Kilka pytań i problemów

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kilka pytań i problemów

Postprzez turibn sobota, 26 maja 2012, 20:10

Witam,

nie dawno zdałem prawko i uzyskałem dostęp do rodzinnego Kangura RN 1.4 r. 98 ;). Jako że od zdania egzaminu większość czasu w tym samochodzie spędzam ja, mam kilka pytań dot. kangura. Mianowicie, nie działa mi podświetlenie pokręteł (te od klimatyzacji, nawiewów). Udało mi się dostać do tego modułu. I teraz mam pytanie, czy nic się nie stanie jeżeli odłączę ten moduł od samochodu. Jest on przyczepiony taką kostką z kablami. I czy łatwo można wymienić te diody które tam są, trzeba je lutować? Druga sprawa to taka że czasami w drzwiach pasażera nie zaskakuje zamek, zamykam kluczykiem auto a u pasażera bolec nie schodzi, w czym może być problem i czy można go jakoś domowymi sposobami naprawić?

Pozdrawiam,
i z góry dzięki za odpowiedź,
turbin
turibn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Kilka pytań i problemów

Postprzez marek02 sobota, 26 maja 2012, 20:18

z świetleniem miałem to samo, przekręcasz tą żarówkę w tym plastiku, kupujesz całą taką drugą i zakładasz w odwrotnej kolejności, nie trzeba odłączać całości

co do zamka mniemam, że jest to centralny, więc może siłownik lub jak koledzy piszą problem z kostkami jakimiś przy siłowniku

Nie twórz nowego posta, edytuj poprzedni! /MOD
żółta pssscoła 1.2 8v
marek02
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez turibn sobota, 26 maja 2012, 20:33

Co do tego oświetlenia. Znalazłem w internecie dwa obrazki jak dostać się do tych pokręteł więc na szybko poszedłem sprawdzić jak się mają sprawy. Wyciągnąłem schowek, odkręciłem dwie śruby który były pod schowkiem (na dole) a potem odkręciłem następne dwie które trzymają ten moduł. I teraz, z tego modułu mam ściągnąć front i wyciągnąć żarówkę? On jest jakoś na zatrzaski czy na śruby przykręcony?

A co do zamka to może to być spowodowane przez wilgoć? Ponieważ raz wejdzie a raz nie, widać przy zamykaniu jakby próbował zamknać ale nie idzie, to wtedy otwieram auto i zamykam jeszcze raz i czasami wskoczy a jak nie to musze do środka i samemu wcisnąc.
turibn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez marek02 sobota, 26 maja 2012, 20:43

u mnie jest tak, że wyciągam popielniczkę na dole, tam są dwa torxy, odkręcasz i po pewnych kombinacjach wyciągasz cały panel z pokrętłami, mam bez klimy dlatego trzy, gdzie do dwóch idą linki a do wentylatora kable, i jak odchylisz całość bez odłączania linek i kabli zobaczysz czarny prostokątny plastik, przekręcasz go kawałek w lewo i wyciągasz do góry, to jest właśnie żarówka
żółta pssscoła 1.2 8v
marek02
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass niedziela, 27 maja 2012, 13:42

Co prawda mój jest nowszy, ale z grubsza powinno wyglądać podobnie.

6a.jpg
6a.jpg (35.31 KiB) Przeglądane 237 razy
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez marek02 niedziela, 27 maja 2012, 18:42

no i o to chodziło Lukas, z jedyną różnicą.... ja mam czarne plastiki na żarówkach :lol:
żółta pssscoła 1.2 8v
marek02
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez turibn niedziela, 27 maja 2012, 19:23

Jak bym wsadził inny kolor lampek, wyglądało by ładniej/fajniej? Eksperymentował ktoś tak? :)

I szukać na allegro taki żaróweczek pod nazwą 12V 1,2W , tak?
turibn
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez marek02 niedziela, 27 maja 2012, 19:27

kolor raczej nic ci nie da bo żarówki są białe a i tak światło masz pomarańczowe, a jak to dalej wygląda to nie rozbierałem, a żarówki kupić w każdym większym sklepie lub nawet na stacji benzynowej nie raz są
żółta pssscoła 1.2 8v
marek02
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass niedziela, 27 maja 2012, 19:49

To jest żarówka o symbolu T5.
Jak poszukasz, znajdziesz kolorowe - barwione, ale to chyba na allegro najprędzej lub na jakiejś giełdzie elektronicznej, jeżeli masz dostęp.
Alternatywą jest wsadzenie tam samochodowych diod LED o wybranym kolorze. Alternatywą tańszą zakup niezmywalnego flamastra i pomalowanie. :mrgreen:
W panelu jest taka pomarańczowa blenda, którą trzeba byłoby ewentualnie wytargać.
Z tym, że jeżeli już to trzeba byłoby być konsekwentnym i zmieniać wszystko na inny kolor. Da się. Ja tak zrobiłem. Mam podświetlenie wszystkich przycisków i doświetlenie zegarów niebieskie, a same zegary i panel sterowania na czerwono.
Nie powiem, czasu to trochę zajęło ale mi się podobuje.
zeg.jpg
zeg.jpg (20.65 KiB) Przeglądane 216 razy
pan.jpg
pan.jpg (15.78 KiB) Przeglądane 216 razy
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez aleksandra niedziela, 27 maja 2012, 21:01