Przeszczep silniczka

Pytam, bo nie wiem jak coś zrobić

Postprzez ziggy czwartek, 23 lutego 2006, 08:04

dzieki za wsparcie :)

Juz wygrzebalem w dokumentacji ze w 1.4 cisnienie na listwie 1.06 bara a w 1.6 2.5-3.5 bara, wiec zapewne i inna pompa.

--
Pozdrawiam ziggy
ziggy
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez branio czwartek, 23 lutego 2006, 08:52

Według naszej torby (Silnik 13-10)dla silnika E7J ciśnienie na rampie powinno wynosić 2,3-3,2bar.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez PanKot czwartek, 23 lutego 2006, 12:06

Właśnie wróciłem z odwiedzin swojego Kangoorka.
Czuje się dobrze.
Widziałem jego tłoki, pierścienie i panewki.
Wszystko do wymiany.
Będzie "remont średni" tzn bez szlifu cylindrów i wału.
Co co zobaczyłem w misce olejowej to przechodzi ludzkie pojęcie. Na dnie miski odłozyła się jakaś substancja o kosystencji smoły i grubości około 3-4 mm. Tragedia. To chyba miało kiedyś uszczelnić silnik - uszczelniło dno miski.
A tak poza tym to nie ma co pisać. Roboty remontowe postępują zgodnie z planem. Jutro wraca głowica ze szlifu. Będą docierane gniazda zaworów i wyminiane uszczelniacze. Montaż silniczka i może już w piątek będę jeździł.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez darecki czwartek, 23 lutego 2006, 16:22

Wymiana panewk bez szlifu wału :?: Albo panewki są dobre/wał też , albo wał /panewki mają rysy i trzeba szlifować. Wymieniać panewki bez szlifu-bez sensu.
było:kangoo 1.4 lpg 2001
jest:kangoo 1.5 dci 2011
darecki
Kangoogaduła
Kangoogaduła

Postprzez PanKot czwartek, 23 lutego 2006, 20:08

darecki napisał(a):Wymiana panewk bez szlifu wału :?: Albo panewki są dobre/wał też , albo wał /panewki mają rysy i trzeba szlifować. Wymieniać panewki bez szlifu-bez sensu.

Wał i panewki są dobre ale nie będę zakładał starych panewek jak mam już rozebrane wszystko.
1,2;RN;60KM; żółty'98; tył-drzwi, CB-Alan-101, alu15", wersja sportowa (trampki w bagażniku).
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez ziggy piątek, 24 lutego 2006, 00:04

Wymiana panewek bez szlifowania walca smierdzi badziewiarstwem jak juz chcesz wymieniac koniecznie panewki to pociagnij walec to tylko 2 stowy mysle ze to nie wiele w skali projektu. Poza tym czy ktos to mierzyl czy tylko tak na oko ? I kolejna sprawa to tloki, mielrzyles je ? ile odeszly od wymiaru ze musisz je wymieniac ? ja mierzylem po prawie 300patykach i zeszly 4ry setki, bardzo zadko sie zdaza zeby w e7j dol byl do roboty przewaznie klopoty sa z czapka. Sprawdz to dokladnie bo szkoda kasy.

Wracajac do cisnienia w kolektorze to racja tylko ze w torbie jest dokumentacja od kangurkow a ja mialem to w megance i tam bylo to zakazenie z mono-wtryskiem tam w/g mojej dokumentacji jest 1.06.

--
Pozdraiwiam Ziggy
ziggy
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PanKot piątek, 24 lutego 2006, 00:54

ziggy napisał(a):Wymiana panewek bez szlifowania walca smierdzi badziewiarstwem jak juz chcesz wymieniac koniecznie panewki to pociagnij walec to tylko 2 stowy mysle ze to nie wiele w skali projektu. Poza tym czy ktos to mierzyl czy tylko tak na oko ? I kolejna sprawa to tloki, mielrzyles je ? ile odeszly od wymiaru ze musisz je wymieniac ? ja mierzylem po prawie 300patykach i zeszly 4ry setki, bardzo zadko sie zdaza zeby w e7j dol byl do roboty przewaznie klopoty sa z czapka. Sprawdz to dokladnie bo szkoda kasy.
Pozdraiwiam Ziggy

OK. Z samego rana melduję się u mechanika i biorę go na przesłuchanie w tych tematach.
Dzięki za radę.
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez branio piątek, 24 lutego 2006, 08:18

ziggy napisał(a):Wracajac do cisnienia w kolektorze to racja tylko ze w torbie jest dokumentacja od kangurkow a ja mialem to w megance i tam bylo to zakazenie z mono-wtryskiem tam w/g mojej dokumentacji jest 1.06.

Mono wtrysk do listwy wtrysków?????
biorę go na przesłuchanie w tych tematach.

Zrób szlif włu,nie ma co ryzykować.
Can go. Kangoo
Zahaczony kłapacz z Junkersem
branio
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Postprzez ziggy sobota, 25 lutego 2006, 20:38

Mono wtrysk do listwy wtrysków?????

Wlasciwie to nie wiem o co pytasz.
jesli chodzi o rzeczone cisnienie to zwij sobie jak chcesz, mozesz zwac listwa mozesz w przypadku monowtrysku nazywac to cisnieniem na wtryskiwaczu kwestja nomenklatury. Tak czy siak w przypadku mono wtrysku jest wtryskiwacz, jest pompa paliwa, jest regulator cisnienia paliwa no i wreszcie jest tez cisnienie paliwa przed iglica wtryskiwacza i o nim wlasnie pisalem.Akurat w przypadku monowtrysku wiekszosc elementow razem z cisnieniem mieszka w przepustnicy.

--
Pozdrawiam Ziggy
ziggy
Kangoojunior
Kangoojunior

Postprzez PanKot środa, 1 marca 2006, 14:41

Kangoorek już moich objęciach. Stęskniłem się za nim.
Jeździ. Silniczek pracuje ładnie. Teraz troszkę trzeba będzie pojeździć spokojnie zanim się wszystko ułoży - dotrze.
MB 123 230CE 1984r.
PanKot
Kangoomaniak
Kangoomaniak

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pytam