Kolumna kierownicza-luzy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kolumna kierownicza-luzy

Postprzez danielpoz wtorek, 19 lutego 2013, 22:41

Witam

Mam Kangoo 1.9d z 2001r i na wolnych obrotach kierownica strasznie mocno się trzęsie wydając przedziwne dźwięki ;) Kierownica ma luz na wałku i już tu wyczytałem ze winna jest wytarta tulejka. Czy Warto bawić się w dorabianie takiej części czy może kupić używaną kolumnę ? I tu nasuwa się pytanie czy kolumny z aut z silnikiem benzynowym są takie same jak w dieslu?
1.9d 2001r
danielpoz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kolumna kierownicza-luzy

Postprzez Lucass środa, 20 lutego 2013, 11:26

Układ kierowniczy jest taki sam. Mogą się różnić maglownicą, ale kolumna powinna być taka sama.
Powinna... :roll: :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Andrju67 czwartek, 21 lutego 2013, 11:31

Kolego miałem ten sam problem, luzy trzaskania wyciek oleju.
Szukałem maglownicy do kangoo, ale strasznie dużo chcieli.
POczytałem i kupiłem maglownice z clio II z diselka.

Zrzuciłem sanki i wahacze odkręciłem krzyżaka od kolumny kieroniczej, odkręciłem sworznie ze zwrotnic i całe sanki na dół. wymieniłem założyłem nową z clio nowe gałki ( gałki z clio II oTRW długie) założyłem, poskładałem i śmiga.

Pozdrawiam
Andrju67
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez danielpoz czwartek, 21 lutego 2013, 11:50

Troszke się nie zrozumieliśmy.

Co do przedniego zawieszenie nie mam zadnego zastzrezenia a jedynie luz (gora-dol-prawo w lewo) na samym kole kierownicy. Mocowanie walka kolumny kierwowniczej do reszty auta ma luz.
1.9d 2001r
danielpoz
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez bogdan02 czwartek, 21 lutego 2013, 13:37

Przypuszczam że z meganki i clio będzie pasowała (podobny rocznik). kup gdzieś z anglika za grosze z możliwością zwrotu.
Sama przekładka nie powinna być problemem.
bogdan02 - Już jestem emerytem
Xsara Picasso 1,8 LPG i Xsara 1,8 LPG Też francuzy czyli nieprzewidywalne samochody
bogdan02
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez edpawel czwartek, 21 lutego 2013, 23:39

Andrju67 napisał(a):Kolego miałem ten sam problem, luzy trzaskania wyciek oleju.
Szukałem maglownicy do kangoo, ale strasznie dużo chcieli.
POczytałem i kupiłem maglownice z clio II z diselka.

Zrzuciłem sanki i wahacze odkręciłem krzyżaka od kolumny kieroniczej, odkręciłem sworznie ze zwrotnic i całe sanki na dół. wymieniłem założyłem nową z clio nowe gałki ( gałki z clio II oTRW długie) założyłem, poskładałem i śmiga.

Pozdrawiam

HHmmm ale poco sanki odkręcałeś wogóle miałeś owiele wiecej pracy z tym rozkręcaniem , ja jak zmieniałem magiel to poprostu wysunołem ją w lewą strone patrzac od tyłu auta , fakt było ciasno i w dwie osoby to robilismy , ale po odkręceniu magla i przekręcaniu go po paru minutach a raczej kilkunastu :D wyjelismy magiel i potem włozylismy nowy (używany) magiel :D , jak dobrze pamietam zakupiłem magiel za 250zł z przebiegiem niby 160tyś , a stary magiel ciekł po zakupieniu auta , czyli przy 220tyś... ciekaw jestem ile ten nowy magiel da rade śmigac , narazie nic nie cieknie i nie hałasuje :D(niema psztykania na zgaszonym jak sie rusza kierownica :D ), no może minimalnie jest :D, ale... :? , musiał bym sprawdzic 8-)
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez andrev2222 poniedziałek, 26 października 2015, 17:20

Nie prawda, że pasuje z Clio II. W tamtym tygodniu czytając ten wątek zamówiłem do swojego kagura 1.2 02r., magiel z Clio II też 1.2 benzyna, jedna i druga wersja ze wspomaganiem.
Był prawie identyczny, ale mocowanie przewodów wspomagania (tych na stałe przykręconych do magla), względem korpusu, było przekręcone o 90st. i po założeniu przewody wadziły o łącznik elastyczny tłumika.
Tym sposobem byłem w plecy 2x 38zł za przesyłkę i trochę czasu na czekanie na używkę. Na zwrot kosztów za magiel dalej czekam...
A magiel ostatecznie zregenerowałem i śmigam.
Pozdrawiam
andrev2222
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Stiopa poniedziałek, 26 października 2015, 18:47

Popatrzyłeś sobie na datę poprzedniego posta?
Od której fazy clio brałeś tą maglownicę?
Kangoo I 1.2 8V 60KM '98r
Jedyny MV941 z takim zderzakiem :D

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Stiopa
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez slay poniedziałek, 26 października 2015, 21:34

Pewnie potrzebowałeś do 16V a dostałeś od 8V.
Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez andrev2222 poniedziałek, 26 października 2015, 23:38

Specjalnie założyłem konto, żeby pomóc wszystkim właścicielom kongurków. Wydaje mi się, że data ostatniego postu nie ma tu dużego znaczenia ze względu na to, że jednak nie jest tak różowo i można się bardzo łatwo pomylić.
Na zdjęciach trzeba się bardzo dokładnie przypatrzeć (o ile będą to w ogóle zdjęcia sprzedawanych przedmiotów) i może, jeśli ktoś będzie miał szczęście, trafi na model taki jak trzeba.
Przez to wiele osób będzie ostrożniejszych i parę zł zostanie z tych niepotrzebnych przesyłek w ta i z powrotem, to chyba dobrze?
Brałem od CLIO II 2001 1.2 sprzedający nie potrafił powiedzieć, czy był 8 czy 16V i ile KM. Była w idealnym stanie, prawie identyczna, ale jednak nie pasowała i takie są niestety fakty.
andrev2222
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Następna strona

Powrót do Pytam