Zakłócenia w odbiorze radia-elektryka.

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Zakłócenia w odbiorze radia-elektryka.

Postprzez sebastan niedziela, 24 czerwca 2012, 10:17

Witam,
Skoro już problem w innej sprawie skłonił mnie od rejestracji, a nie tylko przeglądania, to zapytam też o pewną nurtującą mnie dolegliwość.
Kangoo, 1.4 dci, 2008 rok, ABS, klima, przebieg 100 tys.
Co może być przyczyną poważnych zakłóceń (praktycznie trzeba wyłączyć radio) w trakcie podłączenia czegokolwiek do gniazda ładowania. Bez względu czy podłączę telefon do ładowania, nawigację, czy cokolwiek. Bez różnicy jaki sprzęt, jaka ładowarka, i dzieje się tak samo na obu gniazdach - z przodu i z tyłu.
Chciałbym to naprawić, ale nie wiem gdzie ucho przyłożyć :) Dodam, że inne urządzenia typu wycieraczki, klima itp. zakłóceń nie powodują. Lekko słychać tylko szybę zamykaną elektrycznie. Otwieraną nie, tylko zamykaną - słychać w radio.
Do pełnego obrazu dodam jeszcze, że zakłócenia dotyczą jakby skuteczności anteny, ponieważ w obszarze silnego sygnału radiowego, czyli blisko nadajnika praktycznie nie występują. Problem narasta wraz z oddalaniem się od nadajnika.
Jakieś pomysły?
sebastan
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Zakłócenia w odbiorze radia-elektryka.

Postprzez Wiz niedziela, 24 czerwca 2012, 20:59

W temacie za dużo nie pomogę ale zastanawia mnie od kiedy <R> robi silniki 1,4 dCi :?:
ANTYKLUBOWICZ
STOPER DROGOWY :D
smoke tires not drugs
Aktualnie czerwone Clio 3 ph 1, choć wole żony niebieskie Clio 4 GT :)

Wiz
Użytkownik zbananowany

Postprzez Lucass poniedziałek, 25 czerwca 2012, 09:04

I od kiedy kangoo Ph II ma dwa gniazda ładowania?
Kolego czy Ty aby na pewno masz kangura? :roll:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez sebastan czwartek, 28 czerwca 2012, 17:04

A czy gdzieś napisałem, że mam Kangoo II? Mam Kangoo I wyprodukowane w 2008 roku pospolite czerwone auto z suwanymi drzwiami po obu stronach i dwoma gniazdami ładowania. I jedyna niedokłądność w mojej wypowiedzi dotyczy 1,4 dci, bo to jest faktycznie 1,5 dci, ale precyzyjnie to o ile pamiętam 1,461. Jutro jestem umówiony z elektrykiem, który zaklina się, że naprawi.
sebastan
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Marek_Bielsko czwartek, 28 czerwca 2012, 17:09

sebastan napisał(a):A czy gdzieś napisałem, że mam Kangoo II?

Kto i gdzie Ci to zarzuca?
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez sebastan czwartek, 28 czerwca 2012, 17:32

Wątek zmierza w kierunku raczej mało rozwojowym. Nie wiem, nie jestem miłośnikiem Kangoo, ani fanem motoryzacji, więc skoro przeczytałem post Lucass "I od kiedy kangoo Ph II ma dwa gniazda ładowania?" to uznałem, że Ph II to wersja II produkowana od 2008 roku, która ma dwa gniazda ładowania, lub nie ma - nie wiem. Wiem, że moje Kangoo ma dwa - pierwsze obok dźwigni zmiany biegów, a drugie na prawej półce z tyłu, więc zapewne nie jest to Ph II.
Jako, że mamy ustalone co mam, to może jakaś podpowiedź, żeby nie błąkać się po omacku? Powiem, że miałem pod ręką możliwość podłączenia innej anteny, pożyczyłem ze sklepu. Nie było żadnej poprawy.
sebastan
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak czwartek, 28 czerwca 2012, 19:14

Ph I to taki jak ma na dzień dzisiejszy Marek na avatarze, a Ph II to taki jak ma Lucass na avatarze i ten był produkowany od 2003 roku.

Co do Twojej dolegliwości, to nie wiem co może być przyczyną... jakieś połączenie masy z instalacji gniazd na kabel antenowy?
Trudno mi zgadywać, nigdy nie miałem takiego przypadku w swoich samochodach.
Spróbuj sprawdzić cały przebieg kabla antenowego począwszy od wtyczki w radiu - wyjmij radio, włącz całość i sprawdzaj krok po kroku aż przestanie hałasować. Mając radio wyjęte spróbowałbym podłączyć jakąś zewnętrzną antenę w miejsce fabrycznej - to od razu wyjaśni czy to właściwy kierunek poszukiwań.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez sebastan czwartek, 28 czerwca 2012, 19:54

Zewnętrzną antenę właśnie podłączałem na wyjętym radiu. Bez zmian. Zobaczę, co jutro elektryk wymyśli. Dam znać. Takie podstawowe rzeczy to sobie pomierzyłem, typu przebicia, przejścia, napięcia. Wszystko jest, jak powinno. Zresztą prawdę powiedziawszy to to auto ma dwa lata konkretnej eksploatacji dopiero, więc na kablach nawet kurz jeszcze sie dobrze nie zebrał. Początkowo podejrzewałem gniazdo, ale na obu jest to samo. Oczywiście różne ładowarki posprawdzane.

A co do wersji... To ja mam taki, jak Lucass ma w avatarze, czyli co - Ph II? :) Ale mam dwa gniazda ładowania, nawet używam obu. Miałem już zresztą parę przebojów z zakupami części. Wg książki powinienem mieć inny filtr powietrza czy kabinowy a okazywało się, że faktycznie nie pasowały i potrzebne były inne, tam gdzie jest w instrukcji zaznaczony zbiornik płynu do wspomagania, to nie mam nic, a zbiornik mam przy lewym nadkolu pod aku.
Jak naprawię elektrykę to opowiem, może ktoś wpadnie na ten wątek z podobnym problemem

Nagrałem fragment, w którym podłączam telefon do ładowarki w 8 sekundzie nagrania.
Kod: Zaznacz cały
http://sebastan.wrzuta.pl/audio/7Blk2RyXNhg/20120628_203152
sebastan
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Marek_Bielsko czwartek, 28 czerwca 2012, 20:29

sebastan napisał(a):. Miałem już zresztą parę przebojów z zakupami części. Wg książki powinienem mieć inny filtr powietrza czy kabinowy a okazywało się, że faktycznie nie pasowały i potrzebne były inne, tam gdzie jest w instrukcji zaznaczony zbiornik płynu do wspomagania, to nie mam nic, a zbiornik mam przy lewym nadkolu pod aku.

Renault szczególnie przy końcówkach serii robiło różne mixy z częściami i są przez to czasem drobne problemy.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez aleksandra czwartek, 28 czerwca 2012, 23:10

Przy okazji tego tematu , mam pytanie - mam fabryczne radio i działają mi 2 stacje rmf i radio zet a inne raczej trzeszczą,czasami są jakieś przebłyski...ponad to ostatnio zauważyłam , że czasami przy rmf słychać jakieś szumy ...co może być przyczyną? (antena,radio,kable,styki) :D
Kangur -srebrny 1.5 dCi ALIZE 2004r.
aleksandra
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Następna strona

Powrót do Pytam