Kupiłem Kangoo Helios z 2003, z silnikiem 1.5 65.
Wiadomo - autko nie jest nowe, więc ma kilka bolączek, które jednak w trosce o swój komfort psychiczny chciałbym wyeliminować

Bardzo proszę o pomoc każdego, kto będzie coś wiedział na temat przynajmniej jednego punktu z poniższej listy:
1. Kontrolka SERV + AIRBAG - włączająca się losowo na dłuższy czas/gasnąca
Przeszukiwałem kiedyś forum i natknąłem się na taki problem i dotyczył on rozłączającej się kostki pod siedzeniem, czy może to być coś innego?
2. Kontrolka STOP + ENG(STOP) + ŚWIECE / migające
Otóż miałem przyjemność wracać nieco ponad 200 km nabytym Kangoo do domu i strach wzbudziły u mnie migające kontrolki (opisane w punkcie), sprzedawca powiedział, że wszystko jest OK, bo to sprawdzał i tak czasem jest. Otóż to "czasem" zaobserwowałem w konkretnych momentach, mianowicie wtedy kiedy silnik dostawał mocniejszego obciążenia, ale nigdy na biegu jałowym. Czyli np. podczas wyższych obrotów silnika (ale nie na "luzie") lub podczas pracy za wysokiego biegu pod górkę. Idąc tym tropem podejrzewam "coś w okolicy" turbiny, bo są to momenty kiedy turbina zaczyna pracować. Wytypowałem czujnik ciśnienia doładowania, proszę o informacje, czy się mogę mylić lub też co może to być innego.
3. Bijący pedał hamulca
Przy większych prędkościach / przy mocniejszym naciskaniu hamulca czuć wibracje pod pedałem hamulca / przenosi się to mocno na kierownicę. Po optycznych oględzinach tarcze nie są pierwszej świeżości, więc typuje na tarcze / klocki, czy może być to coś innego? (oczywiście wydaje mi się, że owe bicie powoduje ABS)
Z góry bardzo dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pomoc!
Pozdrawiam!
Witamy się w innym dziale! Radzę się tam przywitać, przeszukać forum, a potem czekać na odpowiedzi na pytania. /MOD