Deska / Termostat / Maglownica - kilka pytań

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Deska / Termostat / Maglownica - kilka pytań

Postprzez mike środa, 5 lutego 2014, 22:55

Witam!

Dawno mnie nie było, ale powracam z nowymi pytaniami dotyczącymi mojego torbacza (1.5 dCi 2003 r. Helios), jeśli ktoś zna odpowiedź na choćby jedno - będę wdzięczny.
1. Czy deska z wersji face-liftowej (z nakładką) będzie pasowała do mojego modelu (ph 1 - jak w avatarku)? Jeśli tak to pytanie jest zasadnicze: co wstawić w miejsce wyświetlacza, skoro w mojej wersji z białymi zegarami jest godzina i lampki pasów / drzwi? Dodam, że nie mam fabrycznego radia. Powodem wymiany jest urwany plasticzek od zamykania nawiewu centralnego.
2. Od kilku miesięcy troba nie może się zagrzać i wzrosło spalanie do ok. 7 litrów. Czy dobrze typuję - termostat?
3. Jedyny stuk w przednim zawieszeniu wydobywa się przy krótkich energicznych ruchach kierownicą - czy to będzie maglownica?
4. Czy łożyska amortyzatorów w tym samochodzie są wymienialne? (jeden zaczął dziwnie wystawać z nad kielicha :D )

Dzięki za pomoc i pozdrawiam!
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Deska / Termostat / Maglownica - kilka pytań

Postprzez Mascot środa, 5 lutego 2014, 23:27

Niektórzy bawili się w przekładki desek - coś tam się delikatnie różniło, ale da się. W gre wchodzi wymiana całej deski.
Urwało się to kółko ? Może jakiś patent ? U siebie wyciągnąłem to kółko, a w jego miejsce wpuściłem drut - działa nawet dobrze :lol:
viewtopic.php?f=78&t=2348&hilit=k%C3%B3%C5%82ko+nawiewu&start=40

Były deski do ph.II bez wyświetlacza, jak Kangoo dostawało ekran w radiu - poszukaj.
Dla przykładu;
http://allegro.pl/renault-kangoo-ii-des ... 20161.html
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skawina czwartek, 6 lutego 2014, 08:10

1. Dechę osobiście wymieniałem, pasuje. Co do wyświetlacza musiałbyś porównać obudowy wyświetlaczy - te plastiki w które się wpina wyświetlacz pod deską. Wydaję mi się, że powinno pasować. Ja miałem deskę bez tej obudowy na wyświetlacz.
Możesz poczytać: viewtopic.php?f=78&t=10292
2. Może i termostat. Co do spalania to zwróć uwagę na temperatury. Nie wiem ile i gdzie jeździsz. Ale spalanie może się podnieść. 7 litrów to nie tragedia :)
3. Maglownica.... Jedź na szarpaki. Mogą być końcówki drążka jak i same drążki, krzyżak na kolumnie... a nawet inny element zawieszenia.
4. Łożyska są wymienialne. A to że wystaję kielich to ma tak być :)
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez Lucass czwartek, 6 lutego 2014, 09:55

2. Może być termostat. Ale jest zima, a to jest dizel :P Zagrzać go trudno.
3.Może być maglownica, ale tak ajka pisze skawina trzeba sprawdzić wszystkie luzy.
4.Zacznij od sprawdzenia tego łozyska, bo ono też może być przyczyną stuków.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez mike czwartek, 6 lutego 2014, 11:41

Dzięki za odpowiedzi!

Co do tej deski: nachodzi mnie "swap" ;], Powiedzmy, że wziąłbym tą deskę: http://allegro.pl/renault-kangoo-ii-des ... 20161.html. Tylko zastanawia mnie teraz kilka rzeczy:
1. Czy stary licznik wejdzie w nową dechę?
2. Co wstawić w miejsce tego "wzgórka" nad środkiem ;] ? - nie mam w swojej starej desce nic takiego - tylko zaślepkę na 4 torxach.
3. Jak oceniacie poziom trudności takiego swapa i czy da rady zrobić to na weekendzie?
4. Na miejscu pasażera mam airbaga, a rozumiem, że ta wersja nie posiada takowego sprzętu ? ;]
5. Czy w takim przypadku nie powinna mnie bardziej interesować taka decha: http://allegro.pl/kangoo-03-07-lift-des ... 12950.html ?

Co do termostatów i innych ciekawych rzeczy:
Wskazówka przy temperaturze +5, na odcinku 15km nie ruszyła cię wcale w górę - a działa na pewno, dodam że strasznie długo trzeba czekać na jakiekolwiek ciepłe podmuchy z nawiewu - więc czy podbijacie, że to może być termostat?

