Witam
Mam pytanie do tych, którzy są naprawdę w temacie, bo planuję wymianę silnika w moim kangoo i chciałbym się zapytać czym te dwa silniki się różnią tak naprawdę? W ogóle czym się różnią silniki z serii E7J XXXXX? Czy po przekładce nie będzie żadnych problemów z elektroniką, komputerem itd? Oba silniki są o pojemności 1.4 w benzynie. A drugie pytanie to na co zwrócić można uwagę przy kupowaniu silnika, który jest zdemontowany? Wiem, że nie sprawdzę go w żaden skuteczny sposób ale jak można minimalizować ryzyko złego zakupu? Wiemy jakie są te "gwarancje rozruchowe". A jeśli nie uda mi się kupić silnika to czy warto zrobić generalny remont? Ile średnio by kosztował? Chodzi mi tutaj o min. tulejowanie cylindrów, planowanie głowicy, szlif wałka, wymianę pierścieni, panewek uszczelek itd. ogólnie mówiąc generalka, biorąc pod uwagę cenę około 1500zł drugiego silnika, bo bardzo ciężko mi go znaleźć. Z drugiej strony, z tego co pamiętam w pdf-ie "sam naprawiam renault kangoo" było napisane, że się głowicy nie planuje. Proszę o fachową pomoc i z góry dziękuję.