Spadek mocy Kangoo 1.4 RN 1998

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Spadek mocy Kangoo 1.4 RN 1998

Postprzez Lucass poniedziałek, 3 stycznia 2011, 10:38

Szukałbym w takim razie w mechanice. Zawory (o których już pisałem) ewentualnie przesunięty rozrząd.
Sonda może wywalać błąd nie dlatego, że jest uszkodzona, tylko dlatego, że dostaje takie spaliny. A dostaje takie np na skutek niecałkowitego spalenia mieszanki spowodowanej niedomykaniem zaworów lub przesunięciem faz rozrządu.
To oczywiście hipoteza, nie stwierdzenie faktu. :)
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez WojtekKangoo poniedziałek, 3 stycznia 2011, 17:10

Witam kolego "lukas".
Jak pamiętasz na temat rozrządu już sobie pisaliśmy.Auto odpala na dotyk i czasami się naprawde super zbiera jak na ten silniczek nie dymi więc rozrząd raczej bym odpuścił, nawet przesunięcie o jeden ząbek dało by się we znaki przy odpalaniu i pracy auta.Może żeczywiście zawory ale nie słychać aby coś tam źle "grały".Poczekam aż się ociepli i będe miał więcej czasu to się zajme nim.Coś napewno musi mu dolegać tylko co :? A może ten majster u kturego byłem to głupa zagrał nie wiem ja się na softach do silników nie znam zbyt dobże, owszem miałem okazje się pobawić ale to tylko pare razy i to na sucho.Zobacze może czeba będzie podjechać do innego "dokora"?A tak przy okazji zna może ktoś dobry warsztacik w poznaniu i okolicach?Jak tak to prosze o nr. tel. lub adresik?
Dziękuje i pozdrawiam ;)
Ale kicha progi się sypią i wielkie dziuryyyyyy się pojawiły!!!
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Masaccio poniedziałek, 3 stycznia 2011, 17:31

Nie wiem, czy ktoś o tym pisał, ale może masz katalizator zapchany?
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez WojtekKangoo poniedziałek, 3 stycznia 2011, 17:41

Witam kolego!
Nie posiadam katalizatora :oops:
Rozkładam ręce takie fajne auto tyle czasu jeździło bez zażutu a tu nagle buuuuuuuuu taki feler.
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Masaccio poniedziałek, 3 stycznia 2011, 17:50

To może jednak sonda lambda, sprawdzałeś?
Masaccio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez WojtekKangoo poniedziałek, 3 stycznia 2011, 18:21

Tak byłem podpiąć psię pod kompa i nic facet się ździwił bo ałtko ok nic nie znalazł.Nie wiem może lał wode albo się nie znał i chciał mnie jak najszybciej spławić?Poprostu tak jak pisałem wcześniej zazwyczaj jest ok ale jak go coś tam ugryzieeeeeeee to zawsze przy dodawaniu gazu (wyprzedzanie jazda pod wzniesienie itd. gdzie czeba wejść szybko na obroty i je przytrzymać) to pala misię pomarańczowa prostokątna kontrolka z zygzakiem -awaria układu elektroniki i silnik zchodzi z obrotów i na nie reaguje chodzi swoimi obrotami.Jak się zaczymie i go wyłącze i na nowo odpale jest ok!Przeważnie dzieje się tak jak jest wilgotno lecz nie zawsze jak jest sucho i ładna pogoda i mu "depne" to czasami też tak reaguje. :cry:
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Szumak wtorek, 4 stycznia 2011, 13:16

Jak zrobi się ciemno weź pod rękę kolegę/koleżankę, posadź za kierownicą i każ mocno deptać po pedale gazu (aż do pojawienia się problemu). Tymczasem Twoja głowa musi tkwić pod maską z dala od wirujących elementów, w celu zlokalizowania miejsca, w którym masz przebicie na kablach wysokiego napięcia.

1. Miałem raz pękniętą porcelankę świecy z takim właśnie efektem, jednak o ile pamiętam to świece wymieniałeś...
2. Jak podjedziesz do diagnostyka z firmowym sprzętem to powinno pokazać na którym cylindrze jest awaria zapłonu. Przejście silnika w tryb awaryjny musi zostawić jakiś ślad w komputerze.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez WojtekKangoo wtorek, 4 stycznia 2011, 18:26

Witam szumak!
No właśnie dokładnie tak jak napisałeś!! Jeżeli jest tryb awaryjny to na 100% powinno to wyjść na diagnostyce softa a koleś który mi to robił stwierdził że nic nie ma.A co do kabelków to są wymienione i jedna cewka też.Nie wiem może czas na drugą?Ale objawy walniętej cewki to są przecież inne.Silnik przerywa nawet jak odpalimy to przebiera bo prądzik lubi "chodzić na skruty" a gaz troszeczke będzie reagował, będziemy czuć że silnik chce wejść na obroty ale nie może a u mnie jest na odwrót.Ale co tam każda rada jest dobra i na pewno skożystam z niej!Nie wiem co do kompresji bo albo ja mam przyżąd rozkalibrowany albo na wszystkich garnkach jest inna kompresja i to około tylko 5 a powinno być 9.5 ale na 1l.Mam nadzieje że komprecha jest ok i że mam poprostu zepsuty miernik.Autko odpala ok i jak chce to zbiera się super ( tak jak kiedyś).
A propo musze się pochwalić bo przyszedł mi do domku nowiusienki hak do kangoo ;)
WojtekKangoo
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass wtorek, 4 stycznia 2011, 19:36

Wszystko zależy od komputera i programu jaki ma "spec"
Najprostsze urządzenia nie muszą umieć sczytać połowy błędów, więc pokazują, że ich nie ma... :mrgreen:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Postprzez daro wtorek, 4 stycznia 2011, 20:35

Lucass ma racje ja byłem u gościa podpioł i nic nie pokazywało pojechałem do kumpla który nie dawno otworzył swój warsztat (pracował w serwisie renault) i mam znowu walnietą sonde 6 miesiecy temu na allegro za 30 zł. kupiłem teraz kupie nową aby miec trochę wiecej spokoju z żółta kontrolką która bardzo mnie denerwuje od 2 tygodni.
Zastanawiam sie nad wycieciem katalizatora bo coś ostatnio jak by zaczoł troche kangur słabawy być(nie może być tak że jakieś golfy ze mną ze startu wygrywają) tylko nie wiem czy wtedy dopiero nie bedzie dyskoteki na desce rozdzielczej.
Pozdrawiam Daro
1,6 2003 4x4 gwiezdny pyl
daro
Kangoojunior
Kangoojunior

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam