Panowie mam spory problem. Ostatnio skończył mi się silnik w moim kangoo'rze 1.4B E7J. Nie będę opisywał co dokładnie się stało, że postanowiłem wymienić cały motor bo za dużo zbędnego pisania.
Zakupiłem na all.... też niby E7J, jak się dzisiaj okazało to chyba tylko blok jest od E7J, natomiast głowica od innego (chyba K7J). Wina za tą pomyłkę leży po stronie sprzedającego jak i mojej. Chociaż sprzedający raczej nieświadomie popełnił błąd, a z mojej strony to gapiostwo i pośpiech

Poniżej silnik zakupiony na all....
a ten, który dotychczas jeżdził w moim kangoo'rze
Problem pojawił się przy próbie zamontowania kolektora ssącego. Z tego co się zorientowałem to w moim między kolektorem ssącym a głowicą jest aluminiowy element z miejscem na wtryski. W tym zakupionym na all.... listwa wtrysków idzie prosto do plastikowego kolektora ssącego. Niby nie problem dokupić plastikowy kolektor ssący, tylko czy listwa z wtryskami z uszkodzonego silnika będzie pasowała do tego plastikowego kolektora? Poza tym różnice nie tylko na tym się kończą. Obudowa filtra jest zupełnie inna, cewka zapłonowa jest już jedna poczwórna zamiast dwóch podwójnych.
Teraz pytanie czy ktoś z forumowiczów robił kiedyś taką podmianę i ma w zanadrzu jakąś poradę co trzeba zmienić dodatkowo? Ewentualnie może ma ktoś do sprzedania głowicę do takiego silnika jak mój uszkodzony. Wtedy zdjąłbym głowicę z zakupionego silnika i założył pasującą do reszty osprzętu?
Przepraszam za trochę chaotyczny opis, ale sprawa jest dość pilna i mam gonitwę myśli w głowie. Mam nadzieję, że z mojego wpisu można się dowiedzieć o co mi chodzi.
Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam