Kangoo - kilka bolączek technicznych

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Kangoo - kilka bolączek technicznych

Postprzez mike niedziela, 14 sierpnia 2011, 10:04

Witam serdecznie!

Kupiłem Kangoo Helios z 2003, z silnikiem 1.5 65.
Wiadomo - autko nie jest nowe, więc ma kilka bolączek, które jednak w trosce o swój komfort psychiczny chciałbym wyeliminować ;)
Bardzo proszę o pomoc każdego, kto będzie coś wiedział na temat przynajmniej jednego punktu z poniższej listy:

1. Kontrolka SERV + AIRBAG - włączająca się losowo na dłuższy czas/gasnąca
Przeszukiwałem kiedyś forum i natknąłem się na taki problem i dotyczył on rozłączającej się kostki pod siedzeniem, czy może to być coś innego?

2. Kontrolka STOP + ENG(STOP) + ŚWIECE / migające
Otóż miałem przyjemność wracać nieco ponad 200 km nabytym Kangoo do domu i strach wzbudziły u mnie migające kontrolki (opisane w punkcie), sprzedawca powiedział, że wszystko jest OK, bo to sprawdzał i tak czasem jest. Otóż to "czasem" zaobserwowałem w konkretnych momentach, mianowicie wtedy kiedy silnik dostawał mocniejszego obciążenia, ale nigdy na biegu jałowym. Czyli np. podczas wyższych obrotów silnika (ale nie na "luzie") lub podczas pracy za wysokiego biegu pod górkę. Idąc tym tropem podejrzewam "coś w okolicy" turbiny, bo są to momenty kiedy turbina zaczyna pracować. Wytypowałem czujnik ciśnienia doładowania, proszę o informacje, czy się mogę mylić lub też co może to być innego.

3. Bijący pedał hamulca
Przy większych prędkościach / przy mocniejszym naciskaniu hamulca czuć wibracje pod pedałem hamulca / przenosi się to mocno na kierownicę. Po optycznych oględzinach tarcze nie są pierwszej świeżości, więc typuje na tarcze / klocki, czy może być to coś innego? (oczywiście wydaje mi się, że owe bicie powoduje ABS)

Z góry bardzo dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i pomoc!
Pozdrawiam!

Witamy się w innym dziale! Radzę się tam przywitać, przeszukać forum, a potem czekać na odpowiedzi na pytania. /MOD
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Kangoo - kilka bolączek technicznych

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 14 sierpnia 2011, 13:36

1. Wtyczka pod fotelem.
2. Podepnij CLIP lub pojedź na diagnostykę komputerową. Może wtryskiwacze do wymiany. :mrgreen:
3. Prawdopodobnie pęknięty pierścień ABS lub nie masz już hamulców.

Dziękuję, że pomogłem. :mrgreen:
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez mike niedziela, 14 sierpnia 2011, 15:03

Witam!

Dzięki za odpowiedź, wtryskiwacze były serwisowane i są jeszcze na gwarancji, z resztą nie ma najmniejszych objawów odczuwalnych przy pracy silnika, że coś może być uszkodzone, w takim razie, czy to mogą być nieskasowane błędy?

Apropos podłączania Kangoo kablem - mam zamiar kupić taki kabel, tylko pytanie: ile to kosztuje i jaki najlepiej kupić, a jakich się wystrzegać?

- Dzięki i pozdrawiam!
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Marek_Bielsko niedziela, 14 sierpnia 2011, 15:42

mike napisał(a):Apropos podłączania Kangoo kablem - mam zamiar kupić taki kabel, tylko pytanie: ile to kosztuje i jaki najlepiej kupić, a jakich się wystrzegać?

Wszystkich się wystrzegaj. Nie znajdą wszystkich błędów albo nie usuniesz znalezionych, jest też opcja znalezienia nie tego błędu, który de facto występuje. :)
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez mike niedziela, 14 sierpnia 2011, 20:56

Dzięki Marek!

W takim razie pytanie: czy jechać do ASO, czy znaleźć jakiegoś znawcę tematu i ile to może kosztować?

Wtryskiwacze były serwisowane u jakiegoś mechanika (dlatego wątpię, że po tym zabiegu był sprawdzany komputer), więc czy jest to możliwe, że błędy z kompa nie zostały skasowane i stąd migające kontrolki? Czy może oznacza to na 100%, że coś jest uszkodzone?
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez bioly21 niedziela, 14 sierpnia 2011, 22:35

w moim okolicach fachowiec od elektryki do ktorego jezdze bierze 20zl za godzine pracy czyli wychodzi okolo 60zl za podlaczenie sprawdzenie i skasowanie bledów , w aso zaplacisz kilka razy drozej
bioly21
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Marek_Bielsko poniedziałek, 15 sierpnia 2011, 13:09

bioly21 napisał(a): wychodzi okolo 60zl za podlaczenie sprawdzenie i skasowanie bledów , w aso zaplacisz kilka razy drozej

W ASO ojciec płacił 50zł, więc nie jest drożej. ASO w Żywcu, bo przy okazji kiedyś. W innych chyba rzeczywiście drożej.
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez mike wtorek, 16 sierpnia 2011, 07:55

Dzięki za zainteresowanie!

Co do hamulców: możliwe, że ta wersja (Helios) nie ma ABS? ;) No i pytanie - szukam tarcz (rzeczywiście nie są pierwszej świeżości, a klocków już prawie nie ma xD) i mam zagwozdkę bo widzę różne średnice / 238 i bodaj 259. Co prawda ściągaliśmy koło ale nie mierzyliśmy średnicy, a chciałbym dzisiaj kupić tarcze, proszę o pomoc.
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Szumak wtorek, 16 sierpnia 2011, 08:16

W Twoim roczniku tarcze 259, to czy ABS to nie wiem - to zależy od opcji.
Tarcze polecam Mikoda GT z klockami Lucas lub MAFF.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Marek_Bielsko wtorek, 16 sierpnia 2011, 08:58

Kup tarcze Brembo Max i klocki EBC GreenStuff. Trochę piszczą, ale hamowanie bez porównania do dotychczasowych nawet trochę lepszych od serii. :D
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Następna strona

Powrót do Pytam