Dziwna sytuacja z prędkościomierzem

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Re: Dziwna sytuacja z prędkościomierzem

Postprzez marek02 piątek, 15 czerwca 2012, 21:44

kolego szumak ja mam podjazdy z desek, podkładam na końcach po dwie cegły, wjeżdżam przodem i włażę pod niego, jak wejdziesz na wysokość ściany grodziowej, to widzisz czujnik i kabel, a że mamy takie same silniki, to podejrzewam, że czujnik jest w tym samym miejscu, na skrzyni koło ściany grodziowej, od góry zapomnij, od boku raczej też, jedynie z dołu jest ładne dojście, tylko strach coby w skrzyni coś nie zostało :evil:
żółta pssscoła 1.2 8v
marek02
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez smi3szny piątek, 15 czerwca 2012, 21:51

Ja wstępnie zostawiam ten problem u siebie w kangurze... Jak się sytuacja powtórzy to będę kombinować... Na chwile obecną stało to się po raz pierwszy - mam nadzieje że ostatni ;) Szczerze nawet nie wiem gdzie szukać tego czujnika w moim silniku ;) a nie dysponuję kanałem żebym mógł wejść pod samochód...
Pozdrawiam
smi3szny

Obrazek
Kangoo 1,5 dci 2003r + 2xWesem dalekosiężny na dachu 100W każdy + rury progowe
Alan 109 (był) President Herbert II bez ASC (jest) z Santiago 1200 na uchycie w dziurze w dachu ;)

W dalszej przyszłości:
- przyciemnione tylne szyby;
- lusterka i zderzaki w kolor nadwozia;
- przednie orurowanie + kolejne reflektory?
smi3szny
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez sebastan niedziela, 24 czerwca 2012, 10:00

Pozwolą Państwo, że się podłączę z moim pytaniem pod ten wątek. Przeczytałem wątki dotyczące prędkościomierza i zachwycony Waszą wiedzą liczę na krótką poradę.
Sprawa dotyczy oczywiście Kangoo, 1.4 dci, 2008 rok, ABS, klima, przebieg 100 tys.
Wczoraj zauważyłem, że prędkościomierz nie działa. Nie pokazuje i nie zlicza km. Tak się składa, że wymieniałem radio, ale robiłem to porządnie i jak należy, ale dla świętego spokoju obejrzałem kable i wtyczki we wnęce radia, czy przypadkowo nie urwałem, ale wszystko siedzi na swoim miejscu. Nie mam pewności, że przed wyjęciem radia działało, a po wymianie już nie, bo być może nie dostrzegłem, że padło wcześniej.
Co Państwo obstawiacie, jako najbardziej prawdopodobną przyczynę i gdzie tego szukać?
sebastan
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak niedziela, 24 czerwca 2012, 10:50

Zacznij od testu licznika... niestety, nie wiem jak w nowym, w wersji I z licznikiem sagem: wciskasz i trzymasz przełącznik przebiegu dziennego i przekręcasz kluczyk w stacyjce, trzymasz przycisk jeszcze kilka sekund aż test licznika zostanie uruchomiony.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez sebastan niedziela, 24 czerwca 2012, 11:19

Mam jeszcze wersję I, więc test zadziałał i... nie wiem, jakie wnioski powinienem wyciągnąć poza tym, że wskazówka prędkościomierza rusza się prawidłowo w takim samym rytmie jak ta od obrotościomierza. Jeśli jeszcze coś tam można dostrzec to nagrałem sobie film z tego testu.
OK, co dalej? :)
sebastan
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez Szumak niedziela, 24 czerwca 2012, 12:07

Licznik możesz wykluczyć na 99%, pozostaje okablowanie i czujnik prędkości w skrzyni.
Jeśli problem zaczął się od momentu przeróbek instalacji w kokpicie to w pierwszej kolejności wypadałoby tam zacząć poszukiwania bo niedziałający prędkościomierz jest raczej trudny do przeoczenia.
Na wszelki wypadek wypnij kostki z licznika, przemyj styki jakimś preparatem do usuwania tlenków z połączeń elektrycznych i złóż całość starannie po wyschnięciu.
Dalej: możesz zajrzeć pod pokrywę silnika czy przewody od czujnika nie są wyrwane - powinien być widoczny z góry lub alternatywnie po zrzuceniu lewego koła. Dostęp do samego czujnika raczej z kanału, choć to zależy do budowy silnika i jego osprzętu.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Lucass poniedziałek, 25 czerwca 2012, 08:56

Przejrzyj dokładnie wszystkie bezpieczniki.
Coś mi się po głowie kołacze, że ktoś ostatnio miał podobny problem - niedziałające radio, gniazdo zapalniczki i prędkościomierz.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez sebastan czwartek, 28 czerwca 2012, 17:14

Problem rozwiązałem i opiszę dla potomnych.
Oddałem auto do mechanika, który pięknie wymienił czujnik prędkości na nowy i... dalej prędkościomierz nie chodził. Ostatecznie sam doszedłem dlaczego metodą dedukcji i googlowania. Otóż jak zrobisz krok i jest źle, to cofnij się o krok, więc odpiąłem radio i prędkościomierz zaczął chodzić. :)
Wyjaśnienie:
W aucie było fabryczne radio "update list" z nie ruszanymi kostkami. Takie radio posiada umiejętność automatycznej regulacji głośności w odniesieniu do prędkości jazdy, czyli jedziesz szybciej, robi się głośniej. Informacja na temat prędkości jest do radia podawana z kostki ISO (na 100% jednym, a być może dwoma kabelkami)
Podłączyłem inne radio (LG LAC 6710R), które zakłóciło cały ten proces, bo nie posiada takiej funkcjonalności, jak automatyczne głośniej/ciszej, powodowało więc zakłócenie, które skutkowało wyłączeniem prędkościomierza.
Jak się zapewne domyślacie odpięcie zbędnych kabli z kostki rozwiązało problem. Poniosłem niepotrzebny koszty wymiany czujnika, ale jestem mądrzejszy.
sebastan
Kangoorzątko
Kangoorzątko

Postprzez wladek środa, 4 lipca 2012, 20:56

Witam chyba w następnym modelu kangura powietrze do pompowania opon trzeba będzie sprowadzać z Francji ze specjalnym unijnym certyfikatem ,a kierowcami będą tylko rodowici Francuzi bo jak nie to klima ,radio i silnik nie będą prawidłowo działać .Podziwiam Twoją dociekliwość i jej efekty, ach te prądy i nowe wynalazki z nimi związane,czy takie bajery są naprawdę potrzebne? ;)
wladek
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez Lucass czwartek, 5 lipca 2012, 08:15

Pewnie że nie.
Ale na czym by zarabiali fachowcy? :lol:
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass