Dziwny metaliczny dźwięk rzężenia

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dziwny metaliczny dźwięk rzężenia

Postprzez tosiak środa, 24 listopada 2010, 01:41

Pewnie ciężko będzie mi opisać sytuację ze względu na moją mierną wiedzę o samochodach, ale może jakoś się uda:)
W moim leciwym kangurze od dłuższego czasu przy dodawaniu gazu - tuż po zmianie biegu, jakby z okolic rury wydechowej (odcinek początkowy) wydobywa się dziwny dźwięk rzężenia, przypominający trochę obijającą się śrubkę... na wyższych obrotach zanika. Dzwięk jest na tyle głośny, że jak ruszam albo jadę i akurat dodaję gazu to mam wrażenie, że ludzie się oglądają hehehe
Dodam, że tuż przed pojawieniem się tego zjawiska urwała mi się rura wdechowa gdzieś na wysokości silnika, udało się ją podwiązać, tak, że mogłam dojechać do mechanika, mechanik to naprawił (trzeba było dokupić część) i po kilku kilometrach zaczęło się pojawiać to rzężenie - na początku był to bardzo cichy odgłos, dla niektórych niesłyszalny i pojawiał się tylko przy zmianie z 1 na 2. Później był coraz głośniejszy i również przy zmianie kolejnych biegów.
Byłam z tym w warsztacie, ale akurat tego dnia kangur szczęśliwie ozdrowiał i nie wydawał żadnego niepokojącego dźwięku:) może deszczowa pogoda miała z tym jakiś związek? W związku z brakiem objawów mechanik nic nie stwierdził, pomyślał pewnie, że mam omamy słuchowe i zawracam mu bez potrzeby du** i poradził, żeby się nie przejmować i jeździć dopóki nie odpanie - dowcipniś ;)
W każdym razie posumowując jeżdżę od tamtej pory - czyli już ze 3-4 miesiące z tym rzężeniem i póki co nic więcej się nie dzieje.
W piątek wstawiam torbacza do warsztatu na wymianę oleju i ogólny przegląd, więc może tym razem uda się postawić diagnozę...

Ale w między czasie może ktoś ma pomysł co to może być?

Pozdrawiam!
Pozdrawiam,
Agnieszka :D
tosiak
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Dziwny metaliczny dźwięk rzężenia

Postprzez MaciekR4 środa, 24 listopada 2010, 09:46

siatka na wydechu się rozleciała wg mnie :)
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Lucass czwartek, 25 listopada 2010, 00:08

Albo coś wpada w rezonans i się tłucze.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez michalxtreme czwartek, 25 listopada 2010, 15:38

A miałem to samo. Cóż ja się nie naszukałem. A okazało się, że aluminiowe blacha - osłona termiczna środkowego tłumika się poluzowała i wibrowała. Zamocowana - wibracje znikły wraz z rzężeniem.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez daro czwartek, 25 listopada 2010, 20:16

Bedę musiał u siebie też to sprawdzić między prędkością 50 a 80 też coś zaczeło rzężic ale nie jestem pewny bo też coś u mnie gwizda jak jade tą prędkością tak jak bym miał jakieś drzwi otwarte.
Pozdrawiam Daro
1,6 2003 4x4 gwiezdny pyl
daro
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez tosiak piątek, 26 listopada 2010, 15:27

A nie, to chyba co innego, bo u mnie to na pewno nie przypomina gwizdu...
Zobaczymy - dziś mechanicy mają cały dzień, żeby to sprawdzić. Napiszę, jak tylko poznam diagnozę.
Pozdrawiam,
tosiak
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez tosiak sobota, 27 listopada 2010, 15:03

Niestety okazało się, że to katalizator - trzeba wymienić... Teraz muszę poszukać czegoś w sensownej cenie, chyba przejadę się najpierw na jakiś szrot, może będą mieli coś ciekawego. A potrzebuję jeszcze dwóch zamków do drzwi przednich, bo mi sie przestały zamykać i otwierać z pilota.

Zna ktoś jakieś dobre szroty w okolicach Warszawy?
Pozdrawiam,
tosiak
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez zuczek środa, 15 grudnia 2010, 19:50

Czy ten problem z katalizatorem (te dziwne dźwięki) nasilały się wraz z podwyższaniem biegu? mam podobny problem . Zaczęło się po wymianie sprzęgła . Może coś uszkodziłem , kiedy opuszczałem sanki pod silnikiem .
http://www.grcb.pl http://www.akzp.pl http://gabaryty.szczecin.pl

żółte 1,5 dCi ALIZE 2003r ,ALBRECH 6890+ALAN 9+densei EC2002
Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie.

http://roszek-rogowiec.fm.interia.pl/index.html
zuczek
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez skarb środa, 15 grudnia 2010, 20:04

tosiak napisał(a):Niestety okazało się, że to katalizator - trzeba wymienić... Teraz muszę poszukać czegoś w sensownej cenie, chyba przejadę się najpierw na jakiś szrot, może będą mieli coś ciekawego. A potrzebuję jeszcze dwóch zamków do drzwi przednich, bo mi sie przestały zamykać i otwierać z pilota.

Zna ktoś jakieś dobre szroty w okolicach Warszawy?

Wywal katalizator i załóż tłumik przelotowy.

Nie pożałujesz - autko zacznie zdecydowanie lepiej jeździć.

Wiem, że to nieekologiczne - ale mnie też z rury fiołkami nie pachnie - ale za to jak jeździ. :lol:
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez MiGo sobota, 18 grudnia 2010, 21:32

skarb napisał(a):Wywal katalizator i załóż tłumik przelotowy.

Nie pożałujesz - autko zacznie zdecydowanie lepiej jeździć.

Nie wiem jak w Renault, ale w Daewoo ledwo co przeszedłem przegląd bez katalizatora. Wyniki były na wartościach granicznych, a że auto było na 'muchozol' , to diagnosta uznał że ekologia nie ucierpi bo na gazie było OK i podpisał się gdzie trzeba.

Michał
jest:
P 206
Było:
Kangur Klekot 1.9 bez dopingu
Fiat Bravo II 1.4 16V
MiGo
Kangoojunior
Kangoojunior

Następna strona

Powrót do Pytam