa :?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez smi3szny środa, 4 kwietnia 2012, 21:00

Podobno jak się dowiedziałem takie błędy mogą wyskoczyć jak się wykręci wtryski i przez przypadek zakreci silnikiem... Nie wiem kto to zrobił, i nie wiem dlaczego nie został samochód podłączony pod CLIPa po zamontowaniu zregenerowanych wtrysków. Ale jedno muszę im przyznać. Wtryski zregenerowali :) Tylko czemu te cholerne kontrolki nie dają mi żyć :( Jutro podłącze się pod komputer i zobaczymy co nowego wyskoczyło...

Aaaa... Dodam tylko że po wykasowaniu pokazanych błędów i ponownym odpaleniu silnika nie pojawiły się jakiekolwiek złe komunikaty. :) Mam nadzieje że jutro wyjdzie czarno na białym czy to pompa nawala czy coś innego i żeby jak najmniej to zabolało po kieszeni, bo za rok może wcześniej jak skoczek się będzie dobrze sprawować, to chciałbym go przejąć na siebie :)
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike czwartek, 5 kwietnia 2012, 08:08

DF102 - OBWÓD WTRYSKIWACZA 4 CYLINDRA
DF137 - FUNKCJA REGULACJI CIŚNIENIA LISTWY
DF061 - OBWÓD ŚWIEC ŻAROWYCH

Te błędy wywalało u mnie przy uszkodzonej pompie / niestety okazało się, że DF061 wyrzucało przez uwalony ECU. Komputer nie chciał "gadać" z podgrzewaczem.
Ilość błędów, które Ci wyrzuca może oznaczać również uszkodzenie jakiejś wiązki lub po prostu ECU, ale DF137 to będzie raczej albo zawór na pompie, albo pompa.

Swoją drogą, miganie lampek (o czym się przekonałem), to mozolne dochodzenie przyczyny, zwłaszcza jeśli jest kilka nałożonych na siebie problemów. Jest cień szansy, że DF137 to powietrze w układzie zasilającym, też tak myślałem - wymieniłem wszystkie przewody zasilające paliwa, ale nie pomogło - dopiero pompa.

PO MOIM WŁASNYM "DOCHODZENIU", NAJLEPSZE CO MOŻESZ ZROBIĆ:
- skołować skądś pompę do ewentualnego oddania
- sprawdzić czy w filtrze paliwa nie ma opiłków, jeśli są - to wtryski zaraz znowu będą do robienia i pójdzie nowa pompa
- jeśli są opiłki, to wyczyść układ zasilania paliwa / wszystkie węże bak -> filtr -> pompa -> powrót -> bak
- załóż nową pompę i sprawdź czy wali dalej lampkami.

To chyba najlepsza droga, do zaoszczędzenia, bo inaczej możesz wymienić sporo rzeczy niepotrzebnie.

Na koniec dodam, że nie jestem mechanikiem, ale naprawdę wiele sobie uświadomiłem przy naprawie, która trwała 2 miesiące mojego Kangoo, swoją drogą gdzieś opiszę całość, pewnie ku przestrodze dCi.

Powodzenia!
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez smi3szny czwartek, 5 kwietnia 2012, 10:35

@mike,
Kupujac pompe na co nalezy zwrocic uwage? Nowa to koszt blisko 1000 zl...uzywka jakies 400-500 zl... W nowa nie chcialbym sie pakowac bo nie podolam finansowo :( ew. Opcja regeneracji mojej ale w jeden dzien nikt pompy nie zregeneruje, nie wyjmie i nie wlozy spowrotem... Ja sie na tym kompletnie nie znam..
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike czwartek, 5 kwietnia 2012, 21:32

Cóż, używana pompa to również loteria, zwróć uwagę, czy sprzedający daje gwarancje rozruchową - ja przynajmniej tym bym się kierował.
Szukaj dobrze na allegro, możesz znaleźć poniżej 400 zł, mój spec znalazł pompę za 300 zł i odpukać jest sprawna :]
Jest też opcja (dużo cięższa), znaleźć kogoś znajomego, zaprosić na sobotnie piwko i pożyczyć od niego pompę i sprawdzić co się dzieje.

