ponownie kntrolka świec

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: ponownie kntrolka świec

Postprzez smi3szny sobota, 17 marca 2012, 20:51

W poniedziałek zadzwonie do serwisu, który wykonuje próby i niech robią ;) zobaczymy co wyjdzie...Nigdy sam nie robiłem próby przelewowej i nie mam zielonego pojęcia jak zrobić...tzn. gdzie rurki podłączyć etc. etc. etc. Choroba może trzeba powoli rozglądać się za nowym serduszkiem skoczka? :( koszta podobne ;)
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass sobota, 17 marca 2012, 22:26

Tylko nie masz żadnej gwarancji, że to "nowe" będzie miało dobre wtryski. :?
Test przelewowy to żadna filozofia. Na drugim filmiku, w wątku do którego dałem linka masz pokazane co i jak. Potrzebne są 4 kubki i 4 kawałki przewodu paliwowego. Zdejmujesz z wtryskiwaczy przewody powrotne, na ich miejsce zakładasz rurki, drugie końce do kubków, uruchamiasz silniki patrzysz ile leci do kubka. Ot tyle.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez smi3szny niedziela, 18 marca 2012, 08:25

Zabrzmi smiesznie, ale ktore to sa przewody powrotne? Podjade do Castoramy i kupie tam przezroczysta rurke :) o takiej samejj srednicy co przewod
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 17:07

Przewody powrotne łączą wszystkie wtryski, po czym łączą się z powrotem pompy. Przewody te są nasadzone na końcówki na wtryskach, takie wystające cosie pod kątem w stronę przodu. Zdejmujesz te przewody i stamtąd ma wywalać paliwo, które właśnie magazynujesz w kubeczkach.

Miałem identyczne objawy i niestety powodem była pompa wys. ciśnienia i 1 wtrysk leżał.

Powodzenia, bo układ zasilania paliwa w tych cudach techniki (dCi) to droga i długa zabawa.
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez smi3szny poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 17:58

Wtryski zrobione. 3500 zł ............................ ale kontrolki dalej się świecą i mrugają jak mocniej wcisnę pedał w podłogę. Ale różnica jest taka, że wcześniej tracił moc i nie chciał jechać po redukcji biegu....Teraz jedzie (przyśpiesza), może nie jakoś super, ale nie zwalnia :D .... nie wiem za co się teraz brać. Podpowiedzcie mi, bo mam ochotę się za turbine zabrać, może ją wymienić, może zregenerować? Serwis ASO olał system....nie chcieli spojrzeć. U nich albo robić (wymieniać, regenerować) albo zostawić....
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 18:40

smi3szny napisał(a):Wtryski zrobione. 3500 zł ............................ ale kontrolki dalej się świecą i mrugają jak mocniej wcisnę pedał w podłogę. Ale różnica jest taka, że wcześniej tracił moc i nie chciał jechać po redukcji biegu....Teraz jedzie (przyśpiesza), może nie jakoś super, ale nie zwalnia :D .... nie wiem za co się teraz brać. Podpowiedzcie mi, bo mam ochotę się za turbine zabrać, może ją wymienić, może zregenerować? Serwis ASO olał system....nie chcieli spojrzeć. U nich albo robić (wymieniać, regenerować) albo zostawić....

No to teraz 99% pompa wtryskowa, szukaj na allegro można kupić w dobrej cenie, bo regeneracja może być kosztowna. Jeśli nie bierze Ci nienormalnych ilości oleju i nie słyszysz mocnych gwizdów turbiny / metalicznych dźwięków (przy ciepłym silniku), to turbo zostaw w spokoju. Swoją drogą 3500 zł za regeneracje wtrysków to sporo, ja za sprawdzenie i regenerację jednego zapłaciłem 600 zł (dodam, że ten jeden to była kompletna paść). Jak znajdę fakturę to podam adres gdzie to robiłem - jestem zadowolony (odpukać - na razie). Turbo nie wali błędami po desce, tylko zapisuje błąd w komputerze.

Osobiście załatwiłem turbo, które się kończyło wcześniej - okręciłem ośkę i spadek mocy był taki, że zostawiłem auto na pierwszym lepszym parkingu, bo pod górę by nie wyjechał, i maks 60 km/h i zero komunikatów ze strony ECU.

Jak masz jakieś pytania jeszcze, to pisz, chętnie pomogę bo mocno uzbroiłem swoją wiedzę dot. układu wtryskowego podczas przeprawy z moim torbaczem, bierz się za pompę i powodzenia!

P.S. Nawet dobrze pracująca pompa (na oko), będzie wydawała się sprawna, a jak rzuca ci błędem "niskie ciśnienie na listwie CR", to 98% pompa, 2% zawór na pompie.
Helios 1.5 dCi 65KM / KC07 / 2003 / 2012: Remont silnika i wymiana osprzętu, wymiana zawieszenia, cała blacharka / pełne malowanie
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez smi3szny poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 18:58

3500 zł to cena z ASO w Wawie za 3 wtryski. Czwarty jest w dobrej kondycji więc nie ruszali go :) Co do oleju, to obrotomierz nie przekracza 2-2,5 tys. obrotów więc nie łyka oleju ani kropelki. Jesli mowa o oleju musze go wymienic, bo jest czarny :( Turbinę słyszę od ok. 1,8 do 2,3 tys. obrotów... Trochę gwiżdże, ale nie wiem bo to mój pierwszy taki poważniejszy kontakt z dieslem....metaliczne ogłosy... hmm diesel cichy nie jest...ale metalicznych odgłosów nie słyszę...

Dziś byłem co prawda na CLIPie i wyszły mi błedy było ich od groma, lecz z tego co się dowiedziałem to one się mogły pojawić przez to że przed robotą wtrysków aku był cały czas podłączony i przez to...Screeny z CLIPa zaraz wrzucę jak tylko je dostanę na maila od gościa :)
Jeśli chodzi o niskie ciśnienie na listwie CR to przed pójściem skoczka do ASO takiego komunikatu nie miałem...Teraz taki błąd też mi się w oczy nie rzucił...
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez mike poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 19:38

Wrzuć zrzut z błędami, błędy trzeba skasować i zobaczyć co wyrzuca przy tych kontrolkach, błędy mogły się "nabijać" od 1 km i bez kasowania pozostają w pamięci.

Z tego co piszesz, turbinę zostawiłbym w spokoju, to wysokoobrotowe turbiny, więc będzie słyszalna przy takich obrotach.

Co do oleju: nie zwlekaj! Stary olej uszkodzi turbinę, przy okazji zmiany oleju wymień filtr powietrza, to dwa podstawowe "uszkadzacze" turbiny, trzeci to uszkodzona odma.

Moje łopatki były zniszczone przez stary filtr powietrza, dodatkowo turbo się zatarło przez stary olej.
mike
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez smi3szny poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 19:45

Czekam na maila...jak tylko będę miał screeny natychmiast wrzucam na forum :) Błędy które się pokażą są dzisiejszymiu błedami z godziny 16. Zaraz po odbiorze samochodu podjechałem do człowieka... Zrzuty ekranu zrobił a wszystkie błedy pokasował. Został się jedynie jeden od pasów po stronie kierowcy lub pasarzera :)
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek

W dalszej przyszłości:
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez Lucass poniedziałek, 2 kwietnia 2012, 20:25

Olej czarny to jest po kilkuset kilometrach. Zwłaszcza w dieslu. Ale jeśli nie wiesz kiedy był zmieniany to zmień. W normalnych warunkach co 10-15 kkm
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam