Kangoo 1.9 DTI - problem z odpaleniem - zimny silnik

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kangoo 1.9 DTI - problem z odpaleniem - zimny silnik

Postprzez kieper niedziela, 12 września 2010, 14:47

Witam!

Od jakiego czasu mój kangoo'rek sprawia problemy z odpaleniem na zimno. Wygląda to tak, że trzeba sporo nakręcić silnik by odpalił (nawet z 15 sek lub więcej). Po odpaleniu silnik chodzi równo ale puszcza dużą siwą chmurkę. Po wyłączeniu i kolejnej próbie znowu problem się pojawia. Jak już autko dobrze nagrzane odpala normalnie.
Problem nasila się od dłuższego czasu a zaczął się prawdopodobnie od momentu wymiany filtra paliwa (robił to warsztat). Wydaje mi się, że wszystko z nim ok. Jedyne co mnie trapi to dziwne delikatne syczenie gdy naciska się na pompkę paliwa z zaworem zwrotnym. Mam możliwość sprawdzenia jej w innym egzemplarzu kangoo'rka i tam przy próbie naciskania nic nie syczy a pompka robi się bardzo twarda nie dając po chwili możliwości jej nacisku (w moim kangoo jest trochę miękka i słychać syczenie przy jej naciskaniu).
Próbowałem zlokalizować miejsce syczenia. Wydawało mi się, że są to okolice pompy wtryskowej a po przyłożeniu do niej ucha to chyba coś w jej wnętrzu.
Nie wiem, może warsztat coś w niej przekręcił i zapomniał dokręcić? Czy jest przy niej jakaś regulacja, zarór itp. z czego może tak syczeć? No chyba, że jest jakaś nieszczelność już za pompą a ona przy nacisku przepuszcza paliwo sycząc? Ale w tym momencie chyba paliwo by się gdzieś lało :(
Czy ktoś maił podobny przypadek?
Pozdrawiam
kieper
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kangoo 1.9 DTI - problem z odpaleniem - zimny silnik

Postprzez AdiK niedziela, 12 września 2010, 18:27

Myslę że dał bym radę ci pomóc ale to bedzie kosztowało :)
Pozdrawiam Adrian

Był KaleidoGwiezdnyPył 1.5dci75
Jest Peugeot 5008 2.0HDI
AdiK
Kangoomistrz 2009
Kangoomistrz 2009

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 12 września 2010, 18:31

Nie chciałem się denerwować i nic nie moderowałem.

Myślę, że też bym Ci pomógł, a nawet nie tylko ja, ale musielibyśmy się dłużej znać, a co najważniesze musiałbyś się odpowiednio przywitać w odpowiednim miejscu.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez kieper niedziela, 12 września 2010, 19:15

Co za "fo pa" :oops: ... Najmocniej przepraszam za moje gapiostwo. W pełni świadomy i odpowiedni wpis już dokonany. Pozdrawiam!
kieper
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 12 września 2010, 19:19

Ze względu na charakter wpisu poczekamy jeszcze chwilkę i coś pomyślimy ;)

:D :mrgreen:
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez hubal niedziela, 12 września 2010, 19:33

paliwo sie pewnie cofa. Odpowietrz na filtrze
hubal
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kieper niedziela, 12 września 2010, 21:06

Czyli odkręcić pokrętło na w górnej części filtra? Jak je odkręcam to zaczyna syczeć. Przetrzymać tak dłużej czy trzeba coś dodatkowo wykonać podczas tej czynności? (np wciskać pompkę).
kieper
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez edpawel poniedziałek, 13 sierpnia 2012, 20:56

Witam mam podobny problem , gdy silnik jest zimny musze bardzo długo krecić rozrusznikiem , po odpaleniu troche nieruwno wchodzi na obroty jałowe i puszcza chmurke dymu , napiecie na świece jest ok , jakis miesiac temu byłem na komputerze (kontrolka od swiec caly czas sie swiecila) i koles mi skasował jakiś błąd i była poprawa ale dalej auto niezpalało jak trzeba , teraz jest tak samo jak było , niewiem czy to wina świec , czy może przekaznik swiec zarowych czy cos innego ,zastanawiam sie czy niecofa mi paliwa na pompie paliwowej , może by tak założyć zaworek na przewodzie paliwowym?

Nie wiem czy wszyskie świece działaja ,inny mechanik z którego usług jestem zadowolony sprawdził mi tylko czy jest napięcie dla świec i niby jest ok ,ale tylko tyle może ( odesłał mnie do innego mechanika aby podpiac pod komputer , który wczesniej mi wykasowal bledy) , po odłaczeniu czujnika temperatury wody auto zapala prawie dobrze ale po zapaleniu wchodzi na wyzsze obroty nieruwno pracujac , po jakichś 3 sekundach powraca do normalnej pracy ( gdy odepne czujnik temeratury , auto po zapaleniu dostaje nierównych obrotów tak jakby auto z silnikiem benzynowym na odcince , trwa top jakies 3 sekundy i potem jest ok)

niewiem czego sie czepić , jakieś porady? , moge auto zaprowadzic ostatecznie do tego typka co mi wykasował błędy , ale to bedzie mnie raczej kosztowało , mysle ze by sobie poradził ,ale raczej jestem zniesmaczony do jego usług... ( drogo sie ceni a nawet niepotrafi sie obsługiwac prawidłowo laptopem na którym podłacza sie pod auto )

licze na pomoc , mam mętlik w głowie , pozdrawiam ;)
skoczek 02r. 1.9 DTI 80km (KC0U)
KOD SILNIKA: F9Q 780 (sprzedany 12.11.2018) daleko nie poszedł... 7.5 roku jazdy XD szkoda było sprzedac ( 340kkm nalatane , jezdził bym dalej bo silniczek jak dzwon , ale buda i elektryka to szkoda gadać...
VW lt 35 2.5 TDI 109km 02r blaszak :P
Vw t5 2.0 CR 102 km 2011r
audi a4 b6 1.6 benzynka 02r...
edpawel
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam