Rozrząd 1.9 dti

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Rozrząd 1.9 dti

Postprzez pilotozyrysa sobota, 21 lipca 2012, 20:59

Witam
Mam poważny problem z rozrządem. Wszystko wymieniłem jak należy ale gdy zakładam pasek jest za bardzo napięty. W ogóle o co chodzi z tym napinaczem ? Wiem, że pierwsze trzeba go ustawić tak żeby "ząbek wpadł do rowka" a potem napinać. Coś jest jednak nie tak. Spróbowałem na siłę i się przejechałem, pasek mi pościnało. Na szczęście w porę wyłączyłem silnik. Proszę o pomoc ! Pasek mam gatse 5561XS. Rolki i napinacze wszystko takie jak w samochodzie.
pilotozyrysa
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Rozrząd 1.9 dti

Postprzez kkrauze86 środa, 25 lipca 2012, 07:17

Jeśli pasek źle założony to go ścięło. DO WYMIANY na nowy
za słabo poluzowałeś napinacz. A tu nic na siłę.
Sam aktualnie jestem po przedterminowej wymianie paska - robię to z sąsiadem u niego w warsztacie sam pod okiem fachowca - uczę się z ciekawości - więc mogę sobie pozwolić na wymianę samego paska przy okazji pompa wody jest osobno.
Do rzeczy na napinaczu są dwie śruby jedna służy do zablokowania a druga do ustawienia naciągu.
Jak coś robić to do końca porządnie, a renault? Jak się dba to się ma.
kkrauze86
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez bonku czwartek, 26 lipca 2012, 19:41

Ze ściętym paskiem niestety nic nie zrobisz - może pęknąć w czasie jazdy, a efekty odczujesz w postaci całkowitego spadku mocy... Tak jak pisze kolega - rozrządu nie warto napinać na siłę. Zresztą ciekawe czy mechanicy robią to na wyczucie czy to się jakoś precyzyjnie ustawia?
bonku
użytkownik zbanowany

Postprzez MaciekR4 sobota, 28 lipca 2012, 19:28

nie wiem jak mechanicy, ale kiedyś od znajomego mechanika usłyszałem, że jak robisz rozrząd i nie masz przyrządów do sprawdzania naciągu, to jak na najdłuższym odcinku uda Ci się pasek obrócić o 90st. to jest dobrze naciągnięty :)

robię tak i nie ma problemów z przeskakującym paskiem :)

a jak naciągnąłeś na siłę - to bankowo ci napinacz przekrzywiło...zdemontuj i sprawdź, bo to taka kiepska konstrukcja (nabijana rolka na rurce w otwór w blasze...bez spawania, czy czegokolwiek - przynajmniej tak było u mnie...)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez kkrauze86 niedziela, 29 lipca 2012, 13:44

normalnie jest instrukcja obsługi, w której jest opisane jak wymieniać pasek rozrządu w tych silnikach. i jest tam też o tym by używać miernika napięcia paska i podane konkretne wartości.
dotyczy to wszystkich pasków w samochodach
kkrauze86
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Szumak niedziela, 29 lipca 2012, 14:10

I nigdy nie widziałem, by w którymkolwiek warsztacie tych mierników używano.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez MaciekR4 niedziela, 29 lipca 2012, 14:12

w każdej instrukcji będziesz miał jak to zrobić i żeby użyć miernika naciągu paska - jak Cię stać na takie ustrojstwo, które będzie tylko kurz zbierać, to sobie kup...

mi mój sposób, który znam od dobrego mechanika wystarcza, jemu też - nie miał sytuacji nigdy, żeby auto wróciło z przeskoczonym paskiem
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez kkrauze86 wtorek, 31 lipca 2012, 08:41

nie chodzi o to, że mechanicy robią to źle nie używając mierników, a sposobów które je zastępują. Bo te są dobre.
Padło pytanie czy "Zresztą ciekawe czy mechanicy robią to na wyczucie czy to się jakoś precyzyjnie ustawia?"
więc odpowiadam
Tak jest miernik i są instrukcje to wszystko. Sam bym w życiu tego nie kupił bo to się mija z celem
kkrauze86
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam