Niechcący SWAP silnika 1.4B

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Niechcący SWAP silnika 1.4B

Postprzez kangooszkin czwartek, 26 lipca 2012, 13:23

Witam

Panowie mam spory problem. Ostatnio skończył mi się silnik w moim kangoo'rze 1.4B E7J. Nie będę opisywał co dokładnie się stało, że postanowiłem wymienić cały motor bo za dużo zbędnego pisania.

Zakupiłem na all.... też niby E7J, jak się dzisiaj okazało to chyba tylko blok jest od E7J, natomiast głowica od innego (chyba K7J). Wina za tą pomyłkę leży po stronie sprzedającego jak i mojej. Chociaż sprzedający raczej nieświadomie popełnił błąd, a z mojej strony to gapiostwo i pośpiech :(

Poniżej silnik zakupiony na all....
25817_5.jpg
25817_5.jpg (14.79 KiB) Przeglądane 240 razy

a ten, który dotychczas jeżdził w moim kangoo'rze
2483719751.jpg
2483719751.jpg (39.84 KiB) Przeglądane 240 razy

Problem pojawił się przy próbie zamontowania kolektora ssącego. Z tego co się zorientowałem to w moim między kolektorem ssącym a głowicą jest aluminiowy element z miejscem na wtryski. W tym zakupionym na all.... listwa wtrysków idzie prosto do plastikowego kolektora ssącego. Niby nie problem dokupić plastikowy kolektor ssący, tylko czy listwa z wtryskami z uszkodzonego silnika będzie pasowała do tego plastikowego kolektora? Poza tym różnice nie tylko na tym się kończą. Obudowa filtra jest zupełnie inna, cewka zapłonowa jest już jedna poczwórna zamiast dwóch podwójnych.

Teraz pytanie czy ktoś z forumowiczów robił kiedyś taką podmianę i ma w zanadrzu jakąś poradę co trzeba zmienić dodatkowo? Ewentualnie może ma ktoś do sprzedania głowicę do takiego silnika jak mój uszkodzony. Wtedy zdjąłbym głowicę z zakupionego silnika i założył pasującą do reszty osprzętu?

Przepraszam za trochę chaotyczny opis, ale sprawa jest dość pilna i mam gonitwę myśli w głowie. Mam nadzieję, że z mojego wpisu można się dowiedzieć o co mi chodzi.

Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam
kangooszkin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Re: Niechcący SWAP silnika 1.4B

Postprzez Lucass czwartek, 26 lipca 2012, 14:40

Ten komin z korkiem wlewu oleju wygląda na K7J...
viewtopic.php?f=78&t=9030
viewtopic.php?f=78&t=255
viewtopic.php?f=78&t=8601
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez kangooszkin czwartek, 26 lipca 2012, 18:02

Dzięki za odpowiedź. Dzisiaj na spokojnie przejrzę te wątki.

Wcześniej nie uściśliłem, na zakupionym silniku jest taka tabliczka:

25817_3.jpg
25817_3.jpg (10.31 KiB) Przeglądane 219 razy

Natomiast na moim, uszkodzonym jest napisane : E7J 7 7/80

Jestem skłonny dokupić niezbędne części pasujące do tego modelu silnika, tylko czy da się to uruchomić później? Mam tu na myśli sterownik silnika oraz różnej maści czujniki.
kangooszkin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez xbastardx czwartek, 26 lipca 2012, 18:47

Lipa jak nic. Gdyby sprawa miała odwrotny przebieg jeżeli chodzi o silniki, to byłbym w stanie pomóc rozwiązać problem niepasujących części. Niestety posiadam osprzęt z E7J 7 7/80.
Kangoo 1,2 8V b+g, 2000 rok
xbastardx
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez kangooszkin piątek, 27 lipca 2012, 07:47

W takim razie czy dobrze rozumiem, że robiłeś taką podmiankę? Najbardziej chodzi mi o to czy jest to w ogóle możliwe i co za tym idzie czy jest sens zbierać części? No i które nie będą pasować poza wiadomymi (dla mnie) czyli kolektor ssący, przepustnica i obudowa filtra powietrza.
kangooszkin
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez xbastardx piątek, 27 lipca 2012, 09:19

Nie robiłem swapa, po prostu mam części do Twojego silnika, a co za tym idzie, sporo byś zaoszczędził. Ekspertem nie jestem, ale wydaje mi się, że poza pasowaniem poszczególnych podzespołów, nie powinno być problemu. Komputer zostanie ten sam.
Kangoo 1,2 8V b+g, 2000 rok
xbastardx
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Powrót do Pytam