Nie lubi korków

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Nie lubi korków

Postprzez smok wtorek, 23 sierpnia 2005, 11:40

Niedawno kupi³em 5 letniego Kangoo i mam taki problem : w trasie nic siê nie dzieje, ale gdy wje¿dzam do miasta i staje w korku gwa³townie ro¶nie mi temperatura do zagotowania w³±cznie. Mo¿e kto¶ wie co z tym zrobiæ?
smok

Postprzez Bullitt wtorek, 23 sierpnia 2005, 11:59

Najpierw sprawdziłbym czy włącza sie wentylator chłodnicy.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez branio wtorek, 23 sierpnia 2005, 12:41

Witaj smoku :!: (Czyżby z pod Wawelu :?: ).
A termostat się otwiera :?:
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Bullitt wtorek, 23 sierpnia 2005, 14:35

Jakby termostat sie nie otwierał to i w czasie jazdy byłoby źle.
Bullitt
Kangoomistrz 2008
Kangoomistrz 2008

Postprzez misiek288 wtorek, 23 sierpnia 2005, 17:35

1) czujnik termiczny wentylatora
2) bezpieczniki
to były powody u mnie dzięki którym nie włanczał się wentylator,
można to wszystko łatwo sprawdzić. czujnik sprawdzisz w następujący sposób: tzw spięcie na krutko ---->odpinasz wtyczke przy czujniku w chłodnicy i drucikiem stykasz "przewody" znajdujące się w niej. bezwzględu na temperature silnika powinien on "odpalić", jeśli się tak nie stało sprawdź bezpieczniki od wentylatora które u mnie są obok akumulatora w "puszcze", o ile się nie myle to jest 50-amperowy. jeśli okaże się, że bezpieczniki są ok a wentylator nie pracuje to może oznaczać jego spalenie!!!

przyszedł mi jeszcze do głowy jeden pomysł, sprawdź też przekaźnik i w ostateczności instalacje elektryczną bo może kabelek się gdzieś przerwał albo coś w tym stylu :!: :!:
misiek288
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez smok wtorek, 23 sierpnia 2005, 18:29

Dziêki serdeczne za szczegó³owy opis. Sprawdzê wszystko i napiszê co by³o.
smok

Postprzez AdiK wtorek, 23 sierpnia 2005, 19:10

smok napisz najpierw coś więcej o sobie :D i Kangurku
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez smok niedziela, 28 sierpnia 2005, 20:15

Troszkę czasu upłyneło, a sprawy się mają tak: Sprawdziłem wentylator włancza się - przynajmiej włączył się kiedy sprawdzałem - myślę, że coś musi się przycinać, tylko co?
smok
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez zuwik niedziela, 28 sierpnia 2005, 21:46

Może zabrzmi głupio, ale tak z doświadczenia (niemiłego) - sprawdź, czy dmucha w dobrą stronę :|
Obrazek
zuwik
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Gość niedziela, 28 sierpnia 2005, 22:45

Smoku drogi, mam dla Ciebie kilka rad. Po pierwsze trzeba zacz±æ diagnozowanie usterki od ¼ród³a czyli upewniæ sie, ¿e wentylator jest 100% sprawny bo czasami mo¿e byæ tak, ¿e instalacja bedzie lekko przypalona i raz sie w³±czy, a raz nie. Najlepiej wiêc wymontuj czujnik termiczny przy ch³odnicy i pod³±cz go na krótko czyli w jego gniazdo wsad¼ np agrafke (co¶ metalowego) oczywi¶cie dwoma koñcami.Je¶li sie bêdzie krêci³ to problem niesprawnego wentylatora mamy z g³owy i mo¿emy i¶c dalej.Teraz upewnij sie czy masz odpowiedni± ilo¶æ p³ynu w zbiorniczku bo ma³a ilo¶c powietrza w przewodach potrafi skutecznie zak³óciæ prace czujnika termicznego, który mo¿e odczytywaæ temp powietrza która bêdzie znacznie ni¿sza niz temp wody. Warto te¿ przy okazji zerkn±æ na koñcówke z przewodu odpowietrzaj±cego. Je¶li dalej wszystko jest Ok, a silnik sie grzeje to mamy 2 opcje czujnik lub termostat. Ja osobi¶cie stawia³bym na termostat to najczêstsza przyczyna braku ch³odzenia a je¶li Twoje autko ma ju¿ 5 lat to termostat ma prawo pa¶æ. Nieotwieraj±cy sie termostat nie oznacza jednozancznie ¿e autko na trasie bedzie sie grza³o jak napisa³ Bullitt. Zawsze mo¿esz je¶li masz tak± mo¿liwo¶c po¿yczyæ od kogo¶ sprawny termostat i go sprawdziæ.Je¶li po wymianie termostatu dalej bêd± problemy to wymieniaj czujnik, który pewnie ¼le oczytuje temp.W serwisie wymianiaj± od razu temrostat i czujnik przy takiej usterce bo to nie jest wielki koszt a nie trzeba szukaæ przyczyny awarii i masz spokój na nastêpne pare lat.Pozdrawiam :wink:
Gość

Następna strona

Powrót do Pytam