STUKI W PRZEDNIM ZAWIESZENIU

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez lam3r sobota, 6 maja 2006, 09:22

Jak obiecałem, tak robię.
Byłem w serwisie Renault z tym drążkiem kierownicy i defekt został potwierdzony. Nic innnego nie jest uszkodzone - wymiana nastąpi 12-tego:-)
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez lam3r piątek, 12 maja 2006, 14:10

Jestem po wymianie... ale zapisany na kolejną, bo jednak się czegoś niedopatrzyli. Jeśli dobrze pamietam, to "poci się przekładnia kierownicy". Muszą jednak pisać do Warszawy o zgodę na wymianę gwarancyjną, ze wzgledu na koszt - pond 3000.
Oczywiście dam znać jak to się skończyło.
Bye
--
lam3r - iphone 12 mini user last used Kangoo Privilege 1.5 DCi 105KM av ~6,6 L/100km -> now using Hyundai Kona Premium 1.6 177KM 7DCT 4WD av ~9,8 L/100km
"This is the French-est car on sale. It should come with chickens and garlic bulbs as standard equipment."
nie tankuję na PutOil
http://www.vigowroclaw.pl
lam3r
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez siwy261976 wtorek, 23 maja 2006, 21:27

przeguby sprawdź, oraz czesto zapominane łożysko od kolumny mcpershona (mam nadzieję ze to tak sie pisze :) )
ObrazekObrazek
siwy , Szczecin, Kangoo 1,4 RN 1999r. bordo - metalic :) zahaczony
siwy261976
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: STUKI W PRZEDNIM ZAWIESZENIU

Postprzez agnas wtorek, 27 lipca 2010, 18:46

Panowie, mam takie pytanie do Was, jako specjalistow w tych dziedzinach.
Od okolo 2tyg z przodu, po lewej stronie po przejechaniu min 1-2km slysze skrzypienie o takim gumowym/plastikowym dzwieku.
Pojawia sie tylko gdy przod samochodu sie ugina, np przy hamowaniu gdy kangoor lekko "nurkuje". Nie slychac tego od razu, a tak jak wspominalam dopiero gdy przejade 1-2km.Jeden z mechanikow stwierdzil, ze to przegub, wiec wymienilam oslony na przegubach i laczniki stabilizatorow, ale to nic nie dalo, nadal skrzypienie slysze jak wczesniej :( Inny pan mechanik stwierdzil, ze to brak zbieżności opon, to prawda, sa minimalnie niezbierzne, ale jakos nie chce mi sie wierzyc by mialo to wplyw na w/w problem.
Sprawdzano czy nie ma jakichs luzow przy kolach, ale jest OK, amortyzatory tez sa niemal nowe. Myslalam, ze moze to ma jakis zwiazek z uszkodzeniem przekladni kierowniczej, ale skrzypienie nie pojawia sie wraz z ruchami kierownicy, a tylko we wczesniej opisanej sytuacji.
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 27 lipca 2010, 19:16

Jeżeli to skrzypienie nie jest metaliczne to bym się nie przejmował. Może skrzypieć któraś tuleja drążka stabilizatora, lub inny "pracujący" element zawieszenia. Ale raczej nic, co ma bezpośredni wpływ na bezpieczeństwo. Zbieżność na pewno nie jest powodem. Mogą piszczeć opony na zakrętach, ale nie przy nurkowaniu przodu.
Trzeba byłoby wejść pod samochód i trochę nim popracować żeby znaleźć przyczynę. Mechanik na przeguby, czy ich osłony Cię naciągnął IMHO
Teraz głównie pada. Powinno być ciszej lub nie skrzypieć w ogóle.
:)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez agnas wtorek, 27 lipca 2010, 20:17

No wlasnie tez mi sie tak wydawalo, ze zbieznosc to na pewno nie.Co ciekawe pojechalam na diagnostyke i tam wlasnie pewien bystrzacha zauwazyl popekane oslony na przegubach i zuzyte laczniki stabilizatorow, wiec sie zgodzilam na wymiane. Dzis przejechalem jednak 150km w deszczu i temperaturze 15stopni i od 3km az do samego konca podrozy non-stop przy "nurkowaniu" przod skrzypial:/
A masz jakis pomysl na co trzebaby zwracac uwage gdyby udalo mi sie wejsc pod kangoorka i poskakac mu po masce by popracowal mu przod ??:D
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 27 lipca 2010, 20:36

Trudno powiedzieć, bo hałasy niestety często się przenoszą. Ale zwróć uwagę na tuleje drążka stabilizatora. To te, za pomocą których stab przymocowany jest do podłogi.
Najlepiej użyć dłoni do zakrywania poszczególnych elementów. I nastawić ucho ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez Masaccio wtorek, 27 lipca 2010, 22:53

Kolega ma podobnie w focusie. Sztab specjalistów niczego nie wykrył, po prostu na przyrządach skrzypienie nie występuje, tyko podczas jazdy w zakręcie, po przejechaniu się autem przez mechanika dalej nie stwierdził jednoznacznej przyczyny, stwierdził jednak, że auto jest bezpieczne. Jak kolega znajdzie przyczynę to nie omieszkam poinformować o tym.
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez michalxtreme środa, 28 lipca 2010, 16:10

W nawiązaniu do tego postu.W innym moim poscie dotyczącym również przedniego zawieszenia opiszę co się wydarzyło u mnie.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez KURAK poniedziałek, 2 sierpnia 2010, 20:51

też mam problem ze stukami zawieszenia ,szczególnie z lewej strony (kierowca) wymieniłem już wszystko co było możliwe tzn.
gumy drążka stabilizatora
tuleje wachacza
sworznie zwrotnicy
dodatkowo ustawiono od nowa zbieżność i nadal puka ,tak jak by ktoś młotem walił ,szczególnie przy skręcie w lewo
właśnie się zastanawiam nad wymianą całkowitą zawieszenia (amory,sprężyny i cała reszta)
1.6 16V Gwiezdny Pył 007
KURAK
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam