Dobra, zacznę od początku...
Od zarania dziejów kangur był najlepszym przyjacielem człowieka
I wtedy właśnie powstał Dialogys, który modyfikowany trwa do dzisiaj...
Program działa pod MacOSem i pracuje w naszym ojczystym języku. Większość z nas ma niestety blaszaki

Jeżeli chcemy używać tej wersji to musimy uruchomić Dialogysa pod emulatorem Maca. Tym programem jest np. Bazyliszek (BasiliskII). O ile dobrze pamiętam to zapewnia emulację max. do procesora 68040

Ale do prostych prac wystarcza. Jeżeli mamy już emul(g)ator to potrzebujemy odpowiedniej partycji z obrazem zainstalowanego MacOSa... to będzie taki wirtualny dysk twardy Maca. Na tym dysku instalujemy Dialogysa i używamy... uruchamiając z windowsa jabola na naszym kompie. Na sieci jest już gotowy pakiet Bazyliszka ze wstępnie zainstalowanym polskim Dialogysem i oczywiście osem. Do tego potrzebujemy jeszcze płyt z danymi Dialogysa i... to wszystko jest!
Angielska wersja Dialogysa o której wspominałem wcześniej jest napisana specjalnie pod windę (nie potrzebuje emulatora)... jeżeli jesteś mocny w technicznym angielskim to warto wybrać właśnie tę wersję.
Niestety obie wersje, które spotkałem są dosyć stare i do nowych modeli opisu nie znajdziesz. Może Ci goście mają aktualną wersję lub jakąś konkurencyjną produkcję...
Do podłączenia do ECU potrzebujesz walizki (komputera) z odp. interfejsem i oprogramowaniem.
Walizka (oryginalna) kosztuje kilka tyś. w 2 obiegu. Można kupić komputery diagnostyczne innych firm, ale też kosztują dużo.
Nie znalazłem na sieci schematu kabla...
Badanie na hamowni nie powinno kosztować więcej niż 300zł