Problem przy przyśpieszaniu -kangoo 1,9D d55

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem przy przyśpieszaniu -kangoo 1,9D d55

Postprzez lansat piątek, 11 września 2009, 16:51

Witam
Mam pytanko do znawców tematu czy jeśli przy przyspieszaniu autko dosyć solidnie dymi to moze mnie już czekać regeneracja wtrysków ,czy też jest to może spowodowane np. jakimiś złymi ustawieniami pompy , czy też rozrządu .Byłbym niezmiernie wdzięczy jeśli ktoś z was mógłby się podzielić informacjami na temat prawidłowych ustawień ,jakie w trakcie wymiany rozrządu ,powinny być wykonane .Mechanik ,który wymieniał mi rozrząd robił to po awarii -szczegóły zawiera ogłoszenie globalne dotyczące firmy KANGOOR ,nie jest on osoba ,która nie wymieniała wcześniej takich rzeczy ale mówił ,ze z Kangoorem wcześniej nie miał doczynienia , autko jakoś chodzi ale nie jest to zadowalające .
Co by mnie interesowało -- to odpowiedź na pytanie czy w trakcie wymiany rozrządu potrzeba jest ustawiania np. pompy wtryskowej - w tym aucie jest elektroniczna pompa LUCASA bez linki ,wrasztaty jak do jeża do niej podchodzą , moze ktos z Was ma jakieś doświadczenia i coś podpowie .
Autko ,którego dotyczy problem to D55 1,9 D 2002 tkzw wolnossący silnik F8Q 662

Za wszelką pomoc oraz wskazówki będę niezmiernie wdzięczny

Pozdrawiam
Marcin
lansat
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem przy przyśpieszaniu -kangoo 1,9D d55

Postprzez Lucass piątek, 11 września 2009, 18:45

Przy wymianie rozrządu nic nie trzeba ustawiać poza prawidłowym ustawieniem paska i kół względem siebie.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez branio piątek, 11 września 2009, 18:50

Test przelewowy i ustawienie pompy wskazane
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lansat piątek, 11 września 2009, 19:04

ten test przelewowy to rozumiem ,że z jakiegos warsztatu trzebaby skorzystac , zaś mam pytanko do kolegi -branio czy ustawienie pompy jestem w stanie samemu zrobić ,może masz jakieś wskazówki co sprawdzić ...
lansat
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez branio piątek, 11 września 2009, 19:13

Test przelewowy możesz zrobić sam. Ustawienia pompy nie
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lansat sobota, 12 września 2009, 08:12

Witam

Testu przelewowego równiez nie zrobię -gdyz nie wiem jak to zrobić , odwiedziłem juz kilka warsztaów i co dziwne co warsztat to inne usterki są stwierdzane , to czujnik na pompie -podobno bardzo drogi , u innego fachowca sa to lejace końcówki wtrysków , gdzie inndziej każą najpierw ustawić pompę . Usłyszałem też opinie ze to problem z tym ,ze mam zapchaną odmę powinienem ją wyczyścić , bądz kupić nową .

W związku z tym ,kolejne pytania do was , czy ktoś czyścił odmę ? jesli tak to w jaki sposób to zrobić , kupno nowej to horrendalny koszt -za ten kawałek plastiku aso zażyczy sobie 219 zł .Czy wspomniana odma ma taki wpływ na problem z kopceniem .U mnie jest wyciek właśnie spod niej zaolejony jest też wężyk ten ,który łączy z obudową filtra .

Zadam jeszcze pytanko ,koledze Branio
mógłbyś bardziej rozwinąć o co chodzi z tym ustawieniem pompy , dlaczego samemu nie można tego zrobić , czy to chodzi o jakieś wewnetrzne ustawienia przy wyjetej pompie,ja nie myslałem o grzebaniu w jej środku ,tylko o tym ze mogła się przesunac jako całość

pozdrawiam
lansat
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez lansat niedziela, 13 września 2009, 19:38

Witam

Studiując pilnie wątki na forum znalazłem coś takiego

Re: Kłopot z odpalaniem

Postprzez siwy1974 środa, 5 listopada 2008, 19:40
Znalazłem rozwiązanie na moje nieszczęsne odpalanie ??? Mianowicie okazało się że to nie świece ani wtryski lub też czujnik położenia wału czy tam coś takiego. Porostu żle była ustawioana pompa zamiast na 35 była na 12. i teraz torbacz mruczy aż miło :D POZDR!!!!

siwy1974
Kangoorzątko

Problem z odpalaniem równiez u mnie wystepuje , lecz zastanawiam się nad tym
Porostu żle była ustawioana pompa zamiast na 35 była na 12

czy ktoś może mi powiedzieć o co chodzi z tym co powyżej cytuje .Moje problemy zaczęły się po tym jak po jakimś czasie od tego jak żle założono pasek rozrządu następstwem było znaczne poluzowanie go , uszkodzenie koła pasowego,zastanawiam sie czy wtedy tez nie nastąpiło jakieś przestawienie pompy o ile to jest woogóle możliwe .Za wszelkie wskazówki będę wdzięczny

MARCIN
lansat
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass niedziela, 13 września 2009, 21:30

dTi to trochę inny silnik.
Pompa pewnie też ale... :roll:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez lansat sobota, 7 listopada 2009, 19:28

Witam

Doktor z serwisu w końcu zajął się moim skoczkiem -twierdzi po tym jak podłaczył się z komputerem ,że źle ustawiony jest początek kąta wtrysku .Po tym jak się właściwie go ustawi , większośc moich problemów powinna ustapić .Niestety jego pierwszy wolny termin jest za 2tyg .Czy ja sam jestem w stanie to ustawić ,czy ktos wie jak robi się taka regulacje w autku Renault Kangoo D55 1,9 D 2002 tkzw wolnossący silnik F8Q 662 wyposażonym w elektroniczną pompę Lucas ,jakie potrzebuję do tego narzędzia ,blokady rozrządu itd

Za wszelka pomoc bede niezmiernie wdzięczny,może ktoś z Państwa dysponuje jakimś opisem ,rysunkami

Chyba że ktos wie gdzie taką operację przeprowadzić w wojPomorskim i jaki jest rozsądny koszt
lansat
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam