Problem z odpalaniem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z odpalaniem

Postprzez frugo207 wtorek, 31 maja 2011, 12:15

Witam Wszystkich. Mam taki mały problem z Kangoo 1.4 2002. Jak jest ciepło na dworze (nie silnik) to czasami (raz na 5 odpaleń średnio) mam problem z odpaleniem (np po postoju nocnym). Muszę troszkę pokręcić zanim zaskoczy (czasami 3 sekundy a czasami 30 albo dłużej). Jak już zapali to chodzi w miarę równo i jest ok. Jak silnik ciepły to raczej problemu nie ma. Pompa paliwa chodzi. Filtru paliwa nie ma (tak powiedział mechanik). Zastanawiam się czy może to być immobiliser (słaby kluczyk a mam tylko jeden). Czy może coś od pochłaniacza par paliwa. proszę o pomoc bo tak wszystko wymieniać po kolei to straszne koszty a żaden mechanik jak na razie nie stwierdził co to jest. Jeden kazał jak nie będzie chciał odpalić w blachę walić pod tylnymi siedzeniami (tam gdzie pompa) i patrzeć czy pomaga ale nie pomaga więc wnioskuję że to nie pompa. Dzięki z góry jak ktoś ma jakiś pomysł.
frugo207
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Problem z odpalaniem

Postprzez Michu90 wtorek, 31 maja 2011, 13:00

Walić to można po głowie tego "mechanika" :P nie wydaje mi się, żebyś nie miał filtra paliwowego ;) a co do reszty... search.php
Kangoo 1.5 dCi 2002 SPRZEDANY
Michu90
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez frugo207 wtorek, 31 maja 2011, 13:10

No właśnie filtra chyba na prawdę nie ma, bo ściągnąłem sobie książkę napraw sam i w tym miejscu co podają to nie ma. Autko było na 99 procent bite zanim kupiłem i może ktoś pominął przy składaniu:( to może być brudne sitko przy pompie. Ale wtedy problem byłby cały rok a nie tylko latem. Zimą palił jak ta lala. nawet po miesięcznym postoju wymieniłem baterię i odpalił od razu. a teraz to kant duu... rozbić. Wstyd.
frugo207
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass wtorek, 31 maja 2011, 15:15

Jak się zachowuje dioda IMMO?
Jeżeli gaśnie jak Wielki Kangur przykazał, to najprawdopodobniej czujnik położenia wału.
Filtr - cylindryczny przepływowy - powinien być z przodu zbiornika paliwa po przeciwnej stronie niż wlew . Z zewnątrz jest dość trudno dostępny i niewidoczny. Dopiero po wczołganiu się pod samochód można go znaleźć.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez frugo207 wtorek, 31 maja 2011, 16:05

Sprawdzę i napisze czy gaśnie, bo jak na złość cały czas zapala.
frugo207
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Powrót do Pytam