Odpowietrzenie układu paliwa kangoo 1.9D

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Odpowietrzenie układu paliwa kangoo 1.9D

Postprzez mirek629 piątek, 28 września 2012, 20:45

komplet był robiony za robotę głowicy zapłaciłem 900zł samochód non stop jeżdzi teraz szarpanie ustało podczas jazdy rzadko się zdarza ale czasem ma większe wolniejsze obroty.Jak rano odpalam to mały biały dymek pójdzie.
mirek629
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez MaciekR4 piątek, 28 września 2012, 22:19

małym białym dymkiem się nie przejmuj...o ile jest dymek chwilowy po uruchomieniu silnika - może być

co do reszty - nie pomogę...ja po prawie roku walki z podobnymi problemami nie wytrzymałem...auto jak nie współpracowało tak nie współpracowało mimo czasu i kasy wsadzonej w nie...problem rozwiązałem sprzedając auto...
Obrazek
MaciekR4
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez agnas wtorek, 20 listopada 2012, 07:50

Hej, dziś rano zauważyłam, że zaraz po odpaleniu silnika z rury wydechowej idzie biały dym i silnik nie pracuje równo.
Świece żarowe wymieniałam rok temu, na NGK lub Bosche. W płynie chłodniczym nie ma nic niepokojącego.
Wtryski sprawne, pompa też, ale zawór na pompie do wymiany, bo komp pokazuje za małe ciśnienie na szynie.
Po nagrzaniu silnika biały dym znika.
Cóż to może być?
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass wtorek, 20 listopada 2012, 17:06

Biały dym co śmierdzi czy biała para wodna, co nie ma w zasadzie zapachu i szybko "znika"?
Tą drugą bym się nie przejmował. Normalne w tych temperaturach i wilgotności powietrza.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez agnas środa, 21 listopada 2012, 07:58

OK, sprawdzę dziś to, a jak to ten pierwszy, śmierdzący dym?? :?
Kangoo z 2002r. 1,5dCi 65KM.
agnas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass środa, 21 listopada 2012, 08:54

Prawdopodobnie niespalona ropa.
Co do szkodliwości - pewnie jest tak, jak pisze MaciekR4 2 posty wyżej. Nie mam diesla, to się nie znam ;)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez czarek0402 środa, 21 listopada 2012, 09:21

Biały dym rano w takich temperaturach to normalne...obroty podchodzą pod 10,drgają lekko charakterystycznie,po chwili,po czasie,jak się nagrzeje spadają nad 7,5...chyba tym bardziej jak się włączy odbiorniki...nadmuch na szyby na maksa...raczej to będzie mieszaniana tego i tego...stawiam na niespaloną do końca ropę...czyli wychodzi,że świece źle,słabo podgrzewają...ale raczej to nie wina świec...tym bardziej po wymianie...bardziej przekaźnika podgrzewania świec...mimo zapalania i gaśnięcia lampki świec żarowych...latem chwilę świeci...zimą dłużej...przegniłych kabli zasilających czy sterowniczych...coś z komputerem...na forum było kilka opisów podobnych.Niektórzy kilka razy pogrzewają,kręcą rozrusznikiem,aż uzyskają kompresję i odpalą...a potem akumulator słaby na krótkich odcinkach.Koleżanka i tak jest krok dalej bo miała wymieniane wtryski,pompę,testy przelewowe robione jak rozumiem...komunikat z ciśnieniem na listwie...jak się pytałem kilka razy...to każdy ma prawie,mimo odpowiednich wartości po Clipie.

Lucass i tak jesteś guru od Kangurów! ;)

Jak coś źle napisałem,proszę o miażdżącą krytykę! :oops:
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez chemiadomyjni sobota, 19 kwietnia 2014, 09:21

czarek0402 napisał(a):Biały dym rano w takich temperaturach to normalne...obroty podchodzą pod 10,drgają lekko charakterystycznie,po chwili,po czasie,jak się nagrzeje spadają nad 7,5...chyba tym bardziej jak się włączy odbiorniki...nadmuch na szyby na maksa...raczej to będzie mieszaniana tego i tego...stawiam na niespaloną do końca ropę...czyli wychodzi,że świece źle,słabo podgrzewają...ale raczej to nie wina świec...tym bardziej po wymianie...bardziej przekaźnika podgrzewania świec...mimo zapalania i gaśnięcia lampki świec żarowych...latem chwilę świeci...zimą dłużej...przegniłych kabli zasilających czy sterowniczych...coś z komputerem...na forum było kilka opisów podobnych.Niektórzy kilka razy pogrzewają,kręcą rozrusznikiem,aż uzyskają kompresję i odpalą...a potem akumulator słaby na krótkich odcinkach.Koleżanka i tak jest krok dalej bo miała wymieniane wtryski,pompę,testy przelewowe robione jak rozumiem...komunikat z ciśnieniem na listwie...jak się pytałem kilka razy...to każdy ma prawie,mimo odpowiednich wartości po Clipie.

Lucass i tak jesteś guru od Kangurów! ;)

Jak coś źle napisałem,proszę o miażdżącą krytykę! :oops:

Kolego jak się objawia problem z przekaźnikiem podgrzewania świec? Mam od miesiąca babcie kangoo 1,9d '97 i raz w życiu widziałem w nim kontrolkę podgrzewania świec jakoś na początku. Auto na końcu zimy paliło z rana kiepsko raczej i trzęsło silnikiem zaraz po odpaleniu. Jakiś miesiąc temu wymieniłem świece i wg. mnie pali dużo lepiej (ale czy to nie dlatego że już nie ma zimy?). W każdym razie kontrolka od dawna nigdy się nie zapala ale autko pali elegancko.
chemiadomyjni
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez czarek0402 sobota, 19 kwietnia 2014, 21:02

Witam,
problem u mnie już rozwiązany. Wymienione świece, przekaźnik podgrzewania. Przekaźnik dawał 9V na 4 świece, ciągle, nawet jak nie było kluczyka przekręconego do zapłonu. Kontrolka podgrzewania zapala się zawsze po przygotowaniu do zapłonu, zimą dłużej, na kilka długich sekund, jak silnik zimny po nocy, latem krócej, sekunda, mignięcie, jak silnik gorący po jeździe.

Raczej, że nie ma już zimy, zapala Ci od razu, nie trzęsie zimnym silnikiem. Problem raczej wróci jesienią, zimą.

Sprawdź czy napięcie 12V dochodzi na kopułki przewodów od świec po przekręceniu do zapłonu. Jeden przewód z woltomierza na minus, drugi na kopułkę. Powinno być chwilę.

Może masz spaloną lampkę na kokpicie. ;)
Renault Kangoo 1.5dci Korsika Blau 2003
czarek0402
Kangooekspert
Kangooekspert

Poprzednia strona

Powrót do Pytam