przez mike czwartek, 5 kwietnia 2012, 08:08
DF102 - OBWÓD WTRYSKIWACZA 4 CYLINDRA
DF137 - FUNKCJA REGULACJI CIŚNIENIA LISTWY
DF061 - OBWÓD ŚWIEC ŻAROWYCH
Te błędy wywalało u mnie przy uszkodzonej pompie / niestety okazało się, że DF061 wyrzucało przez uwalony ECU. Komputer nie chciał "gadać" z podgrzewaczem.
Ilość błędów, które Ci wyrzuca może oznaczać również uszkodzenie jakiejś wiązki lub po prostu ECU, ale DF137 to będzie raczej albo zawór na pompie, albo pompa.
Swoją drogą, miganie lampek (o czym się przekonałem), to mozolne dochodzenie przyczyny, zwłaszcza jeśli jest kilka nałożonych na siebie problemów. Jest cień szansy, że DF137 to powietrze w układzie zasilającym, też tak myślałem - wymieniłem wszystkie przewody zasilające paliwa, ale nie pomogło - dopiero pompa.
PO MOIM WŁASNYM "DOCHODZENIU", NAJLEPSZE CO MOŻESZ ZROBIĆ:
- skołować skądś pompę do ewentualnego oddania
- sprawdzić czy w filtrze paliwa nie ma opiłków, jeśli są - to wtryski zaraz znowu będą do robienia i pójdzie nowa pompa
- jeśli są opiłki, to wyczyść układ zasilania paliwa / wszystkie węże bak -> filtr -> pompa -> powrót -> bak
- załóż nową pompę i sprawdź czy wali dalej lampkami.
To chyba najlepsza droga, do zaoszczędzenia, bo inaczej możesz wymienić sporo rzeczy niepotrzebnie.
Na koniec dodam, że nie jestem mechanikiem, ale naprawdę wiele sobie uświadomiłem przy naprawie, która trwała 2 miesiące mojego Kangoo, swoją drogą gdzieś opiszę całość, pewnie ku przestrodze dCi.
Powodzenia!
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie