sterowanie elektrycznych szyb

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

sterowanie elektrycznych szyb

Postprzez kggrzeszny poniedziałek, 24 października 2011, 21:15

Witam wszystkich. Mam do was prośbę, czy znajdzie się ktoś kto posiada el. szyby i napisze mi jak są podłączone do przełączników? Chodzi mi o szybę pasażera. W drzwiach mam już wiązki (oryginalne), założyłem tylko przekaźnik i bezpieczniki i w wiązce po lewej był prąd), kupiłem włączniki 3x6 pinowe i prowadnice lewą i prawą. Więc tak, u kierowcy szyba już podłączona, śmiga super. pin1- podświetlenie, pin2 i 6 silnik szyby, pin 3 i 5 mostkujemy i podłączamy + a na pinie 4 jest masa. Chciałem podłączyć jeszcze szybę pasażera i zrobiły się schody :( . W lewych drzwiach mam luźne kable: żółty, brązowy, szary, biały i jeszcze jeden szary. razem 5 kabli. Od strony pasażera mam też 5 kabli (nie liczę 6 niebieskiego-podświetlenie) i są to : brązowy, czarny, szary, biały i jeszcze jeden szary. Prośba moja do was, czy mógłby ktoś wyjąć u siebie w kangurku włącznik szyby pasażera po lewej i prawej stronie i napisać mi który kabel w jaki pin jest podłączony (czy oba włączniki są 6 pinowe) ? Bardzo proszę o pomoc. Cośtam mi świta, zółtym kablem po lewej podajemy prąd na prawe drzwi-za pomocą przełącznika lewego i brązowego kabla który wychodzi w prawych drzwiach.... tak zrobiłem i mam sterowanie tylko na prawym włączniku.... jak podłączyć biały i 2 szare żebym mógł sterować prawą szybą z lewej strony ???? Może ktoś ma schemat elektrychnych szyb ? bardzo by mi pomogło bo już tęsknię za boczkami w drzwiach :) Mam na razie gołą blachę i kupe kabli :) Z góry dzięki za pomoc a dla planujacych el. szyby dodam, że koszt to około 300 - 350 zł jeżeli w drzwiach są już kable !!!! (3 włączniki - 60zł, przekaźnik 4 pinowy - 15zł, 2 prowadnice - 130 zł, 2 boczki - 150 zł) - ceny z allegro.
kggrzeszny
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: sterowanie elektrycznych szyb

Postprzez wladek poniedziałek, 24 października 2011, 23:47

Witam Ja u siebie przekładałem mechanizmy i okablowanie z innego kangura po montażu działała tylko lewa szyba po dołożeniu dwóch przekaźników (1 zwykły+ 1wyższy)zaczęła prawa działać.Nic nie zmieniałem w kablach ani złączach(żadnego zwierania ,przecinania). W drzwiach pozostały także nie podłączone przewody Pozdrawiam Władek ;)
wladek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 25 października 2011, 08:24

Pewnie niewiele to pomoże, ale tylko tyle mam. Lewe drzwi.
23.jpg
23.jpg (29.12 KiB) Przeglądane 2659 razy
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez kggrzeszny wtorek, 25 października 2011, 19:37

Dziękuję bardzo koledzy, każda pomoc potrzebna :) Wladkowi zostały niepodłączone chyba biały i szary w drzwiach kierowcy i pasażera.... Rozmontowałem całą izolację i 15 cm. dalej są one poobcinane ( tak jakby szły oryginalnie na silniczki).... Dzięki bardzo za foto Lucass, przydało się.... Masz więcej kabli (jakaś bogatsza wersja :) ) ale mam juz jakiś punkt zaczepienia :) Już mam jakieś wizje .... :) Jak zadziała dam znać....
kggrzeszny
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kggrzeszny czwartek, 27 października 2011, 21:32

Witam, szybki już zamontowane, podłączone, wszystko działa idealnie, lewa z pamięcią po 1 kliknięciu otwiera i zamyka się do końca, prawa chodzi na dwa przyciski... Mam tylko pytanie do Lucassa, chodzi o przycisk szyby lewej. Jest on 5 pinowy na 4 pinie jest podświetlenie. Mój nie świeci, być może żaróweczka. Łatwiej będzie mi wymienić cały przycisk tylko, że mój jest troszke inny niż Ty masz, tzn. góra taka sama ake dół troszke większy (dłuższy) niż ten do prawej szyby. Ty masz obydwa tej samej wielkości (lewy ma 5 pin a prawy 6). Napisz prosze Lucass czy Ty możesz przyciskiem lewej szyby po jednym kliknięciu otwierać ją automatycznie do końca czy musisz trzymać cały czas przycisk... Chcę kupić taki przycisk jak Ty mas (oczywiście ze sprawną żaróweczką) i nie wiem czy jest on automatyczny... Chyba, że nie jest a Ty masz jakiś moduł do szyby kierowcy ... Jak to w kangurach, ciężko szukać prawidłowosci :D Ja mam 99 rok 1,9D. Proszę daj znać.....
kggrzeszny
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez czarek0402 czwartek, 27 października 2011, 22:01

kggrzeszny napisał(a):lewa z pamięcią po 1 kliknięciu otwiera i zamyka się do końca

Witam,
może się wtrącam,ale tego nie znam,nie wiem jak włączyć...mam elektryczne szyby,z lewej 2 przyciski,z prawej 1...da się coś zrobić?

Ps.Przez szukaj na forum nie szukałem jeszcze,w razie czego dajcie znać,link,zdjęcie,opis,manual,namiar :roll:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez hanti czwartek, 27 października 2011, 22:14

czarek0402 przycisk od lewej szyby dajesz do otwarcia lub zamknięcia tylko jako 1 krótki impuls i powinno pójść do końca ( góra-dół) na szybie pasażera to nie działa

pozdrawiam
Kangoo VP phase 2
Luxe Privilège 1.5dCi 85 `2005
Obrazek - Jedyna taka taksówka !!!!!!
hanti
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez kggrzeszny czwartek, 27 października 2011, 23:12

Właśnie chodzi chyba o włącznik, kierowcy jest 5 pinowy a 2 pasażera są 6 pinowe. Tego kierowcy (5 pinów) są 2 rodzaje, tak mi się wydaje, dłuższy i krótszy.... Ja mam ten dłuższy, większy i sterowanie za jednym kliknięciem poszło od razu po podłączeniu, nie wiem jak działa ten krótszy. Koledzy, czy bylibyście uprzejmi odkręcić jutro 4 śróbki i zobaczyć na te włączniki od dołu. To by dało nam odpowiedz ..... Przypuszczam, że hanti ma ten dłuższy i u niego działa.... czarek0402 być może ma ten krótszy i on tej funkcji nie ma.... Różnica w długości wynosi jakieś pół centymetra, ponadto ten dłuższy (z auto) inaczej "klika", załącza szybę ..... Dajcie znać jutro jak to u was wygląda....
kggrzeszny
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez wladek czwartek, 27 października 2011, 23:28

Witam Fabrycznie działają szyby tak;lewa na impuls, prawa trzymasz przycisk działa puszczasz nie.Z innym działaniem się nie spotkałem, mam 3 kangury ;)
wladek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass piątek, 28 października 2011, 12:28

A u mnie obie szyby działają tak: przyciskasz - rusza. Puszczasz - staje. Niezależnie od tego czy przycisnę krótko czy długo i tak samo w obydwu kierunkach.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Następna strona

Powrót do Pytam