Dzienne światła

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Dzienne światła

Postprzez lukas środa, 27 czerwca 2012, 20:03

Czy jak włożę takie żarówki
http://www.sklepledowy.pl/pl/p/Zarowka- ... orBialy/92
do przezroczystych świateł przeciwmgielnych to czy można je traktować jako światła do jazdy dziennej i czy nie dostane mandatu za używanie świateł przeciwmgielnych używając ich w dobrych warunkach.
Świata maja świecić jako jedyne żarówki w dzień.
Kangoo Van 1.5 dCi 90 KM - 2017r
lukas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Re: Dzienne światła

Postprzez Szumak środa, 27 czerwca 2012, 21:46

Obawiam się lukas, że szkła tych świateł są zupełnie inne - przeciwmgielne mają budowę rozpraszającą światło (taka pryzmatyczna kostka) a dzienne są gładkie - przeźroczyste. Nie wiem gdzie to w przepisach jest ujęte, ale powinna być homologacja na dany typ świateł.
Suzuki Marauder [2001]:
Obrazek
Suzuki Burdelmam C50 [2006]
Obrazek
Był: Kangur Polarny 1.2 16V LPG [2002]:
Obrazek
Była: Babcia Asia 1.8 [1994]:
Obrazek
Szumak
Vice Kangoomistrz 2012
Vice Kangoomistrz 2012

Postprzez Lucass czwartek, 28 czerwca 2012, 10:03

Jak już kilka razy pisaliśmy w tematach o pseudoksenonach, klosz i odbłyśnik są homologowane do konkretnego źródła światła i jako konkretny typ światła. Na kloszu każdej lampy jest obok homologacji wytłoczony kod literowy odpowiadający przeznaczeniu danego klosza. I tak klosz światła przeciwmgłowego ma oznaczenie B, a dziennego RL. Nie można ich stosować zamiennie. O ile niekumaty policjant może się nie zorientować (ale to raczej taki z prewencji), o tyle diagnosta na pewno się zorientuje. A przy niekorzystnych wiatrach nie dość, że możesz zapłacić za jazdę na przeciwmgłowych, to jeszcze możesz stracić dowód rejestracyjny.
A jest to ujęte w rozporządzeniu w sprawie warunków technicznych i wyposażenia pojazdów.

Z opisu wynika, że żarówka ma certyfikat CE, ale to nie oznacza, że ma homologację.

A tak poza tym, to jeżeli te żarówki są wyposażone w diody 3 watowe, to moc jednej żarówki to 39 wat. Zatem oszczędność symboliczna w stosunku do świateł mijania.
Pozdrawiam, Lucass
Obrazek
Zapraszam na http://www.wedrowki.com
Lucass
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny
Kangoomistrz 2012, ale w dalszym ciągu Zdiagnozowany Kangooholik Podróżny

Postprzez Marek_Bielsko czwartek, 28 czerwca 2012, 10:31

Lucass napisał(a):Z opisu wynika, że żarówka ma certyfikat CE, ale to nie oznacza, że ma homologację.

Certyfikat CE może być też znakiem China Export :D :ugeek: 8-)

Obrazek
Marek_Bielsko
Antykangoorowicz
Antykangoorowicz

Postprzez lukas czwartek, 28 czerwca 2012, 13:53

Dzięki.
Myślę, że rozwiało to moje wszelkie wątpliwości.
Co do Chińskiego znaku CE to przyznam się szczerze, że jestem zaskoczony podrobionym znakiem CE.
Wszystko podrobią!!!
Kangoo Van 1.5 dCi 90 KM - 2017r
lukas
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez skarb czwartek, 28 czerwca 2012, 16:34

Certyfikat CE zgodnie z obowiązującymi przepisami może nadać każdy producent lub importer lub podmiot wprowadzający towar na rynek państwa Unijnego jeśli towar spełnia Unijne wymagania.

Producent lub importer może sam określić czy towar spełnia takie wymagania czy nie i bierze za to odpwiedzialność.

W związku z tym, to tak za badzo bym nie brał sobie do serca czy coś ma gdzieś napisane CE czy nie.
2008 Kangoo II Privielege 1.5 dci 105 km - wszystkomający z cennika z wyjątkiem dachu szklanego.
2004 Kangoo I Helios 1.5 dci - 102 km
skarb
Kangooekspert
Kangooekspert

Postprzez Sev piątek, 3 sierpnia 2012, 06:30

A jakie macie światła do jazdy dziennej?
Trochę mnie naszło na coś takiego, ostatnimi czasy, ale nie wiem za bardzo co wybrać... idealna była by przeróbka taka jak u Slaya http://www.klubkangoo.pl/forum/viewtopic.php?f=77&t=9499&p=113004&hilit=dzienne#p112982 ale ja posiadam w miejscu halogenów zaślepki :(
Najchętniej widział bym "dzienne" właśnie w miejscu halogenów, tyle że w rozsądnych cenach znalazłem na allegro max 70mm szerokości..ale słabo by to wyglądało bez oryginalnej "kangoorowej" obudowy halogenu

A przerabialiście temat mocowania w zaślepkach ?

PS. Myślałem o takich : http://allegro.pl/listing.php/search?ca ... enne+70+mm
'03/'04 - 1.2 16V - Expression
Sev
Kangoojunior
Kangoojunior

Powrót do Pytam