Łożysko amortyzatora dziwnie wystaje nad kielichem - ale tylko jedno ;) i zaczyna je być słychać wiec obstawiam że to - to ;]
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Mascot czwartek, 6 lutego 2014, 12:02

2. co masz na myśli, mówiąc "wzgórek" ? Chodzi Tobie o miejsce na wyświetlacz ? On jest odlany razem z całą górną częścią deski.
U siebie pod tą zaślepką, masz pewnie schowaną wtyczkę pod wyświetlacz. Jak kupisz z dziurą po ekranie, możesz wrzucić np.dodatkowe gniazda zapalniczek 12V, jak ma bodajże Lucass :D
4. Ta deska z pierwszego linku nie ma poduchy, widać, że wzięta z jakiegoś biedaka ;) Ta druga, za 175zł już ma miejsce pod poduszkę i od razu klapkę od schowka :lol:
Kangoo 1.5 dCi ( 85km ) Helios 2007, niebieski Menthe TE J42
Zadomowiony - 22.06.2012 ( 235 595 km )
Druga belka wjechała pod budę - 15.11.2019 ( 330 450 km )
100 000 km z kangurem - 30.05.2020 ( 335 595 km )
Mascot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez skawina czwartek, 6 lutego 2014, 12:20

Deska ma oba mocowania do licznika - wejdzie śmiało, trzeba tylko ewentualnie przestawić spinki pod wkręty. Jak masz białe tarcze to masz nowy licznik na dwie wtyczki - cienki. Ja mam stare zegary na cztery wtyczki - gruby i musiałem rzeźbić. Co do "wzgórka", są dostępne zaślepki w formie kieszeni. Jeśli chcesz mieć poduszkę bierz deskę z drugiego linka, ale nie powiem Ci czy pasuje wtyczka do nowej poduszki. Po za tym napisałeś, że masz zegarek i kontrolkę otwartych drzwi, no ale to na zegarach, a nie na środku deski?? Mnie zajęło to około 5 godzin, przy czym rzeźbiłem.
Zmień termostat.
Jak patrzysz na kielichy to auto Ci stoi na równej poziomej powierzchni? Jeśli tak to jest jeszcze opcja wybitej poduszki amora.
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mike czwartek, 6 lutego 2014, 12:43

Dzięki panowie!

No ten mój to jest taki cudak, bo to wersja przejściowa - przed liftem i mam białe zegary, a godzina cały czas pokazuje się pod licznikiem kilometrów i czerwone lampki od drzwi/pasów są po prawej stronie na zegarach.

Teraz pytanie - szalone:
Czy wstawiając to: http://allegro.pl/renault-kangoo-99r-st ... 81542.html, można w jakiś sensowny sposób połączyć to z radiem niefabrycznym? Mam Pioneera bez pilota i bez wyjścia na niego, ale teoretycznie mógłbym z nim pocudować i "powpinać" się do niego i wyprowadzić kable na zasadzie zwierania z masą. Czy ten pilot ma jakiś sterownik w sobie, albo ew. da się go przerobić też na taki "stycznikowy"?
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez skawina czwartek, 6 lutego 2014, 14:33

Kangoo masz normalne:) Masz stara deskę w nowych kolorach :)
Radia nie podepniesz jak nie masz wyjścia do pilota. Ja podpiąłem. U Ciebie też by się dało :)
Mam radio sony bez wyjścia na pilota. Kupiłem drugi panel. Jeden panel rozebrałem i dolutowałem taśmę komputerową żeby móc podłączyć do radia i pilota (takiego jak w linku) Wyświetlacz wsadziłem do "wzgórka :) , a drugi panel mam na wszelki wypadek :) Oba mogą działać na raz. W pilocie wybebeszyłem niepotrzebne styki, a na ich miejsce musiałem wmontować mikrostyki. W radio, jako "potencjometr", jest wykorzystany enkoder z funkcją przycisku - menu radia. Musiałem go przenieść do pilota. Dla chcącego nic trudnego :)
1.4 99r
Paweł
skawina
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez mike piątek, 7 lutego 2014, 08:16

Cześć!

Na szczęście mam w radiu wejście W/R (Pioneer), więc pewnie nie będzie problemu z przerobieniem sterowania "po pieniądzach" ;). Zastanawiam się tylko do czego i jak montuje się ten pilocik? Ma ktoś foto, albo może opowiedzieć jak to wygląda?
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam