Odpowietrzenie układu chłodzenia Kangoo 1.4 r.2002

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Odpowietrzenie układu chłodzenia Kangoo 1.4 r.2002

Postprzez krzyma81 piątek, 27 maja 2016, 17:16

Witam wszystkich. Mój problem polega na tym, że w Kangoo mojej żony brak jest zaworków odpowietrzających w układzie chłodzenia. Problem był najpierw z ciągle ubywającym płynem chłodniczym, przyczyna zdiagnozowana została i usunięta (pęknięta była obudowa termostatu i wymieniona na nową). Do zbiornika wyrównawczego nalewałem płyn chłodniczy aby uzupełnić straty związane z wymianą obudowy termostatu, kiedy płyn zaczął wyciekać równym strumieniem z króćca mniejszego na obudowie wtedy nałożyłem wężyk odprowadzający płyn do zbiorniczka wyrównawczego i założyłem zacisk...następnie dolałem płynu do linii "max" i na otwartym zbiorniczku wyrównawczym uruchomiłem silnik na 4 minuty, w miedzy czasie dolewałem płynu aby stan utrzymywał się na linii "max" (ok 100ml w tym czasie dolałem jeszcze).
Zamknąłem zbiorniczek wyrównawczy i uruchomiłem silnik na 10 minut. W tym czasie płynu nie ubyło ani też nie przybyło (mam wersję kangoo bez obrotomierza) i co chyba ważne jest wentylator po tym czasie się nie uruchomił.
Żeby spróbować odpowietrzyć układ zabrałem się za powolne odkręcanie korka ze zbiornika wyrównawczego (nie znalazłem nigdzie zaworu do tego a szukałem wg schematu z książki "Sam naprawiam", powinien być na drodze pomiędzy podstawą termostatu na nagrzewnicą) i tu moje zaskoczenie, na początku zaczęło bulgotać i wrzeć, następnie otworzyłem cały korek i poziom wzrósł o jakiś 1cm od poziomu max. Zakręciłem zbiornik wyrównawczy, odpaliłem na 2 minuty -stan nadal powyżej maxa... wyłączyłem - stan nadal powyżej maxa...
Nie wiem czy tak powinno być, i nie wiem jak inaczej mam odpowietrzyć układ nie mogąc znaleźć wkręta odpowietrzającego....
Z góry wielkie dziękować za pomoc
krzyma81
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Odpowietrzenie układu chłodzenia Kangoo 1.4 r.2002

Postprzez krzyma81 piątek, 27 maja 2016, 19:29

Przed momentem sprawdzilem poziom w zbiorniku wyrownawczym i poziom plynu opadl do granicy "max", dlatego ze wystygl i zmniejszyl swą objetosc ...ale nadal nie wiem czy uklad jest odpowietrzony, mysle ze wyjdzie w praniu, czyli w czasie jazdy
krzyma81
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Podmiejski piątek, 27 maja 2016, 23:43

Nie wolno odkręcać układów ciśnieniowych (a taki ma Kangoo) po zagrzaniu!!!
Można sobie zrobić niezłego kuku.
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass poniedziałek, 30 maja 2016, 08:52

Wiem że to kangoo i wszystko jest możliwe, ale nie bardzo chce mi się wierzyć w ten całkowity brak śrub odpowietrzających. Sprawdziłeś wszystkie punkty? Węże nagrzewnicy są na wierzchu, to widać od razu czy jest, czy nie, ale górę chłodnicy? A już zupełnie mi się nie chce wierzyć, że nie ma śruby na/przy obudowie termostatu. :?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez krzyma81 poniedziałek, 30 maja 2016, 16:44

na obudowie termostatu nie ma nic podobnego... na wężu do nagrzewnicy niby jest zgrubienie z otworkiem ale chyba to jest zalepione i tam olałem nie grzebać aby nie pogorszyć sprawy... oto foto obudowy:
http://allegro.pl/krociec-wody-renault- ... 84239.html
krzyma81
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez docent161 poniedziałek, 30 maja 2016, 19:36

Właśnie w tym zgrubieniu jest zawulkanizowana nakrętka M 6 nierdzewna a pokrętło jest plastikowe które często urywa się . Można wywiercić mniejszym wiertłem np M 4 i poprawić gwintownikiem M 6 Następnie śrubę nierdzewną M 6 naciąć gwint początkowo po długości cienką tarczą celem miejsca na wylatujące bąbelki powietrza . Pod płaską część łba śruby dobrać uszczelkę z gumy lub sikikonu i dożywotnio PO KŁOPOCIE ;)
docent161
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 31 maja 2016, 07:01

U mnie (1,6) na obudowie termostatu jest śruba, która wygląda identycznie jak śruby mocujące go do bloku, stąd jeśli się o niej nie wie, można być przekonanym, że to zwykła śruba.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Podmiejski środa, 1 czerwca 2016, 21:50

To samo chciałem powiedzieć co Lucas :-)
Wygląda jak zwykła śruba mocowania - a to odpowietrzenie ..wrrrr
Jeszcze jedno mi przyszło do głowy: termostat wstawili prawidłowo?
Dziurką do góry?
KW0U Braun Mocca 1.6 16V "12 automat (LPG)
KC01 Privilleg 1.6 16V "02 (LPG) - "srebna szczała"
VW LT 28 '91 2.4D "home made camper"

Chcesz pomocy - uzupełnij profil o dane samochodu. Nie każdy ma czas na grzebanie po Twoich postach za modelem samochodu i silnika.
Podmiejski
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez wustenfuchs czwartek, 2 czerwca 2016, 15:05

ja u siebie mam takie cos
Obrazek
Kangoo PAMPA 1,5 dci 2007
Audi A4 2,0 TDI 2008
wustenfuchs
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez krzyma81 wtorek, 7 czerwca 2016, 20:59

w wolnym czasie wypróbuję sposób Pana Docenta161, tj. nawiercenie, nagwintowanie, itd...jak na stan obecny układ chłodzenia działa prawidłowo... dziękuję wszystkim za zainteresowanie się ów problemem. Pozdrawiam
krzyma81
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam