Wymiana foteli na "młodsze"

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Wymiana foteli na "młodsze"

Postprzez drabik czwartek, 21 czerwca 2012, 22:15

Cześć!
Pozwolę sobie trochę Szanowne Towarzystwo pomęczyć...
Mam kangura z roku pańskiego 1998 posiadającego fotele będące w stanie połowicznego rozkładu. Gąbka się sypie przy byle "puknięciu", w plecy dźga stelaż, prowadnica lewego fotela jest taka, że "patrz a nie rusz"... Do tego wszystkiego mam problem natury "osobistej" - czyli 2 metry wzrostu, co, mam wrażenie, niespecjalnie współgra z posiadanym kompletem siedzeń.
Pytania cisną się następujące:
- czy późniejsze roczniki wyposażone były w dłuższe siedziska (te kończą mi się w połowie uda)
- czy fotele są zamienne, czyli, czy do "jedynki" mogę bez przesadnych przeróbek wstawić nowsze fotele - jeśli tak - to jakie?
- czy "młodsze" fotele mają może "kołyskową regulację siedziska?
Wiem, że pewnie zechcecie mnie po tym co napiszę ukamienować, ale przedkładam wygodę jazdy tym samochodem (sam prowadzę) nad ewentualne walory estetyczne lub ich brak. Moja partnerka - pasażerka z kolei jest zachwycona już istniejącymi fotelami, dla niej im krótsze siedzisko tym lepsze...
Podpowiedzcie proszę coś mądrego...
Z góry dziękuję
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Wymiana foteli na "młodsze"

Postprzez Szumak czwartek, 21 czerwca 2012, 22:47

Fotele pasują z każdego kangura w wersji I do 2008 roku włącznie. Nowszy model fotela był podobno mniej wygodny.
Z innych samochodów da się włożyć ale wymaga to daleko posuniętych przeróbek.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez drabik piątek, 22 czerwca 2012, 08:16

Szumak napisał(a):Fotele pasują z każdego kangura w wersji I do 2008 roku włącznie. Nowszy model fotela był podobno mniej wygodny.
Z innych samochodów da się włożyć ale wymaga to daleko posuniętych przeróbek.

No to marne pocieszenie - a jest możliwość zwiększenia zakresu regulacji fotela (bo pewnie i tak będę go /je/ musiał wymienić)? Stan tych, które są zakrawa na kpinę niestety... I jeszcze jedno pytanie przy okazji - pod wykładziną podłogi jest (a w moim przypadku - powinna być) taka elastyczna, gumowa (?) wykładzina amortyzująca. Czy toto można kupić? Ewentualnie - z czego samemu dociąć? Nie mam pojęcia, dlaczego to zostało wyrzucone (choć się domyślam czemu) ale opieranie stopy w gruncie rzeczy na blasze do przesadnie wygodnych rozwiązań nie należy...

Pozdrawiam
Krzysiek
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Lucass piątek, 22 czerwca 2012, 09:19

Co do foteli, to rożne wersje wyposażeniowe miały różne fotele. Tzn. różnica polegała na nieco głębszym wyprofilowaniu siedziska i oparcia. Była to różnica naprawdę kosmetyczna. Ja swoje fotele lekko "stuningowałem" zdejmując tapicerkę i dokładając tu i ówdzie gąbkę tapicerską.
Zakresu regulacji raczej nie zmienisz. Nie wiem zresztą o jaką dokładnie regulację bi Ci chodziło. Jeżeli chodzi o wysokość/pochylenie siedziska to jedyna rada to zabawa z podkładaniem jakichś kształtowników (np rura kwadratowa) pod szynę.

