1.9 dCi brak mocy

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

1.9 dCi brak mocy

Postprzez halski26 wtorek, 15 maja 2012, 14:31

Opis problemu:
Jadac w trasie (autostrada) padla turbina - rozlecial sie wirnik, turbina zassala troche oleju jednak nie na tyle by wystapil samozaplon, no i z wydechu nic nie kopcilo.
Zatrzymalem sie, by sprawdzic stan uszkodzenia i tak jeszcze dojechalem do warsztatu (kompletny brak mocy, auto nie jechalo wiecej jak 80km/h)
W warsztacie stwierdzili tyle co i ja moglem stwierdzic, czyli ze brak ladowania turbiny na wezach co oznacza ze turbo padlo.

Turbina zostala wyciagnieta i faktycznie wirnik byl urwany.
Na miejscu akurat mieli rozbita lagune z tym samym silnikiem wiec z niej wykrecilismy turbo.
Jednak po tej zamianie moj kangur nie mial juz tej mocy co wczesniej.

Swoja turbine oddalem (wyslalem) do firmy zajmujacej sie profesjonalna regeneracja turbo - turbina wrocila, dostalem 2 lata gwarancji, wydruki z wywazarki oraz ustawien turbiny w stosunku do oryginalu (wszystko idealnie)

Odrazu zamienilem turbiny, sadzac ze brak mocy w kangoo to wina tej uzywki kupionej na miejscu u mechanika.
JEDNAK PO WYMIANIE NA MOJA ORYGINALNA I ZREGENEROWANA TURBINE auto mocy nie odzyskalo!

Pojechalem do Renault - podpieli mnie pod komputer i nie wykazal on nic co mogloby odbiegac od normy, zero bledow.
w raporcie po przegladowym wpisali by sprawdzic katalizator (droznosc ukladu wydechowego) - stwierdzili ze byc moze katalizator zostal zatkany poprzez zassany olej. jednak czy olej nie powinien zostac wypalony? (temp. w kacie to przeciez ponad 1000'C!) no i po przygazowaniu z wydechu spaliny dmuchaja mocno.

Wpisali tez o przeplywce i jej dziwnych wskazaniach ale tlumaczyli to tym ze moze by to spowodowane przytkanym wydechem (slabo wydmuchuje tylem to tez slabo wciaga przodem)

No i turbina pomimo wymiany na zregenerowany oryginal slabo ciagnie.
po zdjeciu weza, przystawieniu reki i przygazowaniu (przy dobrze dzialajacej turbinie) reki nie powinno dac sie utrzymac w miejscu.
u mnie jednak turbina slabo zaciaga i slabo dmucha :/

Objawy podczas jazdy:
Auto zamula jak na trybie awaryjnym.
Do 100km/h (wiecej ciezko mu sie rozbujac) rozpedza sie nie w przedzialach SEKUNDOWYCH tylko latwiej bylo by to przeliczac na PRZEJECHANE KILOMETRY :/

Czasami jest tez tak ze przy ruszaniu kompletnie nie reaguje na pedal gazu - moge wciskac go w podloge, a auto jedzie jak mul, czasami zaskoczy po 3-5sek i zacznie jechac.
Podczas zmiany biegu, np z 4 na 5 daje gaz i jest dluzsza przerwa (1-3sek) i dopiero potem auto zaczyna powoli przyspieszac.

Czy ktos moze cos wiecej powiedziec na ten temat?
Co moze byc przyczyna?
Jesli to katalizator to czy mozna dostac zamiennik? sam wklad? a moze mozna kata wyciaz w silnikach dCi ?
Kangoo 4x4 privilege.
1.9 DCi
halski26
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: 1.9 dCi brak mocy

Postprzez Lucass wtorek, 15 maja 2012, 15:48

A co z EGR em?
Chociaż gdyby nawalił powinien wyświetlić się błąd...
A filtr powietrza wymieniałeś?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Re: 1.9 dCi brak mocy

Postprzez halski26 wtorek, 15 maja 2012, 18:34

Tak, jestem po wymianie wszystkich filtrow, olejow, nowe opony, nowe zaciski, tarcze i klocki (nic nie spowalnia mi auta podczas jazdy, gdyby juz ktos mial taka sugestie)
EGR czyscilem jakies 4 miesiace temu, troszke syfu bylo, jednak w ropie wszystko sie rozpuscilo i byl czysciutki jak nowy.
Kangoo 4x4 privilege.
1.9 DCi
halski26
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam