Odnośnie oponek to może i ja się włączę ponieważ przez 6 lat użytkowania mojego Kangoo trochę doświadczeń zgromadziłem , więc tak:
- z salonu wyjechał na Continental VancoContact ponieważ była podwyższona ładowność , rozmiar 165/70 r14 i niestety oponka po deszczu szybko zrywała przyczepność, samochód zachowywał się mało stabilnie zwłaszcza z obciążeniem które czasem woził , starły się po około 45 ty. km
- potem z Tata założyliśmy po mojej namowie Fuldę Ecocontrol z rozmiarze 175/65 r 14 Xl, samochód stał się pewniejszy zwłaszcza w zakrętach opona zachowywała się bardzo poprawnie we wszystkich warunkach i widać było znaczną poprawę zwłaszcza po deszczu, wytrzymały więcej niż Continentale a właściwości były lepsze więc nie rozumiem polityki

- obecnie otrzymałem Kangoo od Taty na własność po zakupie nowego samochodu do Naszej małej firmy ( Tez Kangoo tylko II furgon) i postanowiłem zainwestować w poprawę trakcji pojazdu, ponieważ jestem młodą osobą i lubię wykorzystać dynamikę silnika 1.5 dci 82km( która jest w miarę dobra), postanowiłem założyć oponki znowu formy Continental lecz model taki jak proponuje Dempsej "Continental ContiPremiumContact 2". Wybór padł po namowie przez Wujka pracującego w tej że firmie i naprawde doznałem wielkiego zaskoczenia , oczywiście miłego. Dodam ze oponki mam teraz w rozmiarze 185/60 r14 na alu felgach i to jest moim zdaniem odpowiedni rozmiar dla osób które lubią dynamiczna jazdę. Kangoo naprawdę trzyma się dużo dużo lepiej , a próbowałem już różnych rzeczy:P, przed założeniem myślałem że letni Kleber po deszczu już super ale Continental go przebija o głowę.
Wniosek krótki jeżeli chcesz podnieść trakcje pojazdu proponuje rozmiar 185/60 r 14 i Continentala , opona na wolnym rynku nie tania i faktycznie wszędzie podkreślane jest większe zużycie bieżnika , ale coś na coś. Formuła 1 na jednym komplecie opon robi tylko 300 km więc najlepsze opony muszą się ścierać ale za to dają naprawdę dużo z siebie , przynajmniej model opisany prze zemnie wyżej.W razie pytań chętnie odpowiem.
Na oponach ContiPremiumContact 2 zrobiłem około 8 tys. km ale już wiem że kolejny komplet będzie taki sam.