Kangoo 1.9 d55 nie chce zapalić

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kangoo 1.9 d55 nie chce zapalić

Postprzez ciachobp piątek, 26 sierpnia 2016, 15:18

Dzień dobry
Mam problem z renault kangoo 1.9 d55 diesel pompa paliwowa lucas. Mianowicie wczoraj podczas jazdy po ok 15km zapaliła się kontrolka świec żarowych, po chwili kangur zgasł i już nie zapalił. Wrócił na lince do mechanika, na komputerze pokazał mu błąd o przekaźniku głównym, mechanik stwierdził że padnięta pompa paliwowa. Zabraliśmy samochód na lince na podwórko i spróbowaliśmy odpalić "na plaka". Odpalił od razu i później zapalał sam normalnie. Dziś po przejechaniu ok 30km znowu kontrolka i stanął. Odczekaliśmy aż ostygł i znowu na plaka zapalił i jeździł normalnie. Po powrocie zgasł w bramie podwórka i już nie zapalił. Proszę forumowiczów o pomoc może już ktoś się spotkał z takim zachowaniem tego auta? Gdzie znajduje się ten przekaźnik główny ? Czy pompę paliwa na włączonym zapłonie powinno być słychać? Przekaźniki pod maską 2 małe słychać jak załączają po przekręceniu kluczyka.
ciachobp
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kangoo 1.9 d55 nie chce zapalić

Postprzez Lucass piątek, 26 sierpnia 2016, 20:12

Zacznij od sprawdzenia czy układ paliwowy nie jest zapowietrzony, a potem czy aby filtr paliwa się nie zapchał.
Pompa Lucas to wredota. Szukaj na forum "aktualizator kąta wtrysku" lub "elektrozawór przestawiacza kąta wtrysku"
Temat wałkowany wielokrotnie, bo bardzo powtarzalny przy tych pompach. Teraz jakby mniej, bo rasa 1,9D pomału wymiera niestety. Niestety, bo generalnie to bardzo dobry silnik. Tylko ta pompa...
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez ciachobp piątek, 26 sierpnia 2016, 23:08

Filtr paliwa wymieniony na nowy, układ odpowietrzony. Samochód postał pół dnia i zapalił na plaka. Teraz zapala i chodzi normalnie. Zobaczymy po ilu km stanie. Ten aktualizator kąta jest częścią pompy paliwa tak? Dam radę wymienić to samemu?
ciachobp
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez ciachobp niedziela, 28 sierpnia 2016, 16:55

Podpowie mi ktoś jak wygląda ten elektrozawór od kąta wtrysku w pompie lucas (bez linki). Nie mogę znaleźć w internecie pompy takiej jak moja z pokazanym tym ustrojstwem.
ciachobp
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass poniedziałek, 29 sierpnia 2016, 08:10

Tutaj na szybko coś znalazłem
viewtopic.php?f=78&t=8276&p=102330#p102330
Proponuję napisać PW do użytkownika Jacq. Dawno się nie logował, ale może jak dostanie priva...

Oczywiście zakładając, że to faktycznie sprawa pompy.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Powrót do Pytam