Wykładzina podłogowa od spodu powinna mieć taka gumowatą gąbkę (przynajmniej u mnie jest). Samej gąbki raczej nie kupisz. Prędzej całą wykładzinę. Ale czy to opłacalne...?
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Szumak piątek, 22 czerwca 2012, 09:36

Rzeczona gąbka fajnie trzyma wodę :)
Dywaniki najlepiej kupić gdzieś na szrocie, zawsze można się potargować - rok temu w Rumi stał biały kangur, może coś im jeszcze z niego zostało.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez drabik piątek, 22 czerwca 2012, 09:39

W moim przypadku problem polega na tym, że jeżdżę z mocno ugiętymi nogami (wzrost robi swoje) i optymalnym rozwiązaniem byłoby dla mnie jeszcze większe odsunięcie fotela (nawet kosztem tego, że nikt za mną nie usiądzie - rodzina 3-osobowa bez opcji rozszerzenia) i posiadanie nie wyższego a dłuższego siedziska, tak, żeby uda były podparte na jak najdłuższym odcinku przy jednoczesnym jak najbardziej rozwartym kącie ugięcia nogi. Kombinowałem nawet, żeby ubłagać blacharza o cofnięcie całego mocowania fotela (zakładam, że kangurek będzie w rodzinie do końca swoich dni), ale nie wiem, czy będzie to możliwe.
Co zaś do samego gumowego podbicia pod wykładziną - coś muszę wymyślić zamiast braku tego podbicia; parę kilometrów tak można przejechać, ale kilkaset już niekoniecznie... Zwłaszcza, że całe zawodowe życie spędzam za kierownicą, gdzie też szczególnie komfortowo nie mam. To niech fajnie mi będzie chociaż w samochodzie...
A - i opcja z podcięciem nóg nie wchodzi w rachubę :ugeek:

Szumak napisał(a):Rzeczona gąbka fajnie trzyma wodę :)
Dywaniki najlepiej kupić gdzieś na szrocie, zawsze można się potargować - rok temu w Rumi stał biały kangur, może coś im jeszcze z niego zostało.

Podejrzewam, że właśnie dlatego mój stracił tę gąbkę... Tym bardziej, że pod wykładziną pozostał śliczny rdzawy nalot... niektórzy tak na całych samochodach robią, ale ja fanem nie jestem.
Gdzie w Rumi?
Ostatnio edytowano piątek, 22 czerwca 2012, 09:49 przez drabik, łącznie edytowano 1 raz
drabik
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak piątek, 22 czerwca 2012, 10:14

To było gdzieś na Grunwaldzkiej, między Obwodową a Auchan, po zachodniej stronie drogi. Nie mogę odnaleźć dokładnego adresu.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez slay piątek, 22 czerwca 2012, 11:56

Był -"biedny"1.2 8V 1997
Jest-1.2 16V Privilege
slay
Kangoodetektyw
Kangoodetektyw

Postprzez Lucass sobota, 23 czerwca 2012, 09:25

drabik napisał(a):Kombinowałem nawet, żeby ubłagać blacharza o cofnięcie całego mocowania fotela (zakładam, że kangurek będzie w rodzinie do końca swoich dni), ale nie wiem, czy będzie to możliwe.
Może być lekki problem. O ile z lewą szyną nie powinno być, bo jest mocowana do podłogi i przesunięcie pewnie byłoby możliwe, o tyle prawa jest mocowana na tunelu i podejrzewam, że tam jest jakieś wyprofilowanie. Ale to faktycznie trzeba byłoby obejrzeć, bo sam też tylko snuję domysły.

Ale patent z podłożeniem pod szynę rury kwadratowej może się sprawdzić. Wkładasz rurę (np o boku 2-3 cm) pomiędzy podłogę, a szynę. Otwory na śruby mocujące szynę do rury przesuwasz do tyłu względem tych mocujących rurę do podłogi (zamiast jednej śruby idącej na wylot przez szynę i podłogę masz dwie śruby przesunięte względem siebie o żądaną odległość).

A co do długości siedziska - tu może pomóc tapicer. Trzeba byłoby dołożyć gąbkę z przodu. Ale to może się wiązać z koniecznością modyfikacji tapicerki... :roll:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Szumak sobota, 23 czerwca 2012, 11:32

Jeżeli już dopasowuje się fotele z innego samochodu to nie ma problemu z cofnięciem całego zakresu regulacji do tyłu - i tak trzeba ciąć mocowanie fotela i robić nową podstawę.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Następna strona