Pamiętaj, że powierzchownie sprawna pompa i brak opiłków w filtrze, wcale nie znaczy, że pompa jest sprawna - tak było u mnie. Spec nie wierzył, że to pompa, auto nie miało spadków mocy, tylko ciągle ten błąd z regulacją i lampki - koniec końców - pompa.

Regeneracja może okazać się zbyteczna, bo jest jeszcze szansa, że to nie pompa.

Niestety z relacji wynikało, że te wk%$^%^ lampki zakańczały imprezę na wymianie wtrysków i pompy.
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez smi3szny piątek, 6 kwietnia 2012, 06:59

Dzięki @mike, szukam w takim razie pompy za jakaś promocyjną cene z gwarancją rozruchową... Zobaczymy co z tego będzie...

Oooo.. przykład :)

http://moto.allegro.pl/pompa-wtryskowa- ... 29035.html za 299 zł tylko że jakaś taka stara się wydaje... brudna, przyrdzewiała... :/ z gw. rozruchową i teoretycznie 75. tys. przebiegu.
lub taka
http://moto.allegro.pl/pompa-wtryskowa- ... 70920.html za 350 zł ale wygląd zewnętrzny jej sprawia że wydaje się być w dużo lepszej kondycji...

Z przełożeniem pompy od kogoś to będzie ciężko :( zaryzykowałbym z zakupem jakiejś używki... ew. pogadać z moim mechanikiem żeby on coś dobrego i w miarę taniego znalazł...

Mam nadzieje, że u mnie też pompa poszła... Zaraz jade na komputer i się wszystko okaże... jak wróce z pracy wstawie foto :)
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike piątek, 6 kwietnia 2012, 10:54

Nie kieruj się wyglądem, na 99% pompa nie ma 75 tys. przebiegu, tylko dużo więcej, no chyba, że pochodzi od jakiegoś rozbitka. Logika nakazuje myśleć: skoro auto miało 75k przebiegu, to stosunkowo niewiele, więc wątpię, że to auto się zajechało po takim przebiegu. Ale jak mówię - może z rozbitka. Ta za 350 jest umyta środkiem do silników.

Dla porównania wrzucę Ci foto mojej starej pompy (prawdopodobny przebieg 250 000 km). Jak widzisz też niby jest wszystko elegancko (troszkę brudna), a jednak jest ubita. Podejrzenie: mikro-nieszczelność. Na testerze pompa wywalała ciśnienie na określonych przedziałach obrotów/obciążeń. Np. przy wysokich obrotach lampki gasły.

Koniec końców ja bym się skusił na tą za 299, bo jest gwarancja rozruchowa. Ewentualnie ustal z kupującym, że możesz mu ją oddać, np. zostawiając jakąś kwotę 50zł, albo 100zł + odsyłka na własny koszt. 300 zł to jest jeszcze normalny koszt.

A ceny, które podałeś i tak są niezłe za nową pompę, w ASO wygląda to tak:
- regenerowana: 2100 zł
- nówka: 2800 zł

ASO są ekstra tylko mają jedną wadę: nie wiedzą ile brać za swoje usługi :]
Załączniki
pompa_kangoo.jpg
pompa_kangoo.jpg (42.9 KiB) Przeglądane 540 razy
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czarek0402 piątek, 6 kwietnia 2012, 11:14

Dokładnie,mam starą sprężarkę od klimatyzacji,jest taka brudna jak w chwili ściągnięcia,otwory pozatykane dla szczelności,też napiszę,że używana,sprawna,niestety z rozbitka,przy 80000km...mogę umyć,aby szybciej sprzedać,upewnić kogoś,że jest dobra...a jest do regeneracji,bo wymiana przedniego łożyska nie pomogła.I co robimy? :roll:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam