Problem z Alternatorem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Problem z Alternatorem

Postprzez Trkam poniedziałek, 18 lipca 2011, 21:49

Posiadam Kangoo 1.5 dci z 2005 roku z przebiegiem 145 tys. km , podczas ostatniego przeglądu mechanik zwrócił uwagę na słyszalny gwizd podczas schodzenia silnika z obrotów ( oczywiście na postoju i jak Torbacz ma podniesioną maskę ) i tylko wtedy do występuje. Mówi że najczęściej jest to sprzęgiełko alternatora które powoli się kończy , po ściągnięciu tego kółeczka nie stwierdził żadnych luzów ale wiadome tylko w rękach. Próbowałem dostać takie kółeczko ale sam serwis renault gdzie Kangoo zakupiłem nie wie jakie ma być :lol: i na razie kazał mi jeździć jak gwizd będzie bardziej słyszalny aby na razie się nie narażać na może niepotrzebne koszty. Moje pytanie brzmi czy może być to np coś innego: łożyska w alternatorze lub coś innego, hałas dobiega z okolic paska akcesoriów , może ktoś miał podobny problem i rozwieje moje wątpliwości .
Z góry dziękuje za zainteresowanie i odpowiedzi :D
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Re: Problem z Alternatorem

Postprzez michalxtreme poniedziałek, 18 lipca 2011, 23:44

A owszem mogą to być i łożyska ale gwizd???? Mogą i gwizdać! Są firmy zajmujące się regeneracją alternatorów i ich sprzedażą.Rozejrzałbym się za tym raczej. Poszukaj było o tym w innym wątku.
Renault Kangoo 1,4 RT + całe mnóstwo "hand made" - zwierz to mój pupil !! Dbam jak mogę !! :-D
michalxtreme
Kangoexpert(em się nie czuję!)
Kangoexpert(em się nie czuję!)

Postprzez trabancik wtorek, 19 lipca 2011, 07:28

o ile nie jest to sprawa samego paska to dobrze nie wróżę u mnie w zeszłym roku sprawa skończyła się dość kosztowną naprawą - tylko że ja ignorowałem piski tak długo aż mi się ładowanie skończyło :-) Miało być sprzęgiełko a .... została tylko obudowa: wymiana rotora, łożyska, sprzęgiełka i rolki. Koszt łączny ok 700 PLN. Pewnie taniej kupić alternator na alledrogo
pozdrawiam
-------------
i szukam kupca na mojego zwierzaka :-(
trabancik
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez a-kwiaty wtorek, 19 lipca 2011, 13:39

Pewni chodzi o kolo pasowe alternatora. Jesli dobrze pamietam to w dci sa 2 rodzaje.
Proponuje wymienic bo potrafi nagle zatrzec sie i jest po zawodach.
Obrazek
......... berlingo xtr 1,6 - 2 szt........................... kiedyś były 3 szt Kangoo http://www.a-kwiaty.pl doręczamy kwiaty, Wrocław, Polska, świat...
a-kwiaty
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Trkam niedziela, 24 lipca 2011, 21:39

Dzięki za odpowiedz, jutro zakupuje łożysko i wymieniam na nowe aby nie mieć problemów gdzieś daleko od domu :)
Pozdrawiam Kamil
Renault Kangoo 1.5 DCI 82 km helios 2005r. Gwiezny Pył,alu,ciemne szybki i CB na dachu:)- niestety sprzedany.
Renault Kangoo 1.5 DCI 85 km Packlim 2009r. Czerwony jak Ferrari:)
Trkam